Franska kommunalvalet

Franska kommunalvalet

Den 15 mars är den första valomgången i de franska kommunalvalen. Det finns ca 35 000 kommuner i Frankrike och varje kommun har en borgmästare. Han/hon är mycket viktig och ofta en mycket synlig person i byn/staden. Borgmästaren har mottagning varje vecka och man kan framföra sitt ärende direkt till en beslutande person. Det är demokrati på lokal nivå. Borgmästaren i Cagnes sur Mer, där jag bor, heter Louis Nègre och har innehaft ämbetet i 25 år. Han är idag 73 år och ställer upp för omval på ytterligare 6 år. Han är mycket synlig och inviger torg, skolor och är framträdande i kommunen. Han kommer ofta på evenemang som försiggår i de olika stadsdelarna t.ex. när brandmännen har sin bal eller när det är 14 juli. Han kommer ofta till Svenska Rivieraklubben när man har större aktiviteter.

Vi som är svenskar men bosatta i Frankrike får rösta i detta val, jag skall rösta nästa söndag.

Det kommunala valet är som andra val i Frankrike ett majoritetsval. Den som får >50% av rösterna blir vald redan i första omgången. Om detta inte är faller, d.v.s. man får <50 %, går de två främsta kandidaterna vidare till val en vecka senare för att någon skall få majoritet. Logiken i den andra valomgången blir därför att man ofta röstar mot någon i andra valomgången. Ett konkret exempel är extremhögerpartiet Rassemblement National (RN) som Marine le Pen leder på riksnivå. De får på Rivieran ofta 30-35% av rösterna i första valomgången men i den andra röstar de som inte längre har en egen kandidat mot detta parti och då vinner ofta motståndaren till RN.

Valet till borgmästare följer inte alltid partipolitiken, i kommunalvalet röstar folk mycket mer på personen än på ett parti. Det handlar mer om vad han har gjort för staden och hur utvecklingen har varit sedan han senast blev vald. Ofta sitter borgmästarna många år, ca 65 % blir omvalda till ämbetet.

Ersättningen till borgmästarna är reglerad och de har följande lön beroende på storleken på kommunen:

 • Mindre ån 500 invånare: 661 euros i månaden brutto
 • 500-1 000 invånare: 1205 euros i månaden brutto
 • 1 000 – 3 499 invånare: 1 672 euros i månaden brutto
 • 3 500 – 9 999 invånare: 2 139 euros i månaden brutto
 • 10 000 – 19 999 invånare: 2 528 euros i månaden brutto
 • 20 000 – 49.999 invånare: 3 500 euros i månaden brutto
 • 50 000 – 99.999 invånare: 4 278 euros i månaden brutto
 • Över 100 000 invånare: 5 639 euros i månaden brutto
 • Borgmästaren i Paris 9 207 euros, Lyon 8 400 euros och Marseille 8 372 euros i månaden brutto

Borgmästaren kan sitta i nämnder och få regionala förtroendeposter och uppbära ytterligare ersättning för detta arbete. Sammanlagt får personen inte uppbära ersättning som överstiger 8 435 euros för samtliga uppdrag i månaden, detta enligt lag.

Valet innebär också att många av borgmästarens medarbetare får förtroendeposter. Totalt arbetar ca 560 000 personer inom den kommunala administrationen, av dessa är ca 35 000 borgmästare. Till det kommer ca 100 000 medarbetare. Om en borgmästare förlorar innebär det också att hans medarbetare byts ut och de förlorar sina förtroendeposter. Det är mycket som står på spel i kommunerna.

President Macrons parti ”En Marche” fanns inte vid senaste kommunvalet. Därför har det varit många diskussioner om vilka som skall företräda hans parti i de olika kommunerna. Ibland är det fredligt som i Lyon där den tidigare inrikesministern Bernard Collomb inte får någon kandidat emot sig från Macron´s parti. Det betyder att Macron indirekt stödjer hans kandidatur. Detsamma gäller i Nice där Estrosi verkar gå mot en promenadseger.

I Paris har det varit mer livat i Macron´s parti. Partiet utsåg Benjamin Griveaux till ”En Marche” kandidat i Paris. Samtidigt valde en annan partimedlem, matematikern Cédric Villani, att kandidera och han blev därför utesluten ur Macron´s parti. Det gav en mycket splittrad bild av partiet och de har inte framstått som vinnare i Paris. Opinionsmätningarna har inte varit fördelaktiga för ”En Marche”.

För några veckor sedan kom det ut att Benjamin Griveaux hade skickat en video av sexuell karaktär till en ung kvinna. Han avgick som kandidat i valet till borgmästare i Paris. En mystisk historia där en rysk multiartist som beviljats politisk asyl i Frankrike publicerade denna video på en sajt som heter pornopolitique. Han ville visa att politiker är skenheliga och inte står för sina ord. Griveaux har framträtt som familjefar. Hela affären är mystisk.

Det som är förvånande är att Griveaux arbetade nära Strauss-Kahn som var chef för Världsbanken och var på väg att bli presidentkandidat för socialisterna 2012. Han ertappades med byxorna nere på ett hotellrum i New York. Han anklagades för att ha våldtagit en städerska. Han försvann snabbt från den politiska arenan. Att dessa män aldrig lär sig behålla byxorna på.

Nu har Macron utsett en kvinna som heter Agnés Buzyn och som var hälsominister i regeringen för att rädda situationen i Paris. Hon har en rejäl uppförsbacke och har två starka kandidater mot sig, b.la den sittande borgmästaren Anne Hidalgo. Buzyn har bara en månad på sig att vinna Parisarnas förtroende. Dessutom är den andre kandidaten från ”En Marche” kvar i loppet.

Kommentarerna efter debaclet med Griveaux är att alla tjänar på situationen, han hade dåliga opinionssiffror och valarbetet fungerade inte. Det är bara han personligen som har förlorat mycket.

Vi får se hur det går om en vecka, om det blir något val. Vi verkar gå mot epidemi nivå 3 och då är det osäkert om man kan hålla val. Det bestäms i veckan.

Är nu sugna på att läsa mer har frankrikeexperten Chris Forsne redogjort för valet också, gå till https://ledarsidorna.se/2020/03/frankrike-gar-till-lokalval-staller-demokratins-vara-eller-icke-vara-pa-sin-spets/

5 reaktioner på ”Franska kommunalvalet

 1. Jan Rabe

  Hej. Det var en trevlig adress som jag fick av en vän – din blog. Ett litet bidrag får du direkt: Kommunalvalets andra omgång kan bli ”triangulära” eller fler! Jag tror att alla med mer än 10% får ”stanna kvar”. Salut. Jan Rabe

  Gilla

  1. Hej. Det är helt rätt. Det som oftast händer är att man istället ansluter sig till de kandidater som har fått flest röster. Det pågår ett stort pussel och mycket förhandlande fram till kl 18 tisdagen efter den 1:a valomgången. Då skall nya listor vara inlämnade för att man skall kunna trycka valsedlar till helgen därpå. Det blir lite som en regeringsbildning, man förhandlar och positionerar sig för att kunna få ut sin politik och plats där besluten fattas. Nu är det uppskjutet på obestämd tid, även om det sägs på vissa ställen att den 21/6 skall 2:a valomgången avhållas.

   Gilla

 2. Pingback: Gott Nytt 2022! | hus i frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s