Politik och Fotboll hör det ihop?

Man hör ofta att man skall skilja på politik och idrott. På söndag startar fotbolls VM i Qatar och jag har sett två dokumentärer hur Frankrike agerar i det politiska spelat bakom tilldelning av värdskapet till Qatar. Den första är en serie på Netflix som heter FIFA, ”ballon rond et corruption”. Serien är i fyra delar. Igår såg jag en annan dokumentär på fransk TV om landet Qatar och en efterföljande fördjupande diskussion som var mycket intressant. Frankrike och Qatar har mycket affärer ihop. Qatar äger fotbollslaget PSG i Paris till att börja med.

Bakgrund

Qatar var ett ökenområde med mycket litet värde ända fram till 70-talet. Det var ett engelskt protektorat fram till 1971. Man upptäckte ett gasområde utanför Qatars kust mot Iran. Nu delar länderna på denna naturresurs. Iran har det problematisk eftersom de är satta i embargo av USA. De kan inte exportera sin gas.

Qatar satsade på denna resurs. De lånade stora belopp för att kunna skapa en infrastruktur och samtidigt behålla kontrollen på tillgången. Många skakade på huvudet och trodde inte alls på deras strategi. Emiren är shejk Tamim ben Hamad Al Than som är född 1980. Han är utbildad i England och genomgått militär utbildning på Royal Military Academy Sandhurst. Hans äldre bror avstod från att överta rollen som emir och lät sin yngre bror ta över efter deras pappa 2013. Landet styrs av en klan och har så gjorts sedan lång tid tillbaka. Pappan till nuvarande schejken genomförde en kupp mot sin far när emiren var på semester i Schweiz och tog makten 1995.

Qatar har enorma gastillgångar och har skickligt byggt upp sin verksamhet. Landet är klämt mellan två större sfärer, Saudi och Iran. Många av deras närmaste grannar bröt de diplomatiska förbindelserna 2017 och Qatar blev isolerade under några år.

Deras strategi har varit att köpa vapen från västvärlden och ge USA baser i landet. De köper vapen från Frankrike, USA och England. Detta ledde till att bojkotten upphörde. Trycket från västvärlden blev för stor på arabländerna.

Politik och idrott

Nuvarande schejken har ett stort idrottsintresse och använder idrott för att sätta Qatar på världskartan. Schejken sitter i IOK och investerar i fotbollslag världen över. PSG i Paris är ett sådant exempel. De investerar i tränare, spelare och bygger upp idrotten så att de kan synas på prispallen i olika världsidrotter. Nu skall de organisera VM i fotboll som börjar på söndag och som är mycket kritiserat. USA var den kandidat som alla trodde skulle få arrangemanget. Michel Platini som var en nära medarbetare till Blatter röstade för Qatar och inte för USA som alla trodde. Enligt en dokumentär var det på uppmaning av president Sarkozy som dagarna innan omröstningen hade möte med Emiren och Platini. Där förband sig Qatar att köpa mängder av vapen från Frankrike och göra stora investeringar. Därför bytte Platini ståndpunkt och gav UEFA:s röst till Qatar efter påtryckning från president Sarkozy.

FIFA

Qatar hade en mycket stark man i FIFA som har hjälpt Sepp Blatter att behålla makten i organisationen under alla dessa år. Hans namn är Mohamed Ben Hammam Abdallah och var Qatars handgångne man inom FIFA och kunde styra fotbollen i världen. Det framgår i dokumentären om FIFA på Netflix att han mutade de olika representanterna inom FIFA så att röstandet utföll till Qatars önskemål. Blatter använde Abdallah för att rigga alla omröstningar i organisationen. Svensken Leif Johansson som var ordförande för fotbollsorganisationen UEFA ställde upp mot Sepp Blatter för att bli vald till Ordförande i FIFA. Han förlorade denna omröstning. Det var flera afrikanska länder som i sista stund köptes över av Qatar till fördel för Blatter. Blatter har aldrig blivit fälld.

Qatars investeringar i Frankrike.

När jag cyklade förbi flygplatsen i somras stod en Airbus på plattan på Nice flygplats. Det fanns inga kännetecken men ett flygid nummer fanns på flygplanskroppen. Flyget tillhör ett charterbolag i Qatar och enligt webben används den av emiren och hans familj. Det var en stor Airbus och den stod flera veckor på samma ställe. Emiren äger en egendom ovanför Mouans–Sartoux på 30 hektar. Ligger mellan Grasse och Cannes. De var här på semester. Antagligen var det för varmt i Qatar. Fotbolls-VM skulle ha ägt rum i somras men blev flyttad till november-december pga. hettan. Det har man nu löst genom att arenorna har luftkonditionering i Qatar!

Qatar äger Al Jazeera som anses vara oberoende och har 200 miljoner tittare i världen, de har ca 50 miljoner tittare i arabvärlden.

De äger sportkanalen BEIN sports som är stora i Frankrike på alla idrotter.

De äger hotellen Carlton och Martinez i Cannes. Vidare äger de Royal Monceau och Concorde Lafayette i Paris. 

Qatar har stora aktieposter i Lagardère (13%) som är stora inom media och reseindustrin. Lagardère utvecklar ett tredje ben inom idrott. De drev Friends arena i Stockholm. Qatar har (7%) av VINCI, 5 % av Total Energie, 4,7% av Veolia, 2% av Vivendi och 1% av LVMH. Alla globala bolag.

Qatar är stora inom sportswashing, kan man lugnt konstatera.

Idag säger President Macron att man skall skilja på idrott och politik i TV.

Dokumentären om Qatar gick på kanal 5 i Frankrike med efterföljande diskussion.

4 reaktioner på ”Politik och Fotboll hör det ihop?

  1. Lars Limseth

    Tack Lars – Mkt intressant och kortfattad info – som vanligt…!

    ……om det någon gång skulle bli tyst runt middagsbordet så kan man ju alltid ”droppa” detta ämnet……då blir det sannolokt en ”Fransk” touch på middagen.

    Gillad av 1 person

  2. Harry Hofbauer

    Man blir skrämd över hur en familj/klan/land kan tillåtas bli så stora ägare/ delägare till franska klenoder som tex PSG. Tydligen med stöd från den franska Presidenten.

    Gilla

Lämna en kommentar