Det blir värre innan det blir bättre.

Vart är Frankrike på väg? Sannolikt är landet på väg mot mycket stora oroligheter. Bakgrunden är den pensionsreform som regeringen har baxat igenom i riksdagen. 65–70 % av befolkningen är emot reformen. De flesta tror ändå att reformen kommer att genomföras.

Under 175 timmars debatt har det skrikits, buats och haglat okvädningsord i parlamentet. LFI (radikalvänster) har haft som strategi att sabotera debatten och processen. Det inkom 20 000 tillägg till den lagtext som regeringen presenterade för riksdagen. Huvuddelen av tilläggen var bara struntsaker, flytta ett kommatecken, ändra ett ord, etc. Syftet var att man inte skulle hinna att rösta om §7 som innehåller texten om att ändra pensionsålder från 62 år till 64 år. Man lyckades med strategin. Riksdagen röstade bara om de första två paragrafer, man hann aldrig fram till §7 innan texten gick vidare till senaten. Efter många justeringar i texten röstade senaten för reformen. När texten skulle röstas om i riksdagen var det mycket osäkert om det fanns tillräckligt stöd för reformen. Regeringen satt och räknade varje röst och det saknades troligtvis några röster. Regeringen valde då att åberopa 49:3 som innebär att man inte röstar om reformen i riskdagen. Regeringen beslutar att genomföra texten utan omröstning i riksdagen. Premiärminister Borne har redan använt den 11 gånger sedan hon tillträdde. Paragrafen har använts 100 gånger sedan 1958. Det är alltså inte ovanligt att denna åtgärd vidtas.

49:3 tillkom för att hindra att landet lamslås när regeringen inte har majoritet. Det är ett sätt att kunna regera och hantera förändringar i lagstiftningen så att landet rör sig framåt. Paragrafen tillkom 1958.

Macron’s parti med stödpartier har inte egen majoritet i riksdagen. De söker stöd där de kan få sådan, det är en hoppande majoritet.

Som en motvikt till denna 49:3 kan oppositionen begära misstroendevotering, vilket två partier gjorde. Regeringen gick segrande ur denna misstroendevotering med mycket liten marginal, bara 9 rösters övervikt. Därmed var reformen beslutad. För oppositionen var det som att hälla bensin på brasan.

Det finns en mycket stor förlorare och det är republikanerna. De är djupt splittrade i frågan. Partiet har 61 platser i riksdagen och det var 19 som röstade för misstroendevoteringen. De hotas nu med uteslutning. Partiet är djupt splittrat i frågan. Det märkliga är att republikanerna har höjd pensionsålder till 65 år i sitt partiprogram. De har haft höjd pensionsålder mycket länge. De som är motståndare mot reformen är rädda för nästa val, de önskar behålla sina platser i riksdagen. Partiet kommer att gå mot en mycket osäker framtid.

Facken, vänstern och extremhögern är mycket upprörda över att reformen inte gick till omröstning i riksdagen. De anser inte förfarandet vara legitimt. Förfarandet är enligt den franska konstitutionen legalt.

Situationen idag i Frankrike är mycket oroande. Bensinen ransoneras, max 30 liter per bil. Tågen går spontant, flyget har problem, sopor hämtas ej, raffinaderier har stängts ned, tankfartyg ligger på redden för de kan ej lossa. Problemen ökar. Jag tror att vi bara ser början på en mycket stor proteströrelse. Det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Välkommen till våren i Paris med sopor och råttor

Torsdag den 23/3 inleddes protesterna efter beslutet och den 28/3 fortsätter de. Sannolikt kommer vi att se störningar flera gånger i veckan. Facken är fast beslutna att lamslå landet. Det behövs bara några 100 för att stänga ned ett raffinaderi eller blockera infarter till depåer och garagen för sopbilarna.

Det finns två parlament i Frankrike. Det första är det legitima, Senaten och Assemblée National och det andra är gatans parlament. Vänsterpartierna, facken och extremhögern är fast beslutna att tvinga regeringen på knä och få bort pensionsreformen. I media är det många som säger att de underskott som uppstår 2030 på 13–14 miljarder € är en struntsumma. De tycker att reformen är brutal, orättvis och visar på ett djupt förakt för de som har tuffa yrken.

Vad är oppositionens förslag? Man tycker att företagen skall beskattas mer och att avsättningar till pension skall öka. Man skall jaga skatteflyktingar. Man skall sänka pensionsålder till 60 år som den var fram till 2010. Det skall ordnas en folkomröstning om reformen. Höja skatterna för de rika. Man kan låna mer för att bekosta pensionerna. Förslagen är många.

Nu kommer det att bli mer våldsamt. Kvällen den 23/3 var det stora upplopp i Paris. Man slog sönder skyltfönster, tände på sopberget, slogs med poliserna och vi kommer nog se en upptrappning av våldet. Vi kommer nog se liknande scener som under de gula västarna. Man ockuperar rondeller, stänger av infarter till köpcentra, blockera flygplatser och så vidare. Det är huliganer och black bloc som står för skadegörelsen.

Är reformen klar nu? Förutom fackens förhoppning att stoppa reformen genom att blockera Frankrike finns det två andra möjligheter. Man har skickat lagförslaget till författningsdomstolen och de behandlar frågan om det finns något som strider mot författningen. Besked kommer inom någon/några veckor. Den andra möjligheten är att begära folkomröstning. Man skall ha ca 160 ledamöter i de båda kamrarna för att begära en sådan samt ca 4.8 miljoner underskrifter. Då måste regeringen påkalla en folkomröstning av reformen. Det är inte osannolikt att de kan finna sådant stöd i Frankrike.

Det kommer att bli en het vår i Frankrike. Flygledarna går ut i strejk den 27-31/3.

Skall ni resa till Frankrike eller är i Frankrike är det bra att titta på hemsidan C´est la Greve, där hittar ni vilka strejker som pågår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s