Varför förändra pensionssystemet i Frankrike?

Enligt några politiker, Marine le Pen (Högerpopulist), Jean-Luc Mélenchon (vänsterpopulist) och fackordförande Philippe Martinez (CGT) behövs inte pensionssystemet förändras. Systemet är robust och pengar finns. Enligt deras synsätt håller regeringen bara på att försämra för de sämst ställda och har ingen empati med medborgarna som arbetar i sitt anletes svett!

Varför insisterar regeringen på denna förändring. Förklaringen är enkel, man lever längre och det föds färre barn. Systemet i Frankrike bygger på att de som arbetar betalar för de som uppbär pension.

SNCF-facken (motsvarar SJ) som de sista veckorna har strejkat ett otal gånger försvarar ett system som är oerhört gynnsamt. Skattebetalarna bidrar med 3,3 miljarder till de som arbetat på SNCF så att de kan gå i pension tidigt. Konduktörerna kan gå vid 50 års ålder och många andra går vid 55 år. Det är detta som de försvarar och får också stöd från en del på gatan. Uppnådda fördelar skall inte tas bort, det är naturligt att man försvarar sina rättigheter även om det kostar övriga medborgare stora pengar.

Frankrike har varit lycklig lottad med en hög fertilitet, men som är nedåtgående som i hela EU. År 2016 fick varje kvinna 2,07 barn i Frankrike, i Sverige var motsvarande siffra 1,87.

År 2018 föddes det 82 487 färre barn i förhållande till år 2010. Vi får fler som lever längre och det föds färre barn. Det innebär att färre skall betala för de som vill ha en hygglig pension.

I Frankrike går man i pension i genomsnitt vid ca 60 år. Därefter uppbär kvinnor pension i 27,6 år och männen i 23,6 år. Det är den arbetande gruppen som skall betala detta. Motsvarande siffra i Sverige är pension vid 65 år och sedan uppbär kvinnor pension i 22 år och män i 19 år. I Frankrike utbetalas pension ca 5 år längre jämfört med Sverige. Dessutom har man i Sverige bara egen insamling av pensionen, det är du själv som är ansvarig för vilken pension du skall få. Regeringen i Sverige har beslutat att man skall höja pensionsåldern med 1 år och att man skall ha rätt att arbeta till 68 års ålder. Var det någon i Sverige som protesterade? Kanske i soffan då.

Barngrupperna var stora efter kriget och dessa börjar nu lämna det jordiska livet. Det innebär att Frankrike hade en tillväxt på bara 123 185 personer d.v.s. skillnaden mellan döda och födda. Det är den lägsta siffran sedan kriget.

Om man tittar bakåt (1985) utgjorde gruppen 65 år och äldre 12,8 % av befolkningen, år 2000 utgjorde denna grupp 16 % och förra året 19,7%. Om man tittar framåt så kommer denna grupp att utgöra 23,4 % år 2030 och 26,2 % år 2050. Här pratar vi verkligen om en åldrande befolkning. Vem skall betala för pensionerna till dessa?

Hur kan man lösa denna ekvation? En väg är incitament så att barnafödande går upp, samtidigt har Frankrike stora incitament redan. De familjer som har tre barn har stora ekonomiska fördelar. Den andra vägen är en arbetskraftsinvandring som kan jämna ut denna sneda fördelning. Regeringen diskuterar nu att kvotera invandring till yrken som saknar arbetstagare t.ex. plåtslagare, restauranger och hotell etc.

Det innebär att halva befolkningen, den arbetande, skall försörja den andra halvan, barn och pensionärer, och det borde innebära att skatterna måste bli astronomiska. De vill en del politiker inte medge. Man vill behålla ett system som kör Frankrike rakt mot avgrunden.

Man kan hoppas att Macron orkar driva igenom pensionsreformen och kan stå emot alla de strejker som har annonserats. Man har redan börjat spekulera bland journalister att man kan komma att tumma på reformen och att det skulle bara gälla de som är födda 1963 eller senare. Förhandlingar pågår med alla parter och skall pågå till i början av december, därför den stora manifestationen den 5 december. Sannolikt står Frankrike nästan stilla denna dag. Inget färdigt förslag har presenterats och facken demonstrerar i preventivt syfte. De vill säga att om Regeringen genomför denna reform så kommer facken att paralysera Frankrike i nästa steg. Hur strejken kommer att drabba de vanliga medborgarna är svårt att sia om, det beror på anslutningen och detta kommunicerar man inte i dagsläget.

En god nyhet var att en av fackföreningarna (CFDT) inte deltar i strejkerna, de avvaktar det konkreta resultatet av förhandlingarna.

Vi får se hur det slutar i vår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s