Deklarera era fastighetsinnehav

Regeringen har pålagt alla att deklarera sina innehav av bostäder i Frankrike. Det gäller för alla som äger sin bostad.

Från den 1/1 2023 har man tagit bort Taxe D´habitation för alla som är skrivna på fastigheten. De som har en fastighet som semesterbostad eller hyr ut fastigheten/lägenhet skall deklarera. De som inte är skrivna på fastigehetn kommer fortsätta att betala Taxe D´habitation.

I Frankrike finns inte folkbokföring som innebär att alla som är skrivna i landet finns i ett register. Det är emot fransmännens natur att finnas i något register. Det är därför ni måste ha med er elräkning, vattenräkning eller telefonräkning när man har kontakt med myndigheter eller ni skall bevisa för någon att ni är bosatt här. Det är beviset på att man bor någonstans. Ingen skulle betala en elräkning och inte bo där.

Man önskar få information om vilka som äger sin fastighet, vilka som hyr ut en fastighet eller om man har en semesterbostad i landet. Alla skall fylla i detta. Deklarationen skall vara inne innan den 30/6 2023, annars blir det 150 euro i böter.

Var deklarerar jag?

Många har fått e-mail alternativt brev från myndigheterna med uppmaning att deklarera sitt fastighetsinnehav. Ni hittar deklarationen på impots.gouv.fr där ni loggar in och längre ned på sidan hittar ni ”Biens Immobiliers” och där under ligger era fastighetsinnehav upplagda. Det kan vara hus, lägenhet, garage, parkeringsplats. Man klickar länken och deklarerar sina innehav. Om fastigheten inte finns upptagna så bör ni kontakta skattemyndigheten.

Ert skattenummer står angivet på tidigare Taxe D’habitation eller Taxe Foncière.

15 reaktioner på ”Deklarera era fastighetsinnehav

  1. Anders

   Hej, inte helt enkelt detta. Tycker dessutom inte att det är tydligt.
   Jag har provat att logga in med skattenumret utan framgång. Ser ut som man behöver boka en tid med ett skattekontor för att få inloggning.
   Har du fått något brev eller mejl från myndigheterna ? Inte jag…

   Gilla

 1. Elizabeth Närman

  Hjälp! Jag klickar, fyller i no fiscale, får besked att kontakta mitt Centre – när jag försöker gå vidare på nätet så krävs bl a passeport. Måste jag åka till mitt Skattekontor för att bevisa mig för att fylla i denna fastighetsdeklaration?
  Trodde det gick på nätet. ( Betalar taxe f & h par prelevement ) Elizabeth N

  Gilla

 2. Helena Lind

  Tack för oerhört intressant information!
  Men det känns väldigt konstigt att vi inte får information direkt från skatteverket när det gäller något så här väsentligt?! De har adress till oss alla (i Sverige o/e Frankrike). Till exempel fick jag tidigare, förutom skattebeskeden i slutet av året, år efter år en blankett på posten där jag skulle deklarera mitt TV-innehav. (Att det sedan blev fel ändå, alla år utom ett, är en annan femma.) Poängen är att de kunde skicka ut något relativt oviktigt under en massa år, så det känns märkligt att vi inte ska få någon direkt information från myndigheten om något betydligt väsentligare, som vi är ålagda att göra, med risk för böter om vi inte sköter oss? Det är ju inte bara svenskar som äger bostäder i Frankrike, hur har man tänkt att de utländska fastighetsägarna ska känna till detta? Kanske hoppas de på att håva in multum i böter??
  Har någon listat ut hur man ordnar inloggning, kan man göra det on-line på något sätt eller måste man till ett fysiskt skattekontor?

  Gilla

 3. Christer Larsson Larsson

  Franskt krångel
  HAr skapat ett utrymme på skatteverkets hemsida och försöker registrera fastighetsdeklarationen, får tillbaka att jag måste lämna den på papper MEN VIKET PAPPER framgår inte

  Gilla

   1. Susanne Melin

    Hej , köpte våran lägenhet i slutet av dec-21 , så vi har inte fått varken Tax D’habitation eller Foncière
    Och vi är skrivna i Sverige ,
    så vi har inget skattenummer att tillgå ännu ..
    hur att göra tro …
    Tack

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s