Droppen som fick bägaren att rinna över.

I lördags var det kraftiga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på Paris huvudgata, Champs-Élysées. Det var de ”Gula Västarna” som skulle fortsätta sin demonstration men denna gång i Paris. Ganska snabbt tog vänster-höger ungdomar över och saboterade demonstrationerna. Det finns två rörelser, Les Casseurs och Black Blocs. Generellt kan man säga att det dyker upp ett par hundra ungdomar som slår sönder affärer, sätter brand på material och går till attack mot polisen vid demonstrationer. Resultatet såg vi i nyhetssändningar i hela världen. Så går det till i Frankrike. De ”Gula Västarna” försökte genomföra en fredlig demonstration.

Vad är det som händer i Frankrike? Man kan nog sammanfatta rörelsen till att franska folket har fått nog. Det började som en protest mot skatteökning på bensin och diesel från den 1 januari 2019. Idag är det ett spektra av missnöje, minskad köpkraft, inga pengar i slutet av månaden, landsbygdens utarmning, man har inga offentliga kommunikationer, arbetslöshet, hastighetsbegränsning på 80 km/tim etc.etc. Det är en folklig revolt.

Det finns ett monumentalt missnöje och misstroende mot den styrande eliten i landet. Man har tappat tron på att man skall få en framtid som är positiv. Det är bara mörka moln och elände i framtiden.

För 18 månader sedan såg man Macron som en ny kraft. Han skulle förändra systemet och stå för en ny politik med framtidstro. Detta tycker många att man inte kan se idag, många tycker att det är skattehöjningar och samma politik som tidigare.

En kommentator sammanfattade problematiken i tre punkter:

 1. Det är en avgrund mellan eliten i landet och folket. De ”Gula Västarna” har ett stort misstroende mot politiker och deras förmåner. Västarna tycker att politikerna gynnar sig på folkets bekostnad.
 2. Det är stora social klyftor där alltför många inte får ihop sin ekonomi.
 3. Klyftan är stor mellan landet och storstaden. I storstaden sitter politikerna och bestämmer utan att förstå landsbygdens problem.

Problematiken är inte ny. Det är kulmen på 30-40 års politiskt styre som har lett till en succesiv försämring. Nu får det vara nog, därav dessa protester.

De ”Gula Västarna” har stort folkligt stöd, ca 75 % stödjer rörelsen. Huvudstråket i argumenten är att skatterna måste sänkas och det kan nog de flesta ställa sig bakom. Vilken service eller vilka kostnader man skall ta bort är inte lika tydligt i debatten. Det är därför enkelt att ställa sig bakom kravet på sänkta skatter.

Regeringen lade flera förslag i förra veckan på lättnader för de mest utsatta men dessa föll pladask. Ingen diskuterar dessa förslag och man kan nog konstatera att dessa åtgärder inte hjälpte. Presidenten höll ett tal i går, utan att precisera några speciella åtgärder. Regeringen tillsätter kommissioner som skall diskutera energifrågor och hur man skall åstadkomma ett mer rättvist samhälle.

”Gula Västarna” är en opolitisk rörelse som består av helt vanliga människor. Regeringen har en svår uppgift att möta rörelsen. Det är inte är en fråga utan ca 10 olika missnöjesyttringar. Det finns inga representanter för rörelsen. Man hör ofta att man tycker att president Macron och regeringen skall avgå. Det verkar finns ett embryo till en organisation som regeringen skall kunna diskutera med. Det är 8 personer som har utropat sig till kommunikatörer för att kunna möta beslutsfattare och ta nästa steg. Detta har splittrat rörelsen och många vill ej bli representerade av dessa personer. Det är lite anarki över det som sker i Frankrike.

”Gula Västarna” vill inte bli politiska, de avskyr politiker. Politiska partier och fackföreningar har försökt att etablera sig bland västarna, utan framgång. Det politiska etablissemanget blir bortkörda. Journalisterna har också en svår situation. De blir ofta utsatta för påhopp av delar av västarna.

Har folket rätt? Pensionärerna fick en skatteökning om 1,7 % i januari och detta ökade statens inkomster med 25 miljarder euros. Energiskatterna har ökat kraftigt under året och vi pratar om kraftiga kostnadsökningar på el, vatten, gas etc. I många fall har priserna ökat 10-25 % och det märks i plånboken. Cigaretterna har kraftigt ökat i pris, allt går upp utom lönerna. Man måste nog ge folket rätt att skatterna har ökat kraftigt 2018.

Regeringen har en mycket besvärlig sits. Budgetunderskottet ökar till -2,8 % och närmar sig den gräns som EU har satt på max -3 %. Frankrike har under många år varit över denna gräns. Det var först förra året som man lyckades sänka underskottet under denna gräns.  Statens utgifter ökar kraftigt från 366 miljarder euros år 2015 till 391 miljarder euros nästa år. Det är planerat för flera skattesänkningar under 2019 men frågan är om folket kommer att se detta i sin plånbok. Det är detta det handlar om.

I veckan hölls det val i departement Essonne söder om Paris.  Valdeltagandet var rekordlågt, 17 % och vinnare blev en person som ansluter sig till Macron’s parti En Marche. Det tyder på ett stort demokratiskt problem när så få röstar i ett val. Det visar att man inte har några förhoppningar på att politiker kan skapa en positiv framtid. Man har givit upp.

Det kan utveckla sig till en riktig besvärlig vinter för Frankrike. Bilden av Frankrike är inte den bästa när man ser bilderna i nyhetssändningarna i andra länder. Frankrike framstår som ostyrbart.  Försöken att locka företag till landet blir svårare när TV bilderna med våld, demonstrationer och kaos rullar ut över världen.

De flesta fransmännen rycker på axlarna och anpassar sig efter blockering av vägarna. Det börjar synas i matvaruaffärer där en del hyllor gapar tomma pga. problem med leveranserna. Köpcentra har kraftiga omsättningsminskningar då folk hellre stannar hemma än åker ut i eventuella köer och blockeringar. Protesterna slår också mot Frankrikes ekonomi.

Protesterna lär fortsätta

 

 

6 reaktioner på ”Droppen som fick bägaren att rinna över.

 1. Skrämmande upplevelser idag på väg till byggvaruhuset i Colombiers nära Beziers! Gula Västarna blockerade alla infarter och vid en rondell såg vi en kista med kors och ”Död åt Macron” kladdat på alla busshållplatser mm.

  Gillad av 1 person

 2. Anna

  Otyglat, onyanserat missnöje

  Gula Västarnas aktioner gör att fransk ekonomi står stilla inom många sektorer. Företag och handel gör stora förluster. Turisterna avbokar planerade besök. Butikshyllor gapar tomma, friställningarna ökar och därmed ”vanliga” arbetares inkomster. Som vanligt drabbas tredje part mest.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s