Regeringen använder 49.3

Regeringen och Macron har föresatt sig att förändra pensionssystemet i Frankrike och utforma ett system istället för 42 olika system. Efter att förhandlat i 18 månader, diskuterat med arbetsmarknadens parter i 4 månader, har man beslutat sig för att lägga fram förslaget för diskussion i franska riksdagen. Det resulterade i 40 000 motioner som bara har till syfte att fördröja handläggningen och sabotera i riksdagen. Det är La France Insoumise som har lett denna kampanj. Man motionerar genom att föreslå att ordalydelsen skall ändras från ”årligen” till ”varje år” och så gör man med alla ord, punkter och komman och det resulterar i tiotusentals motioner. Alla de förslag som syftar till att förbättra lagtexten eller komma med motförslag försvinner i detta hav av motioner. Det tar månader att gå igenom alla inlämnade motioner.

Lördag 29/2 gick därför Premiärminister Philippe ut och tillkännagav att regeringen avser att använda sig av paragraf 49.3. Det innebär att premiärministern tillkännager att regeringen lägger ett förslag på att genomföra en lagförändring utan att Assamblée National röstar på lagtexten. Inom 48 timmar kan motståndarna inlämna en misstroendeförklaring. Två motioner är inlämnade och riksdagen skall rösta för att fälla sittande regering. Idag har regeringspartiet klar majoritet så denna omröstning kommer regeringen att vinna och därmed kan regeringen genomföra sin föreslagna lagtext. Senast 2016 använde den socialistiska regeringen denna metod för att förändra arbetslagstiftning.

Sedan 1958 har man använt 49.3 hela 86 gånger och den socialistiska premiärministern Michel Rocard använde denna metod hela 28 gånger. Det är inte ett helt ovanligt förfarande.

När majoriteten har röstat ned den påkallade misstroendeomröstningen, kan ministerrådet sedan besluta att lagfästa den föreslagna texten och riksdagen har därmed godkänt det framlagda förslaget. Därefter skickas lagtexten till Senaten för att de skall studera lagtexten. Senatens roll är att pröva om den föreslagna lagtexten är i överensstämmelse med grundlagen.

Senaten kontrollerar också att regeringen genomför och applicerar den godkända lagtexten.

Jean-Luc Mélenchon, ledare för La France Insoumise, protesterar våldsamt och manar till protester på Frankrikes gator. De önskar naturligtvis att hela denna lagtext skall dras tillbaka.

Det är inte utan interna protester inom majoriteten som denna förändring genomförs. En av ”En Marche” ledamöter har beslutat att lämna partiet och protesterar mot att man använder 49.3.

Vi får se om Frankrikes befolkning anammar Mélenchons uppmaning att återigen ge sig ut på gator och torg. Mélenchon har uppnått sitt mål att framställa Macron som odemokratisk.

Arbetsmarknadens parter sitter samtidigt i förhandlingar för hur man skall finansiera förändringarna i pensionssystemet. Denna förhandling skall vara färdig i slutet av april. Man få väl hoppas att parterna kommer överens. Man avser att implementera lagförslaget innan sommaren.

5 reaktioner på ”Regeringen använder 49.3

 1. croccofant

  Tack för en intressant och välskriven artikel! Vad gäller demonstrationer så verkar det i läget mycket osäkert med tanke på coronavirusets spridning och att ”möten” med fler än 5000 personer inte är tillåtna. 49.3 har kommit lite i skymundan med ”paniken” runt corona epidemin.
  Vi får väl se hur det utvecklar sig.

  Gilla

 2. Agneta Sjöberg

  Tack! Ser nu franska serien ”Baron Noir” på HBO och de är just nu inne i 49.3 och jag har blivit mer och mer förvirrad;) Så tack för klargörandet. Serien är bra, men så mycket intriger och falskspel att det ibland är svårt att hänga med i falskspelet. Undrar om inte fler skulle sitta inne! I serien alltså;) Men kul att se något annat än alla amerikanska serier. Och bra skådisar!
  Har du sett den?

  Gilla

  1. Tyvärr inte, har ej HBO. Fransk politik är komplicerad och är/har varit ganska smutsig. Det finns avlyssningar, pengar från Libyen, hämnd, smutsprogram. Fillion blev vid senaste valet ”lurad” att ta emot två kostymer som kostande mycket pengar för att sedan bli utlämnad till pressen och det var nog en skandal för mycket för honom. Det sägs även att Strauss Kahn blev ”lurad” att ha sex med kvinnan på hotell i New York. Han anhölls och blev av med kandidaturen att eventuellt bli president i Frankrike. Människan har sina svagheter och det utnyttjas i allra högsta grad för att bli av med konkurrenter i detta land. Skall se om jag kan fånen den på någon sajt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s