Franska presidentvalet 1: a valomgången.

Det mest troliga utfallet av första valomgången blev verklighet i helgen. Macron och Le Pen kommer att ställas mot varandra i den 2: a valomgången den 24 april.

Hur slutar presidentvalet 2022? Vid förra valet vann Macron en jordskredsseger med 66 % av rösterna i 2: a valomgången. Denna gång kommer det att bli betydligt tuffare för Macron. Opinionsinstitutens mätningar ger Macron 51 % och Le Pen 49%. Det är inom felmarginalen.

Macron var tydlig i sitt tal till sina partikamrater, det är inte avgjort. Han säger att partiet måste övertyga alla som inte tänkte rösta i 2: a valomgången att utnyttja sin rösträtt. Macron´s parti ”En Marche” måste visa på skillnaderna mellan partierna och vad hans parti önskar uträtta under nästkommande presidentperiod. Han sade också att han skall ändra på sina metoder och sätt som utgör hans ledarskap. Vi får se vad det innebär.

Vilka vann valet?

Det finns fyra klara vinnare, Macron, Le Pen, Mélenchon och de som avstod från att rösta. 26,5 % av de röstberättigade valde att inte utnyttja sin rösträtt. Som jämförelse fick Macron 27,6 %. De som inte röstade får därmed en andraplats i valet. Ett demokratiskt problem med andra ord när en fjärdedel väljer att inte gå till valurnorna.

Macron gick från 24 % 2017 till 27,8 % i årets val. Le Pen ökade från 21,3 % till 23,1 % och Mélenchon från 19,6 % till 22 %. Le Pen fick bara 500 000 fler röster än Mélenchon. Så nära har han aldrig varit en andra valomgång.

Förlorarna i valet?

Frankrike har majoritetsval, förlorarna kommer att avgöra valet genom sina uttalanden och sina rekommendationer de närmaste dagarna. Några väldigt tydliga förlorare kan utpekas. Den största förlusten led republikanerna med Pécresse som inte ens kommer över 5 % gränsen. En katastrof för partiet. Partiet kommer sannolikt att implodera och gå samma öde till mötes som socialisterna. D.v.s. de kommer att marginaliseras och få stora ekonomiska problem. Valet 2002 fick de 29,2 %, valet 2007 fick de 34,6%, valet 2012 fick de 29% och 2017 fick de 20%, i årets val får de 4,8%!

Socialisterna fortsätter sin kräftgång. De får bara 1,7 % av rösterna, drygt 600 000 röstar idag på partiet.

De gröna kom inte heller över 5 % gränsen. Jadot fick 4,6 % av rösterna.

Förlorarnas rekommendationer.

Republikanernas kandidat Pécresse sade att hon rekommenderade de som röstat på henne att rösta på Macron i 2: a valomgången. Detsamma gjorde de grönas Jadot, kommunisten Roussel och socialisten Hidalgo.

Att republikanerna är mycket splittrade framgår tydligt av deras kommunikation. Pécresse säger att man skall rösta på Macron. En annan central figur inom partiet, Ciotti, säger att han kommer att rösta på Le Pen och sedan kommunicerar partiet att man inte skall lägga sin röst på Le Pen. Partiet säger inte att deras väljare skall rösta på Macron, de passar helt enkelt.

Mélenchon sade att de som röstat på honom skall blockera extremhögern. Han sade att man inte skall rösta på Le Pen men han nämnde inte Macron. Varje väljare är vuxen och har förmågan att tänka själv och därför överlåter han till varje medborgare att fatta sina beslut. Sannolikt kommer många inte rösta eller rösta blankt. Vissa uppgifter säger upp mot 44 % av partiets väljare kommer att avstå från att rösta eller rösta blankt.

Zemmour och Dupont- Aignan rekommenderade sina väljare att rösta på Le Pen.

Finansiering

Varje presidentkandidat får 153 000 euro för att man deltar i valet.

Kommer man under 5 % av rösterna kan man söka bidrag för att täcka sina utgifter för valkampanjen. Man kan få maximalt 0,8 miljoner euro från staten.

Över 5 % kan man få upp till 8 miljoner euro från staten. En himmelsvid skillnad. De som tar sig till andra valomgången kan få 22,5 miljoner euro i stöd från staten

De flesta partier tar lån från banker för att finansiera en del av kampanjen. Nu skall dessa lån betalas tillbaka och det kommer att bli kostsamt för republikanerna och de gröna.

Le Pen har lånat pengar från en ungersk bank som hon nu kan återbetala genom sin framgång. Banken heter MKB och man kan ana att Orbán finns i bakgrunden för att stödja henne. Kanske även Ryssland. 2017 fick hon lån via en rysk bank.  

Enligt media har Pécresse gått i borgen för lån som tagits för att bedriva kampanjen, hon är skyldig 5 miljoner euro. Hon uppmanar partikamrater att skänka pengar för att återbetala lånet. Totalt saknas det 7 miljoner euro för republikanerna.

De gröna räknade med att komma över gränsen 5 % och nu får det stora ekonomiska konsekvenser. Enligt en talesperson för partiet riskerar partiet att gå i konkurs. De har spenderat ca 6 miljoner euro och nu kan de räkna med som mest 0,8 miljoner i ersättning från staten. Han sade att de som tror på ett ekologiskt parti nu måste ställa upp och ge gåvor så att man undviker konkurs. Det saknas 2 miljoner euro i kassan.

Konklusion

Frankrike har fått ett nytt politiskt landskap. Nu finns ett tydligt extremt högerparti, ett mittenparti och ett extremt vänsterparti. Frankrike har under de senaste fyrtio åren haft två styrande partier, republikanerna och socialisterna. Detta är nu historia.

2: a valomgången är långt ifrån avgjord. Le Pen kommer att få stöd från de som röstade på Zemmour. Ca 75 % av de om röstade på Zemmour kommer att rösta på Le Pen. Hon kommer även att få stöd från republikanernas väljare, ca 35 % kommer att rösta på Le Pen. Dupont-Aignan fick 2,1 % och hans väljare står Le Pen nära. Det intressanta är att vänsterkandidaten Mélenchon´s väljare även kommer att rösta på Le Pen, ca 23 % enligt opionsundersökningar. Det finns en hel del samsyn mellan dessa ytterligheter. De önskar sänka pensionsålder, sänka moms, förändra eller lämna EU, minska EU:s påverkan på Frankrike. De har även en hel del samsyn på Ryssland. Le Pen har tidigare stött annekteringen av Krim och hon publicerade bilder på sina möten med Putin i deras valbroschyrer. Mélenchon har haft nära band med Ryssland.

Den tidigare presidenten Sarkozy som är central person inom republikanerna gav inte sitt stöd till Pécresse, vilket var märkligt. Alla förväntar sig att han nu skall ge sitt stöd till Macron. Republikerna kan alltså bli ett stödparti till Macron. Krismöten pågår inom det republikanska partiet.

Den 20 april är det TV debatt mellan Le Pen och Macron och den kan vara mycket viktig för Le Pen. 2017 gjorde hon bort sig kapitalt i debatten och hon bör ha lärts sig en hel del sedan dess.

Valet är viktigt för Europa skulle Frankrike falla i händerna på populister blir det stora problem för hela den europeiska gemenskapen.

De närmaste två veckorna avgör

3 reaktioner på ”Franska presidentvalet 1: a valomgången.

 1. livijnpeter@gmail.com

  Hej Lars,

  Stort tack för intressant information😊

  Med vänlig hälsning/Best regards/Bien cordialement,

  Peter Livijn

  Mobil Sverige: +46 (0) 70 734 02 66

  Portable France: +33 (0) 7 87 38 42 39

  This email with attachments may be confidential and private. It is intended solely for the use of the individual to whom it is addressed. The email may contain legally protected information. If you have received this communication in error, be aware that making use of the information, forwarding it, copying it, or disclosing its content to other persons, is strictly prohibited and may be punishable by law. Please inform the sender about the error in transmission immediately. All rights reserved to Peter Livijn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s