Är det bara halva befolkningen i Frankrike som betalar inkomstskatt?

I media hör man hela tiden att 47 % av arbetstagarna ej betalar inkomstskatt. En del säger att Frankrike måste förändra så att alla börjar betala inkomstskatt.

När man uttalar sig på detta sätt måste man försöka förstå vad som döljer sig bakom siffrorna. Ja, det är sant att halva befolkningen inte betalar inkomstskatt, men alla arbetstagare betalar en mängd av avgifter. Ett lönebesked består av intäkter och sedan en mängd av linjer med avgifter, på de lönebesked jag tittade på så var det 7 avgiftslinjer. Som allt annat i Frankrike är det ganska komplicerat att förstå och enligt undersökningar så är det få fransmän som kan redogöra vad de olika avgifterna avser.

Jag reste med två fransmän för någon vecka sedan och vi diskuterade skatter i Sverige och Frankrike, en av personerna hävdade att de avgifter som alla betalar inte är skatter. Han ansåg att det var avgifter för specifika åtaganden som staten hade gjort till varje anställd så det var ingen skatt! I vår begreppsvärld är det skatter. Man har svårt för att höja skatter i Frankrike, det är ett diffust samlingsbegrepp, och det är inte tydligt vad pengarna skall användas till. Därför har man skapat dessa avgifter som går till de specifika åtaganden som samhället ska stå för. På detta sätt är det inte en skatt, det är en avgift. Så har man trollat bort höjda skatter.

I Frankrike redovisar man den totala kostnaden för att ha en anställd, d.v.s. med arbetsgivaravgifter. Man kallar detta Superbrut. Sedan redovisar man som i Sverige bruttolönen, därefter alla avdrag för de olika avgifterna. Slutligen redovisas vad man får ut i netto.

På ett lönebesked som jag tagit del av var inkomsten 3 075 Euro. Därefter dras det bort olika avgifter, 675 Euro, d.v.s. 22 %. På det sättet vi resonerar skulle vi säga att personen betalar 22 % i skatt. På lönebeskedet framgår det även hur mycket arbetsgivaren betalar i olika sociala avgifter, 1 236 Euro, d.v.s. 40 % skall läggas på bruttolönen som företaget betalar till staten. Även för en som har halva lönen är det samma procentuella förhållande. Sverige borde ta efter och redovisa vad arbetsgivaren betalar i sociala avgifter på lönebeskedet.

Vilka är avgifterna som arbetstagaren betalar av sin lön; Tilläggsförsäkringar för invaliditet och dödsfall, sociala avgifter CSG (Contribution Sociale Généralisée) och CRDS (Contribution au Remboursement de la Dette Sociale) samt arbetslöshetsförsäkring

Alla de avgifter som arbetstagaren betalar debiteras även arbetsgivaren, dessutom tillkommer några ytterligare avgifter. Dessa är; andra sociala avgifter, arbetsolyckor på arbetsplatsen, familjeavgifter med mera.

Företagaren har andra avgifter som tillkommer. De ovan redovisade avgifterna är inte hela kostnaden som företaget skall betala för arbetstagaren.

För att få jämförelse mellan olika system så kan man konstatera att vi kallar saker lite olika men skatt betalar alla som arbetar. Här heter det avgifter, i Sverige har vi ett avdrag som heter skatter, men resultatet blir detsamma. Alla betalar till staten.

I Frankrike har många avtal 13 månadslöner samt ålderstillägg efter ett visst antal års anställning.

2 reaktioner på ”Är det bara halva befolkningen i Frankrike som betalar inkomstskatt?

  1. Lars Sumner

    Däri ligger väl en del av förklaringen till att man som svensk pensionär, skriven i Frankrike, betalar förhållandevis låg skatt. Sisådär 10-12 procent på normal pension.

    Gilla

    1. Inte hela sanningen. Genom dubbelbeskattningsavtal är det Sverige som står för vår sjukvård här i Frankrike. Därav vår låga skatt, vi slipper många avgifter på detta. Det var en person på f-kassan som sade att länderna clearar sina kostnader årligen. Vi borde ha ca 22% i skatt men är i dina siffror.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s