Akt IV börjar på lördag

Gula Västarna fortsätter att protestera i Paris på lördag. Man befarar att det kommer att bli ännu värre än förra veckan. Det är rörelser från extremvänster-höger ungdomar från andra länder, förutom de franska, som är på väg för att störa ordningen och förstöra egendom i Paris. Det kan bli en större oreda än tidigare.

Dessutom skall fackföreningarna gå ut och demonstrera på söndag för ökad köpkraft. Det är CGT och FO som står bakom. Kan bli stor anslutning.

Ett polisfack säger att man också skall strejka. De arbetar för mycket, för liten pension, har för mycket övertid, ersättning betalas inte ut för övertid då polisen saknar pengar. Man bokför skulden men små pengar betalas ut.

På måndag hotar bönderna att demonstrera hela veckan och då börjar det att bli riktigt allvarligt. Bönderna har en organisationsförmåga och kan lamslå landet på riktigt. Hur stor anslutningen blir får vi veta i nästa vecka.

Regeringen försöker att ge demonstranterna skattelättnader varje vecka. Alla förslag faller platt till marken, för lite, för sent och de flesta ser löftena som ett hån.

Jag tror att det kommer att fortsätta ett bra tag till.

Stödet är massivt från det franska folket. Det är lätt att ställa sig bakom sänkt skatt för alla. Det kan jag också ställa upp på. Motfrågan som man måste ställa sig, vad skall vi ta bort? Hur skall staten minska sina kostnader och vilken service är vi beredd att minska eller ta bort?

En av de Gula Västarna som har framträtt mycket i TV och radio, Jean-Francois Barnaba har hamnat i blåsväder. Såsom talesperson för demonstranterna har han blivit granskad. Det visar sig att personen har 2 600 euros netto i månaden i lön. Han är anställd av ett departement, s.k. funktionär, utan uppdrag. Han har inte haft något uppdrag under 10 år, men uppburit lön. Han är i konflikt med arbetsgivaren. Det är Quotidien på TMC och l´OBS som har tagit fram uppgifterna.

Vi går mot en varm jul

5 reaktioner på ”Akt IV börjar på lördag

 1. Kajsa Bergström

  Nu tycker vi, att det var skönt att vi lämnade ”det sjunkande skeppet” 2017 och flyttade hem till Sverige efter 25 år i La Douce France….! Bon courage till alla bosatta och besökande i Frankrike!
  Kajsa och Jonas Engqvist

  Gilla

 2. Nils Ingvar Lundin

  Läget är mycket allvarligt! Nu börjar även skolelever starta protestaktioner för ändringar i undervisningssystemen. Såg i morse bilder från en skola där man samlade sopor och avfall för att tända bål. Pensionärer kräver att få slippa de sociala avgifter som ingår i skatten på pensioner upp till en viss nivå. Samtidigt har jag hittills inte sett eller hört någon ta upp frågan om att arbeta mer för att få ökad köpkraft. Arbetsveckan på 35 timmar och pensionen från 62, och ännu tidigare för vissa grupper, får absolut inte diskuteras!

  Gilla

 3. Maria Löfgren

  Tack för alla superintressanta artiklar! Jag bor i Sverige, har aldrig bott i Frankrike, men franska vänner säger att en del av de gula västarna är, med vännernas ord, manipulerade av Front National. (De nämner inte vänsterorganisationet) Talas det mycket om det? Man undrar ju i vems intresse hela det här upproret och destabiliseringen av samhället egentligen ligger.

  Gilla

  1. Det är många som röstar på Le Pen som deltar i demonstrationerna. Att de är styrda av Front National ( de heter Rassemblement National numera) är tveksamt vad man kan läsa sig till. Det är en folklig revolt som startade via Facebook. Det man ser är att många spottar på politiker och fack. Jag är tveksam, men det kan bara framtiden visa om RN är inblandade. De flesta vill ha en folklig republik, hur det skall lösas är skrivit i stjärnorna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s