Mr Benalla blir mer och mer besvärande för Presidenten

Det som var en ganska simpel affär i början av maj månad 2018 utvecklar sig till att bli mer och mer komplicerad. För att ta det från Början:

I maj månad övervakade Mr Benalla en demonstration i Paris på sin fritid. Han började att puckla på en demonstrant och detta filmades och man identifierade Benalla. Det som var udda och ovanligt var att Benalla var där och att han deltog i det polisiära arbetet (han är inte polis). Efter några veckors skriverier i tidningarna slutade det med att Benalla avskedades från sitt arbete, lämnade sin tjänstebostad som ligger alldeles intill Élysée palatset, sin tjänstebil med chaufför och en saftig lön. En förundersökning startades av åklagarämbetet.

Benalla var okänd innan denna händelse men en viktig person för Presidenten. Han har som uppgift att samordna säkerheten för President Macron på dennes resor i Frankrike och i världen. Han har varit vid Macron’s sida från den första dagen när Macron startade sitt parti En Marche.

Hela denna affär var så pass stor att regeringen var tvungna att skjuta upp förändringen av konstitutionen som diskuterades under sommaren. Regeringen ville minska antalet ledamöter i parlamentet och införa en viss proportionalitet i valet. Affären blev så stökig att omröstningen sköts upp till i höst. I höst har ”Gula Västarna” dykt upp och lamslagit mycket av förändringsarbetet. Omröstningen av konstitutionen verkar ha försvunnit från dagordningen.

Det mystiska i hela denna affär är att när Benalla avskedades i slutet av juli från sitt uppdrag och som vanligt återlämnade alla dokument som tillhörde tjänsten, bl.a. några diplomatiska pass. Vid förhör i Senaten har Benalla sagt att han i mitten av september inte innehade några diplomatiska pass. Nu visar det sig att han har haft ett diplomatiskt pass som han rest på under hela hösten. Endera ljuger han eller så har någon givit honom det diplomatiska passet.  Han har företagit ca 20 utrikes resor. Enligt några tidningar har han träffat flera statschefer men i vilket syfte?

Han har besökt Tchad och haft möte med President Idriss Déby och detta bara tre veckor innan President Macron var där på officiellt statsbesök. Vad gjorde Benalla där och varför reste han på diplomatpass?

Den 21 januari var det nya förhör i Senaten med Benalla. Det är en kommission som arbetar för att kartlägga om regeringen begått några misstag för att försöka få fram sanningen i hela denna soppa. Den som förhörs måste avlägga ed på att tala sanning. Benalla valde att inte svara på några viktiga frågor utan hänvisade till den förundersökning som pågår och att han har avgivit sina svar till åklagarna.

Det luktar unket om hela denna historia, Journalisterna går som katter runt het grönt och man känner att det finns mer att skriva om i denna historia.

Det som många pratar om är att Benalla skall ha en mycket speciell relation med President Macron.

Jag är övertygad om att fortsättning följer på denna historia. Det kommer att komma mera. Mediapart är något på spåren.(Medipart är en fristående journalistisk nyhetsajt med vänstersympatier)

När det nu pratas om Benalla, vet ni att något mystiskt är det.

En reaktion på ”Mr Benalla blir mer och mer besvärande för Presidenten

  1. Enligt uppgifter i media har Alexandre Benalla (som bytt sitt ursprungligen muslimska förnamn mot ett mer neutralt västerländskt) aviserat att han kan komma att ”avslöja allt” om drevet mot honom fortsätter…

    (Diplomatpass är det gängse uttrycket på svenska. I all välmening…)

    Anne-Christine

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s