I vilka länder är man mest språkkunniga?

flest sprakI en studie från Eurstat 2016* konstaterar man att Sverige är i topp när det gäller att tala utländska språk. De sämsta är naturligtvis engelsmännen. De har ju ett världsspråk och behöver inte något annat språk. Fransmännen tror att de har ett världsspråk, det är ju diplomatins språk, men i världen är det engelska som gäller.  Fransmännen är mycket noggranna med att man skall prata franska i internationella sammanhang. President Macron besökte Tyskland för ca ett år sedan och pratade engelska i sitt föredrag. Det blev ett ramaskri i hemlandet. Debatten gick hög, Macron respekterade inte det franska språket, en fransk president pratar franska vid statsbesök, punkt. I veckan var det invigning av Ryder Cup utanför Paris. Alla pratar engelska vid invigningen, förutom Valérie Pécresse som är President i regionen. Hon pratar franska. De tjugo tusen närvarande samt miljontals tv tittare förstår inget av hennes tal. Här är formen viktigare än att nå ut med något budskap.

Varför är fransmännen så dåliga? Den främsta anledningen är att man dubbar alla utländska filmer på TV och biografer. Man hör nästan aldrig det engelska språket.

Det är nog så att lärarna formar barnen med sin engelska, vilket inte alltid blir korrekt. En dotter till nära vänner kom hem från skolan och var ledsen. Hon hade protesterat när fröken hade sagt att det heter ”orse” (häst), flickan påtalade att det heter ”horse” vilket gjorde läraren irriterad och flickan fick sig en utskällning.

Fransmännen har en förmåga att ta bort h där det skall vara ett h, t.ex. horse. Naturligtvis blir det då orse när man inte använder h. De sätter även dit h där det inte skall vara, t.ex. (h)´I am. Varför man gör det har vi inte kunnat lista ut, men vanligt är det. Det gör också att det ibland är svårt att förstå deras engelska.

Även i internationella företag blir man förvånad att högre tjänstemän har svårt för att prata engelska. De har någon på avdelningen som kan översätta och vara intermediär.

Det blir bättre och bättre även i Frankrike, fler talar engelska och ungdomar leder utvecklingen.

* Dokumentet hämtat från Statista nyhetsbrev

En reaktion på ”I vilka länder är man mest språkkunniga?

  1. Stig Göran Gustavsson

    Det är klart att Sverige ligger i topp om man också räknar norska och danska som främmande språk. Har undersökarna gjort det är det ett totalt missvisande resultat. Spola skiten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s