Olympiska elden har landstigit

Onsdagen den 8 maj kom facklan med den olympiska elden till Frankrike och Marseille. De olympiska spelen invigs 26 juli i Paris. Det är 100 år sedan sommarspelen hölls i Paris.

Skolsegelfartyget Belem lämnade hamnstaden Pireus i Grekland den 27 april med den olympiska elden och seglade till Marseille under 12 dagar. Mottagandet i Marseille var storslaget och fransmännen hade gjort enorma ansträngningar för att mottagandet skulle bli grandiost. Det var det verkligen.

Skolsegelfartyget Belem

Skolfartyget Belem är ett tremastat fartyg med ett fartygsskrov i stål. Det är ett historiskt monument och är ett av de äldsta tremastade segelfartygen i Europa. Fartyget byggdes 1896.

När Belem kom till Marseille var det över 1 000 båtar som hälsade henne välkommen vid inloppet. Fartyget gled sakta in i Marseilles hamn och mottogs av jublande fransmän. Enligt TV var det ca 150 000 personer runt hamnområdet.  Båten som är 58 meter lång och 9 meter bred var i centrum i hamnen.

Hon mottogs med fyrverkerier i flera olika omgångar. Frankrikes stolthet ”Patrouilles de France” flög i olika fantastiska formationer. De ritade de fem olympiska ringarna på himlen med hjälp av rök i olika färger. De flög lågt över hamnen och släppte ut rök i franska flaggans färger. Man sjöng Marseillaisen och ”La gloire de la France” kunde man inte missta sig på. Fransmännen älskar när landet står i centrum i världen och det var en magnifik uppvisning.

Säkerheten är en stor fråga under hela OS arrangemanget. Frågan är om länder i framtiden vill anordna OS pga. det enorma säkerhetsarrangemanget som krävs. Pådraget är massivt med drönare, kameraövervakning, ID-kontroller, prickskyttar, polisinsatser etc. Det vore en katastrof om något hände under OS. Underrättelsetjänsterna är fullt upptagna med uppgiften.

Nu skall flamman runt i Frankrike. 400 städer kommer att besökas. Men den skall också ut på en jordenruntresa i mitten av juni. Flamman skall till Martinique, Guadeloupe, Franska Guyana, Le Reunion, Nya Kaledonien och Franska Polynesien.

Säkerhet runt facklan

Säkerheten runt flamman är enorm. Ca hundra personer deltar i skyddet av flamman när man skall föra denna runt hela Frankrike. Det är bilar, underrättelsetjänst, motorcyklar och personligt skydd runt personen som framför facklan. Det är ca 10 000 personer som utsetts att bära facklan.

 Den 26 juli kommer man att tända den olympiska elden på Trocadéro i Paris. Vem kommer att vara den som slutligen tänder elden vid invigningen? Min gissning blir Teddy Riner eller David Douillet. Två mycket framgångsrika inom judo.

Det finns mycket kritik mot arrangemanget men när elden kom till Marseille var allt detta bortblåst. Kommentatorerna grät nästan när de skulle rapportera. Stolthet och Frankrikes storhet slår igenom. TV sände nästan hela dagen med en jättekonsert på kvällen i hamnen i Marseille. President Marcron och Birgitte deltog i festligheterna.

Naturligtvis har det strejkats inför evenemanget. Sopgubbarna har inte hämtat sopor på två veckor och berget växer. Regeringen ingrep och rensade där festligheterna skulle genomföras.

Fackföreningarna hotar att strejka under OS. Det är sopåkarna, poliser, flygledare och det blir en artikel om detta också.

4 reaktioner på ”Olympiska elden har landstigit

  1. Lisa Kahler

    En bra resumé av gårdagens fantastiska evenemang i Marseille. Vi satt och tittade på France 2 mellan 18.00 och 20.00.

    Du glömde nämna ”kronan på verket”, en full regnbåge som sträckte sig över stan strax efter Patrouilles de France’s uppvisning 😉

    Trevlig helg,

    LISA

    ELISABETH KÄHLER

    HEART OF PROVENCE

    +33(0)614490169

    lisa@kahler.fr lisa@kahler.fr

    Gilla

  2. Bengt Davidson

    Tack Lars för ännu en mycket intressant artikel! Jag är lika förväntansfull varje gång jag i mailen ser att det kommit något nytt från Franska Fönster.

    MEN, om skolskeppet Belem är 58m långt är det troligen inte 51m brett…?

    Mvh //Bengt Davidson

    Menton/Karlstad

    Gilla

Lämna en kommentar