Crit´air – Vignette, Vad är det?

Fler och fler städer i Frankrike inför begränsningar för gamla bilar att cirkulera. Idag har följande städer restriktioner: Paris, Grenoble, Lille, Strasbourg, Dijon, Annecy, Chambéry och Rennes. Fler städer lär följa efter.

Nice stad har beslutat införa miljörestriktioner från 2023. Redan under 2022 kan man införa tillfälliga restriktioner vid höga luftföroreningar. Nice ligger i en gryta och ibland under vintern kan inte luften lämna grytan och det blir hälsovådligt. Händer 2–10 ggr per år.

Alla bilar måste ha ett miljömärke på framrutan, även utländska bilar i städer med miljörestriktioner. Har ni inte detta märke riskerar nu böter på 45 euro. Kör man in i en stad där restriktioner råder och man inte har rätt märke ökar boten till mellan 68 – 450 euro.

När man närmar sig en stad finns skyltar som anger vad som gäller i staden.

 • ZFE = Zone à faible émission. Bilar måste ha Crit´air märke.
 • ZCR = De 3 första Crit´air och el och vätgasbilar får köra fritt.
 • ZPA =Zone de Protection de l’Air. Tillfälliga restriktioner, en dag eller några dagar.

Nice inför från 2023 ZCR

Hämtad från Nice Matin

Vilka bilar tillhör vilken kategori?

Grönt märke. 100 % elektriska- eller vätgasbilar

Crit´air 1        Bilar levererade efter 1 jan 2011, bensin + gas och hybrid

Crit´air 2        Bensinbilar 2006–2010 och diesel från 2011.

Crit´air 3        Bensinbilar från 1997–2005 och diesel 2006–2010

Crit´air 4        Dieselbilar 2001–2005.

Crit´air 5        Alla bilar innan 1997 och dieselbilar 1997–2000.

Vid restriktion ZCR kan bilar med Crit´air grönt märke och Crit´air 1–3 cirkulera. Bilar med Crit´air 4 och 5 får ej köras i staden under dagtid, förbud råder mellan kl. 06:00 – 20:00.

Det viktiga är att alla måste ha detta miljömärke på bilen, även svenskregistrerade bilar. Ni beställer märket på nätet, La Vignette https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/ och det kostar 3,67 euro för leverans i Frankrike. Uppe till höger kan ni välja språk, t.ex. engelska. Skickas med post till angiven adress.

Alla utländska bilar måste ha detta märke.

11 reaktioner på ”Crit´air – Vignette, Vad är det?

  1. Är reglerat redan. De behöver detta märke också. Man kan simulera vad man får för märke genom att sätta in alla fakta. Ljudnivån är också reglerad. Mellan 72 och 80 decibel beroende på storlek på motorcykel. Man kommer att testa en ljudmätare i Paris och skick böter om man ligger ovan de stipulerade nivåerna.

   Gilla

 1. Per Fylking

  Tack, Lasse! Har jag förstått rätt så behöver märket inte finnas på rutan om jag endast kör utanför städer med miljörestriktioner, samt heller inte om jag kör i reglerade städer under perioder då inga lokala restriktioner råder…?

  Gilla

  1. Instöter som har infört Crit’air så måste du ha märket. Nice från 2023, men de kan redan nu införa restriktioner om föroreningarna är sådana. Skaffa märket så slipper du eventuella böter. Kör du aldrig i större städer så kan du vara utan. Cannes och Nice kommer att införa restriktioner om ett år. Hälsa

   Gilla

 2. kerstin@rivieraklubben.com

  Hej Lars,

  Detta gäller ju redan i bland annat Alpes-Maritimes?

  Vi ska se till att ha en egen rubrik för detta under Din franska vardag / Bil och då vore det jättebra om du i dina inlägg vill hänvisa till klubbens hemsida. Så hjälper du oss med marknadsföringen och kan få mer bubbel i värvningspresent😉

  Kerstin

  Gilla

 3. Jan BA Janson

  Min vän! Tack för all intressant info! En kommentar till dagens tema: för c:a två månader sände jag in check plus formulär och inget har hänt! Något fungerar inte! Best Janne

  Gilla

 4. Romana

  Hej ,
  Jag har fått min certifikat via webbsidan.Det tog några minuter och kostade knappt
  4 euro.Bilen är från 2007 Volvo etanol / bensin och fick Nr.2.
  Tack för information.
  Mvh.
  Romana

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s