Kriget i Ukraina påverkar det franska presidentvalet.

Fredagen den 4 mars kl. 18:00 är sista tillfället att anmälan sitt deltagande i Presidentvalet. För att myndigheten skall ta ställning till ansökan skall man ha 500 underskrifter från förtroendevalda. Kandidaten skall lämna in en privatekonomisk redogörelse samt vilka åtaganden man har i styrelser och associationer. Myndigheten gör sedan en research för att fastställa att man inte har något dolt som presidentkandidat.

Denna gång har det varit en del protester från politiskt håll på förfarandet. Man tycker att det är odemokratiskt att man måste ha 500 underskrifter. Mélenchon, Le Pen och Zemmour har haft problem att få dessa underskrifter. Att man ger sitt stöd är en offentlig handling. Borgmästaren i Cannes har givit sin underskrift till Mélenchon. De står långt från varandra politiskt. En är höger och den andre är vänster. En annan politiker som stödjer Macron, Francois Bayrou, har lagt undan 80 underskrifter från sitt parti för att stödja de kandidater som inte kommer upp i 500 underskrifter. Han anser att nuvarande system är odemokratiskt.

Det är 11–12 kandidater till presidentvalet. Officiellt tillkännages kandidaterna på tisdag.

Varför gynnar kriget i Ukraina Macron??

Tre av kandidaterna, Mélenchon, Le Pen och Zemmour är sanna rysslandsvänner. De satt i TV och sade att Ryssland aldrig skulle angripa Ukraina. Zemmour slog vad i direktsändning att det aldrig skulle hända.

Marine le Pen har tryckt upp miljoner broschyrer som skall delas ut i valkampanjen. Det finns en bild i broschyren där hon hälsar på Putin och hon beskriver sig som Rysslandsvän.

Alla tre har nu tagit avstånd från invasionen men har olika förklaringar varför invasionen sker. De menar att Nato / EU har hotat Rysslands intressen och att man därför måste förstå deras agerande!

Vi vet att Le Pen mottagit 8 miljoner euro i lån från Ryssland i förra presidentvalet. Det gick genom en ryskägd bank i Tjeckien. Le Pen har fått finansiering av sin nuvarande kampanj för några veckor sedan, oklart var pengarna kommer från. Sannolikt har både Mélenchon och Zemmour också indirekt finansiellt stöd från Ryssland. Direkt stöd med stora summor är förbjudet men de kan låna från personer/banker i Europa som vill påverka valet, hur man återbetalar detta stöd får man bevaka i framtiden.

Alla tre är emot EU, NATO och flyktingar. Zemmour har blivit fälld i domstol för hets mot folkgrupp. Han tycker inte att man skall acceptera ukrainska flyktingar på fransk mark. Han anser att man skall ge Polen pengar så kan de hantera flyktingströmmen. Alla dessa saker gynnar Macron i dagens kontext.

Macron

Macron höll ett TV-tal på onsdagen där han beskrev situationen och varför han försöker att medla mellan Ukraina och Ryssland. Han menar att det är bra att ha en löpande dialog. En dag kommer man behöva sätta sig ned och diskutera en framtid. Även om nuvarande försök inte leder någonstans och att Putin flera gånger har sagt en sak och sedan gjort en helt annan sak, måste man försöka att uppnå fred i Ukraina.

Macron har sedan flera år sagt att EU måste förbereda sig för att bli en samordnad kraft i världspolitiken. Han har uttryckligen sagt att försvaret inom EU måste samordnas. Investeringar i krigsmaterial måste samordnas och EU måste kunna agera självständigt och ta sitt eget ansvar i olika konflikter. Nu står vi där.

Det är bara fem kandidater som har mer än 10 % i opinionsmätningarna. Det är Macron, Le Pen, Pécresse, Zemmour och Mélenchon. Genom händelserna den senaste veckan har Macron stärkt sin position. Han framträder som en statsman och tar stort ansvar i Europa. Fransmännen gillar att Frankrike blir starkare på EU arenan. 

Macron tillkännagav på torsdagskvällen att han kommer att söka nytt mandat som president. Han skrev ett brev till alla lokala tidningar där han angav sina skäl för ansökan. Detta publicerades i alla tidningar på fredagen.

Valkampanjen

Socialisterna är tillintetgjorda och når bara 2–3 % i opinionsmätningarna. En av deras kandidater Taubira slängde i veckan in handduken.

De gröna är mycket svaga och når inte ut med sitt budskap. Det finns motsättningar i ledningen. Macron tillsatte en medborgargrupp som fick ta fram förslag på vad som behöver göras för att hantera miljöfrågorna. De lade fram över 200 olika förslag och presidenten accepterade alla utom några stycken. Miljöfrågor finns i alla partiers program. De gröna sticker inte ut längre.

Mélenchon når ca 10 % och det brukar han uppnå i alla val. 

Le Pen har några procentenheter bättre än kandidaterna på plats 3–5 i opinionsmätningarna. Vi får se om hon förlorar väljarstöd genom kriget i Ukraina. Hon intervjuades i veckan i TV och fick försvara sitt program. Man gick ganska hårt åt henne. Hon tycker att man inte skall införa sanktioner mot Ryssland eller skicka vapen till Ukraina då det ger dyrare bröd, bensin, energipriser för de svagaste i det franska samhället. Hon stödjer Rysslands annektering av Krim.  Hon anser att alla skall få högre löner, bättre pensioner, bättre socialt skyddsnät. Hon anser att man skall öka hushållens köpkraft med 150–200 euro i månaden. Alla skall få minst 1 000 euro i månaden i pension efter skatt. Hur detta skall finansieras togs inte upp i samtalet.

Zemmour har tappat betydligt från toppnivåerna under hösten. Han lockar medarbetare från Le Pen hela tiden och vi får se hur mycket pengar han har för att bedriva sin kampanj. En riktig skalp för Zemmour skulle vara att få stöd från Marion Maréchal Le Pen, en systerdotter till Marine Le Pen. Det skulle vara ett svårt bakslag för Marine. Enligt media skall detta tillkännages på ett evenemang som Zemmour har i Toulouse i helgen.

Republikanernas kandidat Pécresse har det svårt. Hon kommer inte fram i media. Hon agerar också på ett mycket märkligt sätt. När hon hade sitt första kampanjmöte pratade hon med basröst och försökte antagligen härma De Gaulle. Hon nämner honom hela tiden som en förebild. Det har gjort förra presidenten Sarkozy sur och han har inte tillkännagivit sitt stöd för partiets kandidat, vilket är märkligt. Hon lämnade en jordbruksutställning och sade att hon skulle ägna sig åt problematiken i Ukraina. På kvällen kom det bilder där hennes närmaste satt tysta i en bunker och försökte agera som om man hade upprättat ett ” War room”. Inga kartor, inga telefoner, inga datorer. Man satt helt tysta och vände på något papper.  Det är klart att man driver med en sådan kandidat. Hon försöker att vara presidentmässig utan att vara det.

Jag tror att det är få fransmän som kan se Le Pen, Zemmour eller Mélenchon som president i denna situation. Kandidater som önskar lämna EU och frånträda medlemskapet i NATO samt vara otydliga gentemot Ryssland har en stor uppförsbacke i detta val.

Detta val är en förberedelse för riksdagsvalet i juni. Hur presidentvalet utfaller kommer att få betydelse för hur man agerar i nästa val. Vi kommer nog att kunna se stora politiska förändringar och samarbeten beroende på resultatet i presidentvalet.

Det är mycket jämt bakom Macron och det återstår drygt en månad innan första valomgången den 10 april. Dagens opinionsmätningar visar att Macron och Le Pen ställs mot varandra i en andra valomgång den 24 april. Vem som helst av Zemmour, Le Pen eller Pécresse kan komma att gå upp mot Macron. Alla tecken tyder på att Macron kommer ut som segrare i presidentvalet oavsett motkandidat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s