Frankrike behöver inte en president, de behöver en trollkarl!

Helgens demonstrationer gick i våldsamhetens tecken i hela Frankrike. Polisen hade ändrat sin strategi och var mer proaktiv och anhöll människor på ibland mycket diffusa grunder för att undvika förstörelse. Det var ca 2 000 stycken som blev förhörda, 1 700 anhölls varav ca 1 100 anhölls i Paris.

Polisen hade samlat stora resurser ca 89 000 poliser var aktiverade över hela landet. Hur länge kan man hålla på? Frankrike hamnar i en allt större ekonomisk kris. De flesta butiker på Champs-Elysée hade blivit beordrade att stänga och skydda sina skyltfönster,vilket gjordes. De stora varuhusen på Boulevard Haussman hade stängt på lördagen. Förstörelsen var ändå omfattande. Paris borgmästare Anne Hidalgo säger att skadorna är större denna helg än någon annan helg tidigare.

Nu sprider sig oron även till andra städer i Frankrike. Bordeaux, Toulouse och St Etienne utsattes för omfattande förstörelse och scener utspelades som man inte tror tillhör en nation inom EU.

Igår kväll framträdde President Macron i ett TV-tal till nationen. Han gjorde en rejäl pudel. Han hade inte förstått fransmännens situation men hade nu förstått vad som behöver göras. Han påpekade också att man skall utöka ansträngningarna för att jaga skattesmitare. Han berörde också stora företagsledare och att de skall betala skatt i Frankrike. Kanske en känga till Goshn, VD för Renault och Nissan och anhållen i Japan pga. skattefusk?

Förväntan var att Macron behövde komma med mycket konkreta åtgärder för att lugna demonstranterna. Han gav dom ett rejält köttben, men räcker det?

 1. Han lovade en höjning av SMIC (minimilönen) om 100 euros per månad utan kostnad för arbetsgivaren och utan avgifter för arbetstagaren. SMIC uppgår till 1 484 euro brutto per månad idag.
 2. Han uppmanade företag att ge en premie till anställda i december om de har möjlighet, d.v.s. har tillräcklig vinst. På denna extra lön utgår inga sociala avgifter eller skatter. Gäller bara i år. Offentligt anställda omfattas inte av denna premie.
 3. Han tillmötesgår pensionärer och tar bort den extra skatt som infördes den 1 januari 2018. Skatten höjdes med 1,7 % och drabbade alla pensionärer. Detta kan utgöra ca 300-400 euros per år i höjd köpkraft och gäller för de som har mindre än 2 000 euros i månaden i pension för ensamstående.
 4. På övertidstimmar slipper man att betala sociala avgifter och man undantas från inkomstskatt för detta arbete. (I Frankrike betalas sociala avgifter även av arbetstagaren.) En lag som nu återkommer efter att Sarkozy införde den och Holland tog bort den.

Kommer dessa åtgärder att hjälpa situationen? Pensionärerna har fått vad de efterfrågade och jag tror att deras lust till fortsatta demonstrationer är mycket mindre och de utgör en stor grupp.

Egentligen höjer Macron inte SMIC, enligt analytikerna,utan staten kommer att utge ett bidrag om 100 euros för de som arbetar, ett aktivitetsstöd. Det låg i hans planer men under en tidsrymd på flera år.Tidigare förslag var att höja SMIC med 20 euros 1 januari 2019, 30 euros 1 april 2019, 20 euros 1 oktober 2020 och 20 euros 1 oktober 2021. Han tidigarelägger reformen helt enkelt och gör det som ett bidrag som inte är pensionsgrundande.

Om man jämför andra länders minimilön så ligger Frankrike mycket bra till. Minimilön i Frankrike är 9,88 euros per timme, Irland 9,55, Tyskland 8,84 och UK 8,56. Hämtat från STATISTA.

Sedan tidigare har Macron infört en hel del lättnader, tagit bort skattehöjningen på drivmedel, fryst prisökningar för el, eldningsolja och gas m.m.

I hans tal framgick också att det inte vara aktuellt att återinföra förmögenhetsbeskattningen som togs bort 2018. Han försvarade denna skatt. Det fanns även krav på att införa den gamla kapitalbeskattningen men även denna försvarade presidenten.

Macron ändrar inte inriktning i sin politik han håller fast vid sin plan, men justerar den lite. Han driver en politik som skall öka Frankrikes konkurrenskraft, det är högsta prioritet.

Däremot önskar Macron beskatta stora internetbolag såsom GAFA som har upprättat diverse bolag för att slippa skatt inom EU. Han menar att de stora bolagen måste ta sitt ansvar och betala vinstskatt där den uppstår. En problematik som han driver och som inte stöds av alla EU länder.

Enligt den första undersökningen som jag tagit del av tycker ca 40 % att det som föreslagits är i nivå med förväntan. Stödet för fortsatta demonstrationer verka ha avtagit. Vi får se om det räcker för att få stopp på demonstrationerna. Det avgörs på lördag den 15 december, en vecka innan jul.

Det verkar som om Frankrike inte behöver en president utan en trollkarl för att uppfylla alla de krav som demonstranterna ställer på regeringen. Någon som har några tips?

I Sverige rullar regeringsbildning på månad efter månad. Det skall röstas om en budget för 2019 i veckan och det kanske blir så att en Alliansbudget kommer att bli lotsad genom Riksdagen och få stöd men utan regering. I denna föreslås stora skattesänkningar för arbetstagare och pensionärer. Studiebesök från Frankrike kanske skulle vara en bra idé?

4 reaktioner på ”Frankrike behöver inte en president, de behöver en trollkarl!

 1. Carola Nilstein

  När jag kollar ser det ut som endast Spanien av EU länderna har kvar förmögenhetsskatten. I alla debatter jag lyssnat på i TV den senaste tiden har jag inte hört någon som gjort jämförelser med andra länder, vilket skulle ge lite perspektiv. Fransmännen har ju 35 timmarsvecka och tidig pensionsålder. Ojämlikheten bedöms vara stor, svårast för många som lever långt under smic.
  Från det ena till det andra chockad blev jag häromdagen då Barbro Westerlund riksdagsledamot, i svensk tv berättade att en pensionär om dagen tar sitt liv i Sverige. Flertalet är män. Hon sade också att 350.000 pensionärer lever under existensminimum i vårt land. Flertalet kvinnor.

  Gillad av 1 person

 2. pierregallet

  Det stora problemet är att fransmän i gemen har ingen utblick. Ingen information från eller jämförelse med andra länder inom EU. En ”bara ha apparat”. Ohållbart på sikt, identifierat av MACRON. Hur att pedagogiskt få gehör för det??????
  MACRON:s riktning är rätt men kanske för abrupt för fransmän i gemen då de inte har en plattform.
  Med total politisk kontroll just nu MACRON måste jobba pedagogiskt och söka förankra förändringar och få acceptance för förändringar. Frankrike måste utvecklas i takt med tiden och omvärlden men mot detta står dessa manifestationer utan sans och reson.
  Grattis MACRON!

  Gilla

 3. pierregallet

  Det var väl inte så välbetänkt av MACRON i sin adress till franska folket att stelt sitta i kostym och slips vid ett elegant skrivbord i ett do rum. Verklig överklass touch.

  Han borde tagit sig till någon samling västar och framfört sid budskap och i enkel klädsel

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s