Kan Frankrike förändras?

Nuvarande presidenten och kandidaten till presidentvalet den 10 april 2022 presenterade partiets program i veckan. Macron gjorde det via en välbevakad presskonferens som sändes på TV.

Han presenterade vad han genomfört, vad som uppnåtts och där han misslyckats. Macron fortsätter förändringsarbetet och drar partiet mer till höger. Det gör det problematiskt för republikanerna och Pécresse.

Han presenterade ett ambitiöst 30-punkts program som berör det mesta i samhället.

 1. Satsar 50 miljarder euro per år under 5 år i olika projekt som skall stärka Frankrike.
 • Öka investeringarna i försvaret. De avsätter redan 2 % av BNP.
 • Utökat civilförsvar.
 • Minska beroendet av utlandet inom matförsörjning.
 • Försvara åsiktsfrihet och ett fritt medielandskap.
 • Investera i återvinningsbar energi.
 • Konstruera nya kärnkraftverk.
 • Minska arbetslösheten.
 • Förlänga pensionsåldern till 65 år.
 • Byta namn på Arbetsförmedlingen (Pôle emploi) till ”Frankrike arbetar”. Utökat ansvar med en kontaktyta för att sätta folk i arbete.
 • Samordna de olika bidragsystemen så att alla som har rätt till bidrag också får dessa.
 • Förändra arvsbeskattningen. Utökade avdrag och breddad bas till vilka man kan ge arvet.
 • Reformera skolan och ge större lokalt ansvar.
 • Arbetstidsgarantier för de som arbetar med handikappade.
 •  Utarbeta en överenskommelse hur man skall hantera livets slutskede.
 • Garantipension 1 100 euro per månad.
 • 2. Minskar skatter med 15 miljarder per år, 50 % till företagen och 50 % till hushållen.
 • Ta bort TV avgiften.
 • Inga andra precisa förslag gavs i talet.

Macron har drivit linjen att EU måste bli starkare och kunna ta fler gemensamma beslut. EU har blivit beroende av industrier i andra länder. Han pekade på att vi inte producerar tillräckligt med grundämnen inom EU, vi låter andra världsdelar försörja oss. Här är Sverige en viktig leverantör med flera metaller. Tillståndsprocesserna är mycket komplicerad. Flera tillståndsprocesser pågar för närvarande och förhoppningsvis kommer Sverige att fatta rätt beslut. (min kommentar)

Han hoppas på ett starkare EU-samarbete inom försvaret. Tyskland, Spanien och Frankrike har påbörjat ett utvecklingsprojekt av ett nytt stridsflygplan. I veckan beslöt Tyskland att köpa 35 Lockheed Martin F-35 av USA. Tyskland har 40 år gamla stridsflygplan och med Ukraina-krisen kanske de känner sig tvingade att fatta snabba beslut. Stödet för Macron´s idéer är väl inte överväldigande i Europa, men det kanske ändras med dagens situation.

Covid har visat vårt beroende av Asien t.ex. masker, skyddskläder, medicintillverkning, speciellt generisk medicin, etc. Frankrikes president förordar att Europa skapar centra för att bli mer självförsörjande. 

Det finns många andra områden där Europa behöver samarbete som rymdförsvaret, cyberförsvaret, utvecklande av vapen. Macron pekar även på att det är farligt att vara beroende av de sociala plattformarna som existerar från Kina och USA. EU och Frankrike måste utveckla forskning och utveckling av industrin, Frankrike tänker ta en ledande roll.

Frankrike är känt för att vara mycket centralstyrt. Direktiven och instruktioner kommer från Paris och utförandet sker sedan lokalt. En rektor i Frankrike tillsätter inte lärare till sin skola det gör staten centralt. Nu önskar Macron att mer ansvar skall delegeras ut till regionerna. Man har gjort en del försök i utsatta områden i Marseille med gott resultat och nu vill man försöka föra ut detta arbetssätt till fler delar av Frankrike.

Frankrike dras med en ganska hög arbetslöshet, ca 7,4 %. Den har sjunkit de sista åren. Man har legat stadigt runt 10 % arbetslöshet i flera år. Den grupp som har den största arbetslösheten är ungdomar mellan 15–24 år, ca 16 %. Här skall speciella åtgärder sättas in. För att motta bidrag skall man avsätta 15–20 timmar till samhällsarbete eller utbildning. Bättre samordning måste skapas mellan efterfrågan och utbildningsinsatser.

Generellt kan man säga att Macron försöker att omprofilera sig från ”Macron Jupiter” som är filosofisk, på en piedestal, gudalik till en mer modern person. Han önskar förenkla strukturer, göra det enklare för folk, lyssna mer på olika parter och delegera ut mer i samhället. Det skall göras som projekt med tydlig målsättning och sedan bjuds parterna in för att utforma förändringen. Det är en ny demokratisk ordning, som han själv uttrycker det.

Programförklaringen var mycket tydlig och detaljrik. Den var framtidsorienterad i högsta grad. Han pratade i 90 minuter och svarade sedan på frågor.

När man lyssnar på många av de andra kandidaterna handlar det mycket om att försöka hitta tillbaka till Frankrikes storhetstid på 70-talet. Det är mycket om De Gaulle och hur samhället såg ut på den tiden. Det är många som vill återupprätta nationalstaten och försöka stänga ute den föränderliga omvärlden.

Macron kritiseras för att inte delta i valdebatter inför valet. Ingen sittande president har tidigare deltagit i debatter med andra kandidater inför den första valomgången och han är nu hårt utsatt för att inte ta någon enda debatt. Han avser att debattera med den kandidat som ställs mot honom inför andra valomgången den 24 april.

3 reaktioner på ”Kan Frankrike förändras?

 1. Per Rosvall

  Hej Lasse, Tack för dagens Fönster. Lärorikt, initierat och tänkvärt som alltid. Jag ser fram emot att träffa dig och ordförande Eva på årsmötet på tisdag. Trevlig helg, Per

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. livijnpeter@gmail.com

  Lars,

  Stort tack för informationen, vilken – som alltid – är väldigt intressant och givande.

  Ha dé,

  Peter

  Med vänlig hälsning/Best regards/Bien cordialement,

  Peter Livijn

  Mobil Sverige: +46 (0) 70 734 02 66

  Portable France: +33 (0) 7 87 38 42 39

  This email with attachments may be confidential and private. It is intended solely for the use of the individual to whom it is addressed. The email may contain legally protected information. If you have received this communication in error, be aware that making use of the information, forwarding it, copying it, or disclosing its content to other persons, is strictly prohibited and may be punishable by law. Please inform the sender about the error in transmission immediately. All rights reserved to Peter Livijn.

  Gilla

 3. Ylva Tomson

  Tack Lars för ännu en mycket läsvärd, initierad artikel , denna gång om Macrons ambitioner , förändringsarbete som han planerar genomföra om han vinner valet. Ylva Tomson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s