Frankrike öppnar upp

Igår redogjorde premiärminister Philippe för avslutningen av karantänen i Frankrike. Det mesta var sedan tidigare känt och det var inte så många nyheter.

En information som var trevlig är att regeringen låter regionerna besluta om man skall öppna upp stränderna. Borgmästarna skall göra en förfrågan till Le Prefet att man önskar kunna ge tillträde till stränderna innan den 2 juni. Därefter kan respektive region besluta om stränderna skall öppnas. Regeringen sade att stränderna generellt är stängda, men att anpassningar kan göras på lokal nivå. Det är redan flera borgmästare som har tillskrivit regionerna att få öppna upp stränderna innan den 2 juni.

Affärer öppnar på måndag med social distansering som rättesnöre.

Restauranger, barer och caféer hålls fortfarande stängda tills nya besked lämnas.

Vi får åka 100 km fågelvägen från vår bostad. Vi får resa in i ett annat departement om gränsen på 100 km respekteras. Om man skall resa längre än 100 km behöver man ett intyg som styrker ärendet.

Man diskuterar även i Paris att införa intyg från arbetsgivaren att man behövs på arbetsplatsen och inte kan arbeta på distans. Vidare föreslås det att man skall förskjuta arbetstiden så att alla inte åker samma tid på morgonen. Detta för att minska trängsel på de publika transporterna.

Man kommer vara tvungen att bära mask när man reser med publika transportmedel mellan olika regioner. Flyg, tåg och Metro, TGV i Paris kommer att kräva mask.

När det gäller sommaren och möjligheter att resa in till Frankrike är gränserna fortfarande stängda och regelverket är detsamma som tidigare, detta gäller till 15 juni. Regeringen kommer att ge nya besked löpande ungefär var tredje vecka. I slutet av maj diskuteras hur man skall hantera juni och i slutet av juni beslutas hur man skall hantera juli. Det är många som frågar om det går att komma ned till sina semesterställen Frankrike? Frågan går inte att svara på då det fattas beslut efter tre kriterier. Utveckling av antalet smittade, antalet sjukvårdsbäddar tillgängliga och antalet testmöjligheter. Det innebär att var tredje vecka ger regeringen nya besked och jag kommer att delge er om det blir förändringar.

Jag förstår att man gärna tittar på ”kosläpp” i Sverige. Glädjen att se hur korna är överlyckliga efter att ha varit instängda en lång period är ren och skär lycka. Jag kommer nog att uppträda på samma sätt på måndag när jag går utefter stranden i Cagnes sur Mer.

10 reaktioner på ”Frankrike öppnar upp

 1. Tina Jonsson

  Tack för all info, gillar att läsa din blogg. Ha det gott på ert ” kosläpp” 🙂 på måndag ( absolut inget illa menat) . Vi kör på med vår karantän som vanligt. Jag / Vi är inte så övertygade om att det kommer att fungera, det verkar mera som många fransmän tror att det är över ? Tack än en gång . Mvh Tina

  Gilla

 2. Per Olof Almqvist

  Hej, Tack för Dina Franska Fönster, De år koncentrerade, väl underbyggda och intressanta.
  Även om jag har bott här nere i mer än 20 år så är det svårt, tycker jag, att sortera ut det viktigaste i nyhetsfloden. Ett stort tack!
  Kan Du inte informera när och var Du kommer att springa ut på stranden i Cagnes sur Mer. Det vore intressant att avläsa beteendemönstret!
  Idag är det dagen när när man firade slutet på andra världskrifet. Jag minns det väl. Vi bodde nära Djurgårdsbron i Stockholm och vi gick ut på Djurgården där alla hurrade, sjöng och var glada!! Det var bara jag som ijnte var gld, jag hade dåligt samvete för att jag inte hade gjort läxan till dagen därpå! Vilket skolbarn i Sverige oroar sig idag för läxor?
  Ko-släpp på stranden i Cagnes sur Mer kanske skulle sudda bort detta minne!
  Lev väl och var försiktiga!
  MVH Pelle Almqvist

  Gillad av 1 person

 3. Evalis Jacobson

  Tack för en mycket bra blog. För oss svenskar med semesterbostäder på Rivieran känns det som om det kommer lite närmare att få återvända till våra maisons secondaire, Hoppas nu på ett lyckosamt ”kosläpp” och att gränserna öppnas snart. Uppskattar att du skriver om det!
  Önskar en härlig 11 maj!!

  Gilla

 4. Margit Davidsson

  Hej Lars, tack för bra och snabb info som vanligt. En kommentar bara enligt allt jag läst och lyssnat in finns det inget som hindrar resa utanför ditt Département så länge du är inom 100 km. Om vi bott nära ett rött område hade vi även fått åka in där och de hade även fått komma in i grönt Département från ett rött. Du kan väl också dubbelkolla? Med vänlig hälsning, Margit o Bengt

  Gilla

 5. Christer

  Tack för all kanonbra info.
  Skulle gärna varit på stranden och gjort dig sällskap i ”kårånasläppet”.
  Bästa
  Christer

  Gilla

 6. Lars, stort tack för att du lägger ner så mycket tid på att sammanfatta vad som händer! Som f d journalist vet jag hur hårt man måste jobba för att få fram korrekta och välformulerade texter.
  Tack säger Ludde!

  Gilla

 7. Ragnar Gussing

  Tack! Även om jag senast lämnade Frankrike i början av mars och sedan dess befinner mig i Stockholm, uppskattar jag väldigt mycket Dina väl komponerade rapporter från livet på Rivieran. Jag skulle ha kommit tillbaka till Frankrike den gångna veckan. Men, det blev enkelt inte möjligt. Ser fram emot en återresa lite längre fram.
  Med vänlig hälsning,
  Ragnar Gussing

  Gilla

 8. Elise Holmberg

  Tack för de fina artiklarna, och för den den mångsidiga informationen om Frankrikes situation.
  Jag tycker nog att det känns säkrast att resa, kanske nästa ÅR
  Men det är mycket bra att följa din fina Information och kanske så småningom ta sig
  ner till Frankrike, till Nice och Cagne sur mere, Antibes.
  Jag hoppas bara att det sker positiva saker, framöver.
  Med vänlig hälsning Elise Holmberg
  :))

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s