Nytt album med Asterix & Obelix

Den 21 oktober gav förlaget ut ”Astérix et la Griffon”, som utspelar sig i öststaterna. Hela dagen har man pratat om detta på TV och radio. M.a.o. en stor händelse i Frankrike.

De tecknade albumen är en enorm framgångssaga. Man har sålt nära 380 miljoner album i världen. De finns utgivna på 111 språk och dialekter. Första albumet kom ut 1962 och trycktes i 6 000 exemplar. Albumet som släpps till försäljning idag trycks i 5 miljoner exemplar och de är slutsålda och man skall trycka ytterligare 5 miljoner album. Albumet har översatts till 16 språk. Frankrike har köpt 2 miljoner och jag kommer att köpa ett idag.

Min fascination för Asterix och Obelix går tillbaka till slutet på 70-talet. Jag arbetade i Italien och försökte lära mig italienska. Jag hade läst Asterix när jag var ung. Därför köpte jag Asterix och började läsa på knagglig italienska. Men jag lärde mig massor av ord och den var rolig att läsa. Jag köpte fler album och läste om varje album flera gånger och till slut kunde jag hygglig italienska. Sedan pluggade jag italienska i två månader i Firenze och pratade riktigt bra. När jag flyttade till Frankrike i början av 80-talet gjorde jag om samma resa. Köpte alla album på franska och lärde mig massor av ord. På franska förstod jag dessutom det roliga med alla namnen, ordvändningar och den är bäst på originalspråket. För er som vill lära er franska är det ett enkelt sätt att komma in i språket. Även om man inte kan alla ord kan man förstå sammanhanget genom bilderna.

Figurerna skapades av Albert Uderzo som tecknade och René Goscinny som skapade historierna och texten. De första historierna publicerades i en tidning 1959 i Frankrike. Några år senare kom det första albumet ut på marknaden. Man har skapat 39 album genom åren.

Figurerna har blivit en enorm business genom åren. Man har gjort nio tecknade filmer. 1999 kom den första spelfilmen ut med b.la Depardieu som Obelix, det blev ytterligare tre filmer. Fransmännen gick man ur huse och såg filmerna, ca 50 miljoner entréer har registrerats för de fyra filmerna.

Norr om Paris har man skapat en temapark, Parc Astérix som också blivit en stor attraktion. 2017 hade man 2 miljoner besökare. Gröna Lund har som exempel ca 1,5 miljoner besökare per år

Uderzo dog förra året medan hans medskapare Goscinny dog redan 1980. Idag är det medarbetar till de två som har fortsatt produktionen. Uderzo har varit med och skapat det senaste albumet.

René Goscinny dog på ett märkligt sätt. Han skulle ta en livförsäkring och som del i processen skulle han göra en läkarundersökning. Som en del av undersökningen skulle han göra ett arbetsprov, dvs cykla och mäta hjärtat med succesivt ökad belastning. Under detta arbetsprov fick han en hjärtattack av avled.

Nu skall jag läsa nya Asterix.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s