Deconfinement difficile!

Att släppa på karantänen är ett stort problem i Frankrike. Alla bråkar om hur detta skall göras.

Facken på skolorna skall gå ut i strejk, apoteken är arga, politiker är arga på de stora livsmedelskedjorna, senaten röstade ned regeringens förslag och 60 % av fransmännen tycker att det är otäckt att lämna hemmet och försöka leva mer normalt. Man får väl säga att Frankrike börjar återgå till normalt beteende.

För att börja med skolan. Regeringen har sagt att dagis och de första skolklasserna skall börja på måndag den 11 maj. Dessa dagis och skolar styrs av kommunerna. Regeringen har sagt att det inte är skoltvång, att gå till skolan är frivilligt. Man skall hålla distans och tvätta händerna. Klasserna begränsas till 15 elever istället för det normala 30 elever.  Nu är det över 300 borgmästare som vägrar att öppna skolorna.

Staten har delegerat ansvaret till regionerna och kommunerna att öppna skolorna. Som vanligt i Frankrike har myndigheterna centralt utformat ett mycket detaljerat regelverk hur man skall öppna och sköta skolan. Det är ett dokument på 54 sidor som i detalj reglerar hur barnen kan vara trygga i skolan. Här är kärnan till varför det är så komplicerat i Frankrike. Fransmännen älskar friheten men ansvariga önskar få regelverk som man kan förhålla sig till. För de ansvariga är det viktigt då man slipper ansvar. Man kan bara säga att man utfört det som någon har bestämt. Jag skrev om detta i inlägget,  Skydda, Testa och Isolera den 29 april.

Varför öppnar inte vissa kommuner skolorna? I enlighet med det detaljerade regelverket som myndigheten har skickat ut kan man inte möta alla krav och därmed riskerar man barnens och lärarnas hälsa. En tydlig förändring i Frankrike är att man går till domstol för att någon ansvarig inte skyddat befolkningen tillräckligt. Tydligen har premiärministern Philippe mottagit 50 polisanmälningar under denna kris. Borgmästarna är också rädda för att bli åtalade. De kan bli personligt ansvariga för att ha orsakat ett barns död i skolan om man inte har alla detaljer i det 54 sidor långa dokumentet på plats. Det hörs röster att man skall besluta om en lag som friskriver borgmästarna om något skulle inträffa i skolan under denna epidemi. Ansvarsfrågan är central.

Som jag tidigare skrivit så har facken påkallat strejk för att det inte finns skyddsutrustning till lärarna. Skyddsutrustning är masker och handsprit men också att barnen inte sitter tillräckligt långt från varandra. De utgår från att det inte finns tillräckligt med skydd, det är en preventiv strejk. De uppmanar sina medlemmar att lägga ned arbetet om det finns hälsorisker med att utföra arbetet. Jag undrar vad sjukhuspersonal och de som arbetar på äldreboende tycker om detta? I början av epidemin fanns det begränsat med skyddsutrustning för dessa grupper.

Igår röstade senaten ned regeringens plan för Frankrike. Premiärministern har haft som mål att alla partier och politiker skall ställa sig bakom planen, vilket naturligtvis misslyckades. Alla senatorer från Macron’s parti lade ned sina röster vid omröstningen, därför förlorade man. Det har nu ingen betydelse för att genomföra planen eftersom det är riksdagen som bestämmer. Det visar bara hur politikerna agerar. De röstar emot men har inga egna planer för hur man skall återgå till normalsituation. Regeringen önskar få införa dekret pga. epidemin ända till den 24 juli, nu beslutade senaten att bara ge tillstånd till den 10 juli.

Regeringen har också haft stora kommunikationsproblem under helgen. Någon sade att man skulle införa karantän ända fram till den 24 juli för alla som reste in i landet. Det togs snabbt upp av media och blev en sanning. Även TV4 i Sverige har kommunicerat detta. På söndag dementerades denna information och inga karantänkrav finns för de som kommer från andra länder inom EU.

Apoteken är arga för att de stora livsmedelsaffärerna säljer ansiktsmasker och kräver att en utredning tillsätts. Har de haft dessa ansiktsmasker på lager när det har varit så stor brist på dessa?  Regionens högsta chef på Rivieran har skickat en förfrågan till livsmedelskedjorna för att få dokument på när de fick dessa varor till sitt lager. Han hotar med stämning. Det är misstroende som reglerar livet i Frankrike.

I Mandelieu har borgmästaren bestämt att alla skall bära mask när man är utomhus. Det går på tvärs mot regeringens riktlinjer. Regeringen säger att regelverket måste vara likartat i hela Frankrike. En stad kan inte ha masktvång och en annan tillåta människor att promenera utan skyddsmask. Hur skall man hålla reda på regelverket när man passerar olika stadsgränser?

Amazon har hamnat ordentligt i blåsväder. I mitten av april beslutade en domstol att ett av deras lager i Frankrike skulle stänga. Orsaken var att man inte hade vidtagit tillräckligt med skyddsåtgärder enligt facken. Facken tog företaget till domstol och fick rätt. Troligen fanns det en annan orsak bakom beslutet också. Amazon sålde alla sorters varor, inte bara det som anses vara mest nödvändigt i enlighet med regelverket. Det är illojal konkurrens mot alla affärer som tvingats stänga. Amazon stängde lagren. Vad hände? Amazon började distribuerade varor från andra länder där lagren fungerade. I torsdags lade Amazon ett permitteringsvarsel för 10 000 anställda i Frankrike och hänvisade till att de är förhindrade att utföra sin verksamhet i Frankrike. De har ett stort vitesbelopp att se fram emot om de fortsätter att distribuera varor från de franska lagren. Det är svårt att hantera de regler som EU har utformat, en av dessa är fri rörlighet för varor.

När företagen öppnar finns det regler även för dessa. Ett dokument på 20 sidor reglerar hur företagen skall ta emot medarbetarna som kommer till arbetet. Återigen regler som man skall följa och som ibland är svåra att efterleva. Men då finns någon ansvarig.

Det känns skönt att det börjar bli som vanligt i Frankrike. Det händer något varje dag och diskussionens vågor går höga.

Vi ser fram mot att få promenera utefter havet i nästa vecka. Med eller utan mask spelar igen roll.

4 reaktioner på ”Deconfinement difficile!

  1. Göran

    Frankrike är sagolikt med all sin detaljreglering och brist på eget ansvarstagande! Kanske dags att skrota författningar, lagar och allt annat och börja om på ett vitt papper! Hur ska det bli ordning och struktur i landet?

    Gilla

  2. Sten Malmström

    En av mina Rotaryvänner är tandläkare. Han tänjer öppna sin praktik på måndag om han klarar att uppfylla ett regelverk på 65 sidor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s