”Baby” Macron ny premiärminister

Den nya premiärministern i Frankrike Gabriel Attal är en av många unga politiker som fostrats under Macron’s vingar. Han verkar vara klonad på presidenten. Dessa unga kallas för ”Babies Macron”. Den nya primärministern är bara 34 år.

Det är den yngsta premiärministern under den V Republiken, alltså sedan 1958.

Han har arbetat inom olika departement sedan Macron utsågs till President. Han har haft utredningsuppdrag, arbetet inom finansdepartementet, varit presstalesman och han utsågs till utbildningsminister i somras.

Han anses vara en mycket duktig kommunikatör och en person som är lätt att tycka om. Han har registrerat sig i partnerskap med en man. F.d. arbetsmarknadsministern Olivier Dussopt är även han homosexuell. Frankrike håller på att moderniseras.

Att Elisabeth Borne lämnar posten som premiärminister är inte så konstigt. Hon är den tredje som innehar posten sedan Macron utsågs till president 2017. Det är vanligt att man sitter i ca 2 år. Se bilden.

Den första premiärministern i Macron’s regering var Édouard Philippe 2017–2020, därefter kom Jean Castex 2020–2022 och sedan Elisabeth Borne 2022–2024.

Dessa var ganska okända som politiker i Frankrike när de utsågs. Kommentarerna är att Macron inte önskar någon som kan överglänsa honom själv. Han söker därför politiker som inte är särskilt kända.  Philippe som var Macron’s första premiärminister var borgmästare i Le Havre. Castex kom från södra Frankrike och även han var borgmästare i en mindre stad. Borne var VD för RATP som är transportföretaget i Paris, motsvarande SL. Hon fick en ministerpost i Macron´s första regering. Idag är Castex VD för RATP.

Borne anses ha varit en mycket skicklig förhandlare och har genomfört många nya lagförslag. De senaste var pensionsreformen och ny immigrationslag. Jag har för mig att hon fått igenom ett 50–60 lagar. Hon var en teknokrat och mycket kompetent.

I Frankrike kan man få igenom nya lagar genom att använda 49:3 i riksdagen. Man kan använda denna hur många gånger som helst i budgetsammanhang. I andra lagförslag är det bara en gång per år i riksdagen. Man har använt 49:3 för att förändra arbetslöshetsersättningen och använt budgeten som orsak. Det påverkar naturligtvis statens budget att villkoren försämras för arbetstagarna. Därför kan man ta vägen över budgeten och inte behöva använda den allmänna 49:3.

Under den första presidentperioden hade Macron majoritet i riksdagen. Vid valet 2022 fick Macron´s parti minoritet i riksdagen och det har blivit betydligt svårare att få igenom lagförslagen. Regeringen får söka majoritet bland övriga partier. Enligt denna sammanställning har Borne använt 49:3 20 gånger. Den sista siffran är 23 som jag hittat på nätet. Den socialistiska regeringen använde 49:3 mycket ofta när Rocard var premiärminister. De hade också en minoritetsregering.

49:3 är ett dekret som regeringen kan använda då de tror att de inte får majoritet för sitt lagförslag. Regeringen genomför lagförslaget utan omröstning i riksdagen och implementerar lagen. Enligt konstitutionen kan riksdagens partier påkalla en misstroendeomröstning när man använt 49:3 och avsätta regeringen om man vinner denna omröstning. Regeringen Borne har vunnit alla dessa misstroendeomröstningar.

En ny regering har utsetts med en hel del förändringar.

Att förändringen sker nu beror också på det förestående europavalet och man vill skapa en bättre situation för Macron´s parti. Attal har rivstartat. Första dagen besökte han ett område i norra Frankrike som har haft flera översvämningar i vinter. Dagen efter var han på en polisstation och pratade om säkerhet och trygghet och att polisen är viktiga i sitt arbete att öka säkerheten.

Attal har vunnit många popularitetspoäng under de senaste dagarna och framstår som mycket populär. Som vanligt i Frankrike brukar det vara positivt de första månaderna sedan går det utför. Attal kommer nog att utsättas för denna rutschbana i opinionsmätningar. Han är oerfaren men det finns många kunniga rådgivare bakom honom.

Presidenten är tydlig. Frankrike behöver reformeras och han tänker inte sluta detta arbete även om han bara har tre år kvar i sitt arbete. Attal kan vara mannen som kan fortsätta förändringsarbetet.

Nästa vecka kommer det mer om regeringsombildningen. Fortsättning följer

En reaktion på ””Baby” Macron ny premiärminister

Lämna en kommentar