Vem var Vauban?

När man reser runt i Frankrike hittar man ofta ett ”fort Vauban”. De finns överallt i Frankrike. Men vem var denna Vauban?

Han föddes 1633 och blev 73 år. Han hette Sébastien Le Prestre, Marquis de Vauban och känd under tilltalsnamnet Vauban. Han var ingenjör, militärarkitekt, stadsplanerare, vatteningenjör och essäförfattare. Han kunde bygga med sin ingenjörsutbildning men var även en skicklig skribent och tecknare. Han skrev och ritade ned sina tankar vilket gjorde att han kunde överlåta till medhjälpare att bygga enligt hans direktiv. Han systematiserade och strukturerade för att kunna föra kunskapen vidare till andra ingenjörer. Han blev utsedd av Louis XIV till Marskalk av Frankrike.

Fransmännen anser att Vauban var sin tids Leonordo da Vinci.

Han började sin bana som expert på hur man skulle belägra och erövra städer och fästningar. Han erövrade 49 olika städer och befästningar genom att utveckla system för hur man grävde löpgravar som gjorde att man kunde anfalla fiende med stor styrka nära deras försvarslinjer. Han grävde löpgravar fram till städernas fästning och kunde därmed minska förlusten av människoliv. När Vauban kom in i bilden minskade antalet stupade med 5–10 gånger. Han utsågs vid 22 års ålder till militäringenjör med ansvar för fortifikation.  

Vid 34 års ålder fick Vauban ansvar över generalerna vid utformandet av strategin och belägringen av Maastricht. När fransmännen intog staden byggdes löpgravar på 10 dagar. Det var kilometervis med löpgravar och man hade 10 000 soldater som grävde. Vauban deltog även i grävandet och han fick en hosta som förföljde honom hela livet pga. fukt och kyla. Efter att framgångsrikt intagit många städer började han bygga försvarsanläggningar på uppdrag av Kung Louis XIV.

Han lade sin hand vid mer än 150 olika försvarsanläggningar runt Frankrikes gränser. Och det är dessa man ser när man reser runt i Frankrike idag. De finns ute i havet på små klippor, vid kusterna, uppe i bergen och på platta landet. Frankrikes fiender var spanjorer, italienare, tyskar, holländare och de allestädes närvarande engelsmännen. Vauban byggde en försvarslinje mot dessa eventuella inkräktare. I norr byggde han till och med två försvarslinjer med fort och försvarsanläggningar.

12 av hans försvarsanläggningarna finns med på Unescos världsarvslista. Dessa är:

 1. Arras (Pas-de-Calais), la citadelle ;
 2. Besançon (Doubs), la citadelle, l’enceinte urbaine et le fort Griffon ;
 3. BlayeCussac-Fort-Médoc (Gironde), la citadelle de Blaye, l’enceinte urbaine, le fort Paté et le fort Médoc ;
 4. Briançon (Hautes-Alpes), l’enceinte urbaine, la redoute des Salettes, le fort des Trois-Têtes, le fort du Randouillet, l’ouvrage de la communication Y et le pont d’Asfeld ;
 5. Camaret-sur-Mer (Finistère), la tour dorée ;
 6. Longwy (Meurthe-et-Moselle), la ville neuve de Longwy ;
 7. Mont-Dauphin (Hautes-Alpes), la place forte ;
 8. Mont-Louis (Pyrénées-Orientales), la citadelle et l’enceinte ;
 9. Neuf-Brisach (Haut-Rhin), la ville neuve ;
 10. Saint-Martin-de-Ré (Charente-Maritime), l’enceinte et la citadelle ;
 11. Saint-Vaast-la-Hougue/Île Tatihou (Manche), les tours observatoires ;
 12. Villefranche-de-Conflent (Pyrénées-Orientales), l’enceinte, le fort Libéria et la grotte dite « Cova Bastera ».

Han förbättrade mängder med befintliga försvarsanläggningar på Rivieran men byggde också nya. Den mest kända byggnation är Fort Carré i Antibes med försvarsanläggningen runt Antibes stad. Förbättringar på befintliga anläggningar gjordes i Entrevaux, Sisteron, Saint-Paul de Vence, Saint Tropez och Villefranche sur Mer.

Stjärnformade försvarsanläggningar

Hans tes var att bygga fästningar som var som en stjärna där man byggde utskjutande partier som gjorde att man kom åt fienden från alla håll, även om fienden stod nedanför försvarsmuren.  Han ambition var inte att bygga ointagliga fästen, hans strategi var att fienden var tvungna att ha binda stora trupper. 200 hundra man kunde försvara sig mot 30 000 fiender i tre månader och vänta på förstärkning. Han ville fördröja och försvåra intagandet av fästningen.  Bara en av hans fästningarna blev intagna och det var den i Lille.

Han hade kungens öra och förtroende och gav goda råd inom många olika områden. Man kan säga att hans försvarsanläggningar gjorde att Frankrike var ointagligt i nästan 100 år.

För att förstå hur Vauban tänkte och byggde sina anläggningar kan man titta på ett program som heter ”C’est pas Sourcier”. Det är på franska men för barn så språket är lätt och bilderna talar sitt tydliga språk. En bra fransklektion. Titta här https://www.youtube.com/watch?v=HD8Wj21OcJs

Vaubans dagar slutade illa. Han föreslog att man skulle beskatta alla, även kungen, för att minska sociala orättvisor. I slutet av solkungens regim var det en enorm hungersnöd under åren 1693 – 1694 och det dog ca 1,3 miljoner, ca 5 % av befolkningen. Kungen hade flera samtal med Vauban i detta ärende men avslog till slut hans förslag. Vauban tryckte upp en pamflett som han bekostade utan avsändare som distribuerades brett. Polisen fick i uppdrag att finna författaren men Vauban insjuknade hastigt och avled. Han fick en magnifik begravning.

Stéphane Bern har gjort ett program som heter Secrets d´Histoire som handlar om Vauban. Det var där jag fick upp ögonen för hans Vaubans storhet. Kan ses på replay på France 3

4 reaktioner på ”Vem var Vauban?

 1. Dominique af Wetterstedt

  Fantastiskt! Va kul, utbildande och inspirerande att få sådana här korta men faktaspäckade artiklar. Tack så jättemkt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s