Solenergi, en glömd resurs i Frankrike?

Sedan jag flyttade till Rivieran år 2015 har jag förvånats över att det är så få solpaneler på taken. Frankrike har en liten produktion av el från solen, bara 1,9 % under 2018. Vad beror det på?

Flera saker. Många bor på ett villaområde med en ”bostadsrättsförening” och föreningen skall ge sitt medgivande att sätta upp solpaneler på taken. Många på området tycker att dessa är estetiskt störande och avslår därför ansökan. I många byar avslår kommunen därför att solpaneler förfular gamla byggnader och man ger inte byggnadstillstånd för att sätta upp panelerna. Det är m.a.o estetiska skäl bakom många avslag. Vi bor i ett område där solen flödar med ca 150 soldagar per år men där solpaneler är sällsynta.

Precis som i Sverige kan man sälja överskottet av el från solpaneler till EDF och få en ersättning. Man kan även ansöka om bidrag för installationen.

Södra Frankrike med regionerna PACA (Italienska gränsen till Marseille) och Languedoc-Roussillon (Montpellier till spanska gränsen) utgör ett soligt område med knappt 8 miljoner invånare. Ytan är ungefär lika stor som Skåne, Småland och Västergötland tillsammans. Här borde det finnas solpaneler överallt, men det är en sällsynt företeelse.

En annan orsak är sannolikt EDF, den statliga energijätten, som inte verkar speciellt intresserad av solenergi. Frankrike är kärnkraftverkens förlovade land. Man har 58 stycken centraler på 19 platser runt Frankrike. Så är här ser fördelning ut i Sverige jämfört med Frankrike.

Energislag Andel % SE 2017 Andel % FR 2018
Vattenkraft 40 % 12,5 %
Kärnkraft 40 % 72 %
Vindkraft 11 % 5 %
Solenergi 0,14 % 1,9 %
Övrig produktion 8,86 % 8,6 %
  100 % 100 %

Elpriset för hushåll är ungefär som i Sverige. 2018 kostade elen 0,18 € per kWh i Frankrike och i Sverige var priset 0,199 € (källa Eurostat). Fransmän släcker lampor i de rum man inte använder och de är mycket medvetna om att spara energi i sina hem. Vi svenskar har gärna lampor tända i alla rum och även utomhus. Det är normalt att Fransmännen drar ned jalusierna och det är kolsvart på området där vi bor efter kl. 18. Ingen har ytterbelysning på.

Frankrike planerar att bygga ut sin kärnkraft och regeringen pratade häromdagen att bygga ytterligare 6 reaktorer med den senaste tekniken, s.k. tredje generationens kärnkraftverk.

Många av kärnkraftverken är byggda på 70-80 talet och börjar bli ålderstigna. Regeringen planerar bara att stänga ned ett kärnkraftverk som ligger i Fessenheim på gränsen mot Tyskland. Detta är en eftergift till tyskarna som länge har önskat nedstängning av denna central och den skall läggas ned 2020.

Frankrike har påbörjat nybyggnation av tredje generationens reaktorer med mycket stora problem. Detta har Finland råkat ut för där ett franskt företag startade bygget 2003 och det är ännu inte färdigt och dessutom till skyhöga kostnader. Även en central i Frankrike, Flamanville, är försenad och kostnaderna har rusat iväg.  Flamanville skulle kosta 3,3 miljarder euro och nu verkar slutnotan hamna på ca 12,3 miljarder. Bygget är minst 10 år försenat.

Elpriserna kommer att fortsätta stiga även om stora delar av kärnkraftverken är avbetalade. Nu handlar det om uppgraderingar och felsökningar som är kostsamma. Man har ganska stora produktionsstörningar och stängningar av centraler då brister upptäcks hela tiden. I mitten av september var 16 verk avstängda pga. säkerhetsproblem.

Regeringen riktade i veckan stark kritik mot EDF och hur de har hanterat den uppkomna situationen. Frankrike har varit mycket framgångsrika på att exportera sin kunskap. De har varit delaktiga i byggandet av två reaktorer i Kina med den nya tekniken och där fungerar det friktionsfritt. Man är också delaktiga i byggandet av en ny central i England. Problemen i Frankrike och Finland har varit så stora att regeringen var tvungna att omorganisera hela företagsstrukturen inom EDF och gå in med mycket kapital för att rädda situationen.

Elpriset i Frankrike har gått upp 44 % på 10 år och det kommer fortsätta att stiga. Man har inte avsatt medel för att stänga ned kärnkraftverk och det kommer att kosta stora summor den dagen man lägger ned, inga fonder finns för detta ändamål. Förvaring har man börjat att diskutera och förslag finns på slutförvaring på några plaster i Frankrike till befolkningens rädsla.

Jag skall försöka installera solpaneler på mitt hus under nästa år, vi får se vad mina grannar säger och vad kommunen har för åsikter. Jag vet att IKEA håller på att sätta samman ett kit med all utrustning för att montera solpaneler och då lär det bli billigt att köpa och installera solpaneler på taken.

12 reaktioner på ”Solenergi, en glömd resurs i Frankrike?

 1. Anders Grinell

  Hej!
  En liten kommentar om produktion av solenergi i Frankrike: i Var, där jag bor, verkar det finnas minst en sk Parc de Photovoltaique i varje kommun. Parkerna är ofta ca 10 ha stora. Så visst satsas det på produktion av solenergi.
  Anders Grinell

  Gilla

 2. Anna

  Hej Lars,
  Min spontana reaktion när jag läste om din plan på att sätta upp solpanel (från IKEA?) på ditt tak, var att du skämtade!

  I Frankrike har man, tackochlov, stränga regler för ombyggnad osv, i äldre bebyggelse. Det vill säga att man värnar om det kulturella fädernearvet.

  Till skillnad från i Sverige betyder arv och det estetiska mycket och pragmatik när det gäller bla byggnader får ofta stå tillbaka.

  Det är därför vi som bytt hemland, liksom turister, kan njuta av vackra, gamla miljöer på landsbygd som i stadsmiljö.

  Gilla

   1. Ok – tack för svar! Om man blir nekad av skönhetsskäl så funderar vi på om det t ex skulle gå att få installera på den del av taket som inte ”syns” så mycket. Om ytan blir tillräckligt stor då för att det ska vara någon vits så klart.

    Gilla

   2. Har du något museum eller någon byggnad som är klassificerad ovanför er som kan se dessa paneler så kan det vara svårt. Man måste besöka kommunen för att få ett svar. Jag kan eventuellt bygga en carport på parkeringen men då måste jag ha bostadsrättsföreningens tillstånd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s