Höjda skatter för de som inte bor i Frankrike

Det finns två skatter i Frankrike som är betydande, förutom inkomstskatten. Den ena heter Taxe D´habitation och den andra heter Taxe Foncière. För oss som är skrivna på en fastighet i Frankrike tas den förstnämnda bort helt och hållet 2023. Staten skall ersätta kommunerna och regionerna för inkomstbortfallet. Skatterna har varit ungefär jämnstora, vi har betalat ca 1 800–1 900 euro per skatt. Skatten för Taxe D´habitation beräknas på ett fiktivt värde, som baseras på ett schablonvärde vad bostaden skulle kosta att hyra. Den andra skatten beräknas på ett värde där fastigheten är belägen, som den svenska fastighetsskatten.

För 2023 kommer jag att betala endast Taxe Foncière eftersom jag är skriven på denna adress. Taxe D’habitation betalas 2023 enbart för de som har semesterfastigheter.

Regeringen har sedan 2014 möjliggjort för kommunerna och regionerna att höja skatterna betydligt för semesterboende. Det gäller för både franska och utländska medborgare. Kommunerna kunde öka skatten till 20% i de områden som har brist på bostäder och har mer än 50 000 innevånare samt anses ligga i turistområden. Det var 1 136 kommuner.

Regeringen har sedan 2017 möjliggjort för kommunerna och regionerna att höja skatterna ändå mer för de som inte är fast boende. Kommunerna kan öka skatten med mellan 5–60 % i de områden som har brist på bostäder. Nu tillkom ytterligare 4 000 kommuner. Kommunen bestämmer hur de önskar höja skatten.

I en ort som Théoule sur Mer är 76 % av alla bostäder semesterbostäder. I en annan ort Roquebrune-Cap-Martin är 42% av alla bostäder semesterboende. Det skapar ett underskott av bostäder för de som önskar bosätta sig permanent och arbeta.  Hela samhällsstrukturen blir också lidande då de flesta bor bara under semester, lov och långhelger.

Ökning av skatten på semesterbostäder har pågått sedan 2017 och det är mycket olika beroende på var man bor. I många kommuner är man redan uppe i maximal ökning på 60 %. Dessa är Mouans-Sartoux, Nice, Beaulieu-sur-Mer. Andra orter är på väg att höja skatten till den maximala nivån. Dessa är Roquebrune-Cap-Martin. Tourrettes-sur-Loup och Saint-Jeannet. För Théoule sur Mer ökar man skatten till 40 % under 2022. Ni hittar vad er skatt är på sid 2 på skattebeskedet. Är ni redan uppe i 60% kan de inte i dagsläget höja mer. I Nice berörs 32 455 semesterbostäder av den höjda skatten och det ger staden 25,5 miljoner euro i inkomst. Under 2022 har ca 30% av de kommuner som har möjlighet att höja skatten till 60 % utnyttjat denna möjlighet.

I departementet Alpes-Maritimes är 25 % av alla bostäder semesterbostäder. Många kommuner använder dessa intäkter att bygga sociala bostäder eller utveckla infrastrukturer.

Ni får helt enkelt titta på de två skatterna och se vilken skatt som ni betalar.

Skatt på inkomst.

Frankrike är ett av de högst beskattade länderna i Europa. Tror bara att Danmark tar ut mer skatt som andel av BNP. Jag roande mig med att jämföra vad jag hade betalat i Sverige på våra pensionsinkomster jämfört med Frankrike. Jag gick in på Skatteverkets hemsida och slog in uppgifterna. Jag sambeskattas i Frankrike och vi betalar ca 15 % skatt i Frankrike. Till den franska skatten tillkommer Taxe D´Habitation och Taxe Foncière. Man får därför lägga på ytterligare 4 %. I Sverige hade vi betalat 19%. Då är jag ej med i svenska kyrkan och jag använde skatteskala 29 för Solna. Nu försvinner den förstnämnda skatten och därför sjunker skattetrycket något för de fast boende i Frankrike. Allt beror naturligtvis på vilka inkomster man har och var man bor i Frankrike för att få det totala skattetrycket.

En förklaring till att vi inte betalar lika mycket som fransmännen är att vi inte betalar sociala avgifter i Frankrike. Vår sjukvård i Frankrike betalas av Sverige. Vice versa för fransmän boende i Sverige. Reavinster på aktier har i båda länderna en fast skatt på 30 % oavsett inkomst. Eftersom vi svenskar inte betalar sociala avgifter sjunker skatten på reavinster till ca 20 %. Har precis redovisat till de franska myndigheterna en reavinst på aktier och de återbetalade 10 % av det beloppet jag skulle betala pga. att jag är svensk och inte betalar sociala avgifter.

Till detta får jag sol, golf, vin och ett fantastiskt klimat. Folk badar fortfarande i havet.

13 reaktioner på ”Höjda skatter för de som inte bor i Frankrike

 1. annarickardtati

  Hej Lars, Intressant artikel som vanligt – inteminst eftersom vi bor permanent i Roquebrune Cap Martin! När det gäller placeringar finns ett särskilt aktiesparkonto som är helt skattefritt under sparandetiden – alltså bättre än det svenska ISK kontot!

  Gilla

 2. Ulrich Lindberg

  Har vi inte redan slutat betala tax d’habitation om vi är bosatta här? Åtminstone för oss är det borttaget och dessutom kom det ett cirkulärbrev undertecknat av Bruno Le Marie där regeringen bekräftar förändringen. Skönt med lägre skatter, momsen kommer vi dock inte undan, det är den stora pålagan…

  Gilla

 3. Constantin Calafatis

  Det staemmer inte ”helt” att vi Svenskar bosatta i Frankrike inte betalar sociala avgifter ! visserligen betalar de som aer med svensk sjukassa inte laengre de ca 12,5% avgift, tack vare ”de Ruyter” domen 2015, MEN numera maaste betala en ”ny skatt” paa 7,5 % .

  Gilla

 4. Helena Lind

  Ojoj, redan den första skatten i oktober hade ökat med 25%!
  Vad är logiken och orsakerna bakom detta? Är det inte positivt för Frankrikes ekonomi att utlänningar köper fastigheter och konsumerar varor och tjänster? Samtidigt som vi i mindre utsträckning än bofasta utnyttjar vad det nu är som finansieras av dessa skatter (sjukvård/skolor/sophämtning/vägunderhåll??).
  Om man inte har särskild anknytning till Frankrike så finns det ju många tänkbara alternativ runt Medelhavet, vill man minska antalet utlänningar som har semesterboende i landet?

  Gilla

  1. Det är samma regler för fransmän som för utlänningar. När en stad har 72 % av alla bostäder som semesterbostäder uppstår problem. Var skall lokalbefolkningen bo? Man behöver bygga mer och pengar går till detta bla. Det blir problematiskt med all infrastruktur. Staten har tydligen inte heller ersatt kommunerna fullt ut för bortfallet av Taxe D’habitation. Kommunerna söker finansiering och de som har semesterlägenheter anses vara ett lämpligt skatteobjekt.

   Gilla

 5. Lindholm

  Hej Lars,

  Tack för väldigt, som vanligt, klarläggande information. Vi är skrivna på Åland men har ett boende i Antibes sedan slutet på 1990-talet och set den här dramatiska höjningen. vet du om ungefär samma regler med socialvårdsavgifter gäller även oss so formellt går under finska skatteregler vad gäller socialvårdsavgifter och reavinster?

  Göran

  Gilla

 6. Hans Eckerrot

  Hej, Intressant skrivning om tax Habitation. Innebär det att siffran i % ”Taux d’imposition” kan stiga från i ditt ex ca 19% till max 60% av base nettot d’imposition? Blir stora ökningar i så fall? Hälsningar Hans

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s