”Gula Västarna” har vunnit första slaget!

Regeringen har idag meddelat att man fryser skattehöjningarna på bensin och diesel. Dessa skjuts upp under 6 månader. Vidare kommer el och gaspriserna inte att öka under vintern. Man har också beslutat att skjuta upp utökandet av kontrollpunkter vid bilbesiktning. Regeringen gör det efter tre helger med stor förstörelse och skadegörelse på privat egendom. I många affärer gapar hyllorna tomma pga. uteblivna leveranser eftersom lastbilarna är blockerade på vägarna och i depåer. Gula Västarna blockerar raffinaderierna. I vissa regioner har bensinstationer infört en begränsning för tankning på 30 euro därför att man inte har drivmedel. I sydvästra Frankrike har många stationer inget drivmedel och är därför stängda. Skulle tanka ikväll och det var ca 20 minuters kö till en station som fortfarande hade öppet.

Regeringens åtgärder kommer tyvärr inte att hjälpa situationen, tvärtom, nu vittrar demonstranterna ytterligare framgångar bara man fortsätter med protesterna. Problemet är inte framtida skattehöjningar utan den skattesituation som många familjer upplever idag. Flera Gula Västar säger att det behövs mycket mer. Man måste sänka skatterna generellt. Politikerna sticker knivar i ryggen på varandra och försöker att profilera sig i den uppkomna situationen. De självutnämnda kommunikatörerna från de Gula Västarna är beredda att möte regeringen men kommer inte till utsatta möten. Kommunikatörerna blir utsatta för mordhot, förföljelse och spott och spe på de sociala medierna. De vågar därför inte gå till mötena. Regeringen har därmed ingen att diskutera med. Kaoset blir större och större. Igår började även skolungdomar engagera sig i protesterna genom att stoppa trafiken på motorvägen utanför Nice.

Gula Västarna ser till att handeln, industrin och turism går på knäna. I Paris är nedgången inom turism ca 15-20 % då många avbokar pga. de våldsamheter som kablas ut i etern. Flera företag börjar diskutera att man snart måste varsla personal pga. den rådande situationen. December månad väger mycket tungt i handeln, ca 2,5 gånger större intäkter än en normal månad. Detta är svårt att hämta in då vi är i sista månaden på året. Händelserna de senaste veckorna kommer att slå hårt mot BNP utvecklingen. Flera ekonomer säger att man pratar om många miljarder euro i minskad omsättning om det fortsätter några veckor till.

Man hör fler och fler prata om att införa förmögenhetsbeskattningen som togs bort för 12 månader sedan. Det har blivit en symbolfråga för många. President Macron gynnar de rika och straffar de fattiga genom att höja skatterna för vanligt folk, men ta bort skatter för de rika. Det intressanta är att Frankrike är ett av de få länder som fortfarande har förmögenhetsbeskattning i Europa. Vad händer? De rika flyttar till andra länder där de inte betalar förmögenhetsskatt såsom Belgien, Luxemburg och varför inte Sverige (kanske inte Sverige ändå). År 2017 flyttade 5 000 familjer utomlands pga. förmögenhetsbeskattningen. Det har blivit en ren symbolfråga och Mr Macron har fått smeknamnet ”De rikas president”

Macron har gjort flera strategiska misstag. Det första är att han tog bort Taxe d`Habitation för flertalet. Detta utgör en kostnad för staten på ca 16 miljarder euro. Problemet är att denna skattesänkning får man en gång per år, i november. Dessutom tar det tre år innan förändringen är fullt genomförd. Alla andra skattehöjningar ser man dagligen, när man tankar, köper cigaretter, betalar gas/el eller mottar sin pension.

Regeringen har planerat flera skattesänkningar från januari månad men det hörs inte i det kaos som landet nu befinner sig i. Det som slår den som står lite utanför med andra värderingar är att man inte diskuterar de ställda kraven i mer ekonomiska termer. Gula Västarna önskar högre minimilön, mer service på landsbygden, mer järnväg, bättre kommunikationer, högre pensioner och mindre beskattning generellt. Ingen diskuterar var man skall hämta dessa pengar. Var skall man rationalisera i den service som franska folket får? De har en sjukvård som är i världsklass, man får kassar med mediciner när man går till apoteket, de har en arbetslöshetskassa som är förmånlig, man arbetar 35 timmar i veckan, man går i pension från 52 års ålder, från 62 har alla pension. Det är ett samhälle som har stora fördelar i jämförelse med andra länder. I nyhetsmedia är det sällan som man gör dessa jämförelser.

Det finns ekonomer som hävdar att i ekonomiska termer har inte köpkraften minskat i Frankrike, man kör längre idag med bil än vad man gjorde för tio år sedan för en löntagare med SMIC. Detta är paradoxen.

Regeringen står med ryggen mot väggen. Frankrike har ett underskott på 98,5 % av BNP (Italien ca 130 %), underskottet uppgår till 2 300 miljarder euros och underskottet beräknas bli nästan -3 % för 2018. Det finns inga större utrymmen att låna pengar för att betala reformer. Om man skall minska skatterna måste man dra ned på utgifterna men var skall detta ske? Om man rationaliserar i administrationen kommer andra att gå ut och strejka och lamslå landet. Vive La France.

Om ni är beroende av bilen tanka genast, det här kan hålla på ett tag. Fortsättning följer.

 

2 reaktioner på ””Gula Västarna” har vunnit första slaget!

  1. Gullström

    Du är makalös! Hur har du hunnit detta? För några timmar sedan satt du ju o drack vin i Juan Les Pins! Bara tråkiga nyheter kommer du ju med!! Vi har bott i det här landet i 40 år, men nu känns det som man vill lämna i morgon! Tragiskt, detta fantastiska land som ju har allt, men en befolkning som sällan är nöjd. En ung entusiastisk president, som vill rädda landets ekonomi och dessutom rädda Europa! Som det kan gå! Du nämner den otroliga sjukvården här. Jag är i rätt land med mitt handikapp, all den vård jag får här skulle jag aldrig få i Sverige. Så nu är det med hatkärlek jag blickar ut över Grasse grälliga julgirlanger. Vågar man sätta på nyheterna….? Tack ännu en gång för dina läsvärda rader och GOD Jul Bi!

    Skickat från min iPad

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s