Var Nizza italiensk 1860?

Ofta säger man att Nice tillhörde Italien innan det blev franskt. Men saken är att Italien inte fanns innan 1860. Alltså var inte Nizza italienskt. Det tillhörde kungahuset Savojen som även kallas Kungahuset Sardinien beroende på vilken tidsperiod som avhandlas.

Den apenninska halvön bestod fram till 1860 av en mängd små kungadömen och hertigdömen. Det var Viktor-Emanuel, Kung av Savojen som gav i uppdrag till Camillo Benso, Greve av Cavour, att försöka ena Italien. Kungadömet bestod av Savojen, Piemonte, Nizza och Sardinien.

Det var fyra personer som anses vara bakom enandet av Italien. Giuseppe Garibaldi, Camille de Cavour, Kung Viktor-Emanuel och Giuseppe Mazzini. De är Italienska republikens fäder, även om Victor-Emanuel var kung. Mazzini skapade ett parti 1833, ”Det unga Italien”. De hade som program att ena Italien och skapa en republik. Även Garibaldi var för en republik. Det som förenade dessa herrar var enandet av Italien.

Garibaldi är född i Nice hamn. Han föddes i det röda huset till höger när man svänger runt hamnen mot Quai Rauba Capeu och mot centrum.

Varför var det viktigt för kungahuset Savojen att kontrollera Nice och Villefranche-sur-Mer? De hade fina hamnar. Nice var en frihamn för kungadömet. Man transporterade salt från medelhavet upp till Torino på historiska vägar över passen. Genom dessa hamnar hade man tillgång till Medelhavet.

Nice blev franskt 1860. Hur gick det till?

Nice var franskt efter franska revolutionen 1792 fram till 1814. Garibaldi föddes alltså i Frankrike 1807. Innan dess var Nice ett grevskap som sedan länge hade tillhört Savojen.

1814 förlorade Frankrike Nizza till Kungahuset Savojen i en fredsuppgörelse.

Språket i Nice var aldrig franskt eller italiensk det var Nizzard, en dialekt som talas även idag. Det är en blandning av språken och motsvarande finns i Piemonte, Piémontais.

Österrike styrde delar av ”Italien” tex. Milano, Venedig och Mantua. De kontrollerade även andra hertigdömen genom olika pakter. De hade mottagit dessa områden vid fredsavtalet i Wien 1815, s.k. Wienkongressen. Under hela början av 1800 talet pågick det krig, konflikter och uppror i det som skulle bli Italien. Detta tog slut 1849 då österrikarna vann ett avgörande slag och ordningen var återställd. Österrike dominerade halvön.

1857 träffades kejsaren Napoleon III och Premiärminister Camille de Cavour för att förhandla en försvarspakt mellan Frankrike och Kungahuset. Kungen önskade ena halvön och bli Kung över det som skulle bli Italien. Det var embryot till Italien. Enandet går under namnet ”Il Risorgimento”.

Pakten skulle befästas med ett giftemål, som man gjorde på den tiden. Dottern till Kungen och en kusin till Napoleon skulle gifta sig. Han var 36 år och hon var 16 år, giftermålet genomfördes 1859. Som tack för att Frankrike slöt försvarspakten med Kungen skulle Frankrike få Nizza och Savojen om försvarspakten behövde utnyttjas.

Österrike var den stora fienden för Frankrike och Piemonte. Österrikarna kontrollerar Lombardiet, Venedig och har starka fästen i Parma, Modena, Toscana och Neapel. Både Frankrike och Piemonte önskade slänga ut österrikarna ur det som skulle bli Italien. Cavour provocerade österrikarna och de gick till attack mot Piemonte och Frankrike slöt upp på Piemontes sida i enlighet med den slutna pakten. Fransmännen och kungahuset vann slagen i Magenta och Solferino. Garibaldi stred mot österrikarna och vinner ett slag vid San Fermo.

Kejsaren Napoleon III är chockad över alla stupade och lemlästade på slagfältet. Napoleon begär hos Kejsaren Franz-Joseph att man skall sluta fred och så blir det. I freden fick kungen av Savojen tillbaka Milano och Lombardiet.

Cavour är så missnöjd över fredsavtalet att han avgår. Han ville få bort österrikarna från halvön helt och hållet. Han publicerar en broschyr under pseudonym där han framför att Påvedömet borde dra sig tillbaka till Rom och lämna övriga landområden. Uppropet blir framgångsrikt och Emilia-Romagna, Toscana, Parma och Modena ansluter sig till Piemonte. Påven får Vatikanen och det blir en egen stat. Den 22 mars 1861 blir Victor-Emanuel kung över Italien. Men inte hela, b.la. Venedig var fortsatt österrikiskt. Österrike hade en pakt med de två Sicilierna. Garibaldi anföll Sicilien och sedermera Neapel och återtog dessa områden som anslöt sig till kungahuset. 

Kungen av Savojen var tvungen att vidmakthålla avtalet ang. Nizza och Savojen och en folkomröstning genomfördes 1860. Befolkning röstade för att ansluta sig till Frankrike. När Frankrike tog över ändrades namnet till Nice. Gränsen hade tidigare gått vid floden Var intill flygplatsen. Garibaldi var emot att överlämna Nice till Frankrike.

Republiken Italien skapades först efter 2: a världskriget 1946. Ända till dess var Italien ett kungadöme.

4 reaktioner på ”Var Nizza italiensk 1860?

 1. cicko49

  Hej och tack för din artikel om Nice o Italien. Det jag undrar över är språken du nämner . Jag har lärt mig att språket – Occitan- pratades och skrevs på från Bordeaux till norra Italien men att språket var ( är) inte enhetligt utan har utvecklat många olika lokala varianter ( dialekter ) så det var inte alltid helt lätt för någon från Toulouse som ville samtala med någon från Marseille . Och de två olika språken du nämner är kanske en dialekt utvecklat Nice ?

  Gilla

  1. I Nice år det en blandning av Italienska och Franska. Jobbade som guide i Nice i början av 80-talet och då pratade jag på Italienska och busschaufför pratade Nizzard och vi gjorde oss förstådda på det sättet. Släktskapet är stort till Italienskan på det lokala språket.

   Gilla

   1. cicko49

    Hej undrar om du känner till språket Occitan som fram 1924 pratades och administrerades på i södra Frankrike. Då det förbjöds att användas officiellt ? Nu när man firar Gorges Brassens talades det mycket om han uppväxt och det språk han lärt sig som barn. Monika

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s