Vad gör vi nu frågar sig Gula Västarna?

I helgen var det akt nr 5 i demonstranternas kamp för ökad köpkraft och en lön man kan leva på. Deras kamp har pågått i fem veckor. Den första demonstrationen lockade 300 000 personer, helgens manifestation lockade 66 000 personer i hela Frankrike. Det är flera saker som gör att intresset minskat. För det första lade president Macron fram en mängd åtgärder som till viss del gick demonstranterna till mötes (måndag 10/12). Därefter var det ett attentat i Strasbourg och regeringen vädjade till demonstranterna att inte gå ut på gatorna i lördags p.g.a. situationens allvar. De massiva polisinsatserna i samband med attentatet betydde att poliserna inte bara hade demonstranterna att ta hand om utan nu tillkom också ett attentat. Den tredje orsaken var nog vädret, kallt och regnigt över hela Frankrike.  Betyder det att de Gula Västarna kommer att ge upp? Nej kampen nog kommer att fortsätta. Frågan är väl bara hur det skall göras?

Gula Västarna är en rörelse som saknar motstycke i Frankrikes historia. Det är troligen inte någon organisation som står bakom utan det är vanliga invånare som använt Facebook för att skapa en rörelse. De politiska partierna har fortsatt svårt att få grepp om denna rörelse. Gula Västarna avskyr beslutsfattare och politiker som man inte har något förtroende för. För att hitta något liknande får man gå tillbaka till revolutionen 1870 där Paris befolkning reste sig mot beslutsfattarna.

Facebook är en möjlighet men också ett stort hot mot sanningen. De som skriker mest och högst verkar ha ett övertag. Det tragiska är att många tror på allt som står på Facebook. Det är hur mycket ”fake news” som helst och det delas och kommenteras utan urskiljning. Det senaste exemplet är att det är Regeringen och Macron som ligger bakom attentatet i Strasbourg för att ta död på de Gula Västarnas rörelse. Många tror på denna typ av sanning. Man väljer den sanning som stödjer sina egna teorier.

Den rörelse vi ser är kanske en reaktion på valet för 18 månader sedan. För de flesta länder i Europa har de senaste valen betytt att ytterkanterna har fått ökat inflytande i utformning av regeringar, utom i Frankrike. Det beror till stor del på Frankrikes författning med majoritetsval. Vid ett val tillträder den som får mer än 50 % av rösterna. Om ingen kandidat får mer än 50 % i första valomgången blir det en andra valomgång med de två kandidater som fått flest röster. I den första omgången fick Macron (liberal-social) 24 %, Le Pen (höger) fick 21 % och Melanchon (vänster) fick 20 % av rösterna. Ingen hade egen majoritet, alltså gick det till en andra valomgång. I den andra omgången fick Macron 66 % och Le Pen fick 34 %. Macron utsågs p.g.a. detta till President. Många röstade inte för en kandidat i den andra valomgången, man röstade emot Le Pen. Sedan var det riksdagsval och det är samma förfarande. I den andra omgången röstade man inte för En Marche (Macron) utan man röstade emot Front National (Le Pen) eller France Insoumise (Melanchon). En Marche fick därmed majoritet i Frankrikes riskdag. De stod för en ny ordning och en ny framtid, vilket inte har uppfyllts enligt många. Det är samma gamla politik och det är de fattigaste som skall betala genom skattehöjningar. Här har vi antagligen grunden för det utbredda missnöje vi ser i landet genom de Gula Västarnas demonstrationer. Rörelsen har sin största utbredning ute i landet. Man hör ofta att medborgarna inte är hörda, sedda eller att man tar hänsyn till deras levnadsvillkor.

Demonstrationerna är våldsamma och stora värden har gått till spillo. Det rapporteras om minst 7 döda och något tusental skadade. Handeln och turismen har utsatts för stora ekonomiska påfrestningar. I Paris meddelar hotellen att bokningarna gått ned med 25-35 % och restaurangerna rapporterar 40-50 % i omsättningsminskning. Ett företag (VINCI) som driver motorvägar i Frankrike rapporteras om skador för flera 10-tals miljoner euro. Demonstranterna har bränt 7 av deras byggnader, 33 av deras bilar har blivit förstörda, 15 betalstationer har förstörts mer eller mindre.

Vad händer nu? Regeringen har beslutat att man skall ha en diskussion med befolkning på lokal nivå. Varje borgmästare har fått ett kit med information och denne skall bjuda in medborgare för en dialog och diskussion. Det skall pågå i två månader och vara färdigt till den 1 mars. Det finns ca 35 000 borgmästare i Frankrike så jobbet måste anses vara omfattande.

Demonstranterna har också fört fram att man önskar mer direktdemokrati R.I.C, Référendum d’Initiative Citoyenne, mer folkomröstningar och direktpåverkan. Denna aktion är ny och nu verkar det finnas en samordning och kommunikation, R.I.C. skyltar dök upp över hela landet i lördags. Gula Västarna vill att folket skall kunna modifiera grundlagen, upphäva en lag, rösta bort någon politiker som inte passar eller föreslå nya lagar. Journalisten Eric Brunet på RMC sade att det skulle kunna vara bra, men då måste folket vara vuxen uppgiften och han ansåg inte att fransmännen var vuxna.  

R.I.C enligt demonstraterna

Det finns en möjlighet till folkomröstning i grundlagen som president Sarkozy införde. Det behövs 185 ledamöter i parlamentet och 4,5 miljoner fransmän som skriver under petitionen om folkomröstningen skall bli av. Gula Västarna tycker att det skall räcka med 700 000 underskrifter från folket för att en folkomröstning skall kunna genomföras. En del politiker avslår inte helt deras önskemål utan man är försiktigt intresserad. Att genomför diskussioner på lokal nivå genom borgmästarnas försorg är första steget.

Det finns också några demonstranter som önskar bilda en rörelse inför valet till EU och ställa upp som Gula Västar till EU. 

Vi har inte sett slutet på rörelsen, den fortsätter, men även de har jul och skall köpa julklappar. Det värsta verkar vara över, men rörelsen fortsätter troligtvis.

5 reaktioner på ”Vad gör vi nu frågar sig Gula Västarna?

 1. Anna Boethius

  Hej!
  De Gula västarna demonstrerar bl. a för höjd SMIC . Som jag förstår det är den ca 1450 € per månad och tillhör de högre i Europa .
  Jag undrar om det är fler människor i Fr som får SMIC lön än i tex Tyskland ( som har ungefär samma lägsta lön) eller i Sverige?

  Gilla

  1. De har en av de högsta timlönerna. Många arbetar bara 35 Tim/vecka vilket är 4-5 timmar mindre än många andra länder. Det påverkar säkert månadslönen en del, ca 200 i månaden brutto. Man får ut 1 148 euro netto i månaden i FR. Eventuellt kan man hitta dessa uppgifter på EU sidor och statistik.

   Gilla

 2. Anna

  Mycket vad gäller Gula Västarnas agerande som i mina ögon endast kan ses som överloppsgärningar i tillstånd av ”svart” ilska , och som till sin yttring måste bero på en förblindande frustration som fått utlopp i förstörelse av något som knappast är riktat mot dem som grupp av ojämlikt behandlade av Staten , så varför, varför förstöra och göra obrukbara ca 1.500 radarkameror?

  Jo, för att man ser dem som ett sätt för staten att ta ut fler avgifter av de stackars små medborgarna i form av böter efter sänkning av hastigheten från 90 till 80 på många mindre vägar. Man vill inte se sänkningen som en åtgärd att spara liv i ett land där antalet skadade och dödsoffren i trafiken är skyhöga, utan ett sätt att berika staten genom böter som tas av de redan fattiga.
  Kan någon förklara logiken i detta beteende så jag kan få tillbaka lite av den sympati som jag från början hade för västarna manifestation ?

  Gilla

 3. Elisabeth Holmberg

  Jag är glad att kunna läsa dessa Nyheter som Du delger på nätet.
  Dessa nyheter står det inte mycket om eller inget alls hos Pressen i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s