Chirac har gått ur tiden, 86 år gammal

Den tidigare presidenten Jacques Chirac begravdes i veckan vid en privat ceremoni. Däremot hölls en stor ceremoni i Saint-Sulpice kyrkan i Paris med stor uppslutning från många franska politiker. Även stor uppslutning från den internationella politiska sfären med 80 dignitärer närvarande b.la. Bill Clinton och Vladimir Putin. 350 journalister var ackrediterade.

I Frankrike lämnar han ett stort tomrum efter sig. Han avled torsdagen 26 september vid lunchtid och sedan dess har alla tv kanaler haft minnesprogram om hans karriär, politiska gärning och person. Han är älskad av de flesta fransmän.

Varför är han så älskad? Han gjorde inte så stora förändringar under sin tid som President. Han var folklig, han kunde prata med alla, han älskade landsbygden, han placerade Frankrike på kartan internationellt genom sina beslut. Han var en skicklig talare.

Vem var Chirac? Han var en politisk produkt. Född i Paris 1932. Studerade och reste runt i USA i sin ungdom och pratade därför utmärkt engelska. Stred i Algeriet under inbördeskriget. Gick på l´Ena som är skolan för de som önskar göra karriärer i fransk administration. Var sedan riksdagsman för ett län som heter Corrèze som ligger mitt i Frankrike. (President Holland hade detta som bas också). Var tidigt rådgivare, sekreterare i olika administrationer. Han såg upp till Georges Pompidou och var hans skyddsling.  Var på 70-talet jordbruksminister och inrikesminister. Blev utsedd till Premiärminister under Valéry Giscard d´Estaing. Han är den ende primärminister som avgått i Frankrike, han sade upp sig i ett TV-tal och sedan dess var dessa två personer fiender.  Efter sin tid som premiärminister skapade han ett nytt parti och bröt med d´Estaing.

Sedan President De Gaulle har man haft ett system där presidenten valdes på 7 år och riskdagen valdes på 5 år. Detta kunde få till följ att presidenten var t.ex. socialist och premiärminister var från ett högerparti. Så var fallet 1986 under President Mitterand (socialist) när han utsåg Chirac (högerparti) till Premiärminister. Detta ändrades sedermera så att både president och riksdag väljs på 5 år i taget.

Under 18 år var han Paris borgmästare och skapade sin maktbas utifrån denna post. Han försökte bli vald till president tre gånger och tredje gången kom han i mål. 1995 valdes han till president på 7 år och sedan gick han även segrande ur valet 2002 mot Jean-Marie Le Pen som förlorade stort i andra valomgången, Chirac vann med 82 % av rösterna. Han innehade presidentposten under 12 år. Man kan bli vald till president under två mandatperioder men sedan är man förhindrad att gå till val igen enligt konstitutionen.

Man säger att Chirac hade stor betydelse för hur Frankrike utvecklades i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet. Som så många andra presidenter rivstartade han sin mandatperiod genom att föreslå en mängd reformer inom socialförsäkringssystemet och pensionssystemet. De föreslagna åtgärderna resulterade i en generalstrejk 1995 som pågick i tre veckor med stor anslutning på gator och torg. Demonstrationerna resulterade i att regeringen drog tillbaka sina förslag och man gjorde inget åt de problem som man hade konstaterat. Resultatet var att han inte föreslog några stora reformer under sin presidenttid. Det är säkerligen en av orsakerna till att Chirac blivit en omtyckt person. Allt fortsatte som tidigare utan några större förändringar.  Inte heller efterföljande presidenter har valt att ta i Frankrikes problem. Det är först i år som president Macron b.la försöker att förändra pensionssystemet i Frankrike

Vi i Sverige minns att man i slutet av 1900-talet skulle bojkotta franska viner. Det kom genom ett beslut 1995 som Chirac fattade att man skulle återuppta kärnvapensprängningar i Franska Polynesien. Därför började vi i Sverige dricka sydafrikanska-, australiensiska- och chilenska viner då anslutningen i Sverige var stor för bojkotten av Frankrike.

Han hade väldigt tydliga idéer och drog sig inte för att ensam kämpa mot den vind som blåste.  Han gick emot sitt eget parti när man skulle diskutera anslutning till Euro valutan och drev igenom övergången till Euro. Han gick emot västvärlden när man beslöt att gå i krig mot Irak, Frankrike deltog aldrig i detta krig.

Som så många av hans föregångare och efterträdare efterlämnade han en hel del rättsskandaler. Han blev fälld i domstol 2011 för förskingring och missbruk av sin ställning och fick villkorligt två års fängelse. Han är den första presidenten som blivit fälld i domstol. Han hade haft fiktiva anställningar i administrationen som arbetade för hans parti men uppbar ersättning från Paris stad. En Alain Juppé sedermera borgmästare i Bordeaux blev fälld och åkte efter domen till Kanada och bidade sin tid. Man säger att han påtog sig skulden för Chirac.

Han var även inblandad i många skandaler under sin tid som borgmästare men blev aldrig åtalad.  Några av dessa var att hans parti tog 2 % av kontraktsvärdet för offentliga arbeten och bildade en kassa att användas av Chirac och partiet.

En annan affär var tryckeriet som tryckte alla offentliga dokument i Paris som betalade en ersättning till partiet och frun Bernadette kunde trycka sina saker utan kostnad.

En tredje affär var att han misstänktes för att flytta röster mellan olika stadsdelarna i Paris för att högerkandidater skulle vinna valet.

En fjärde affär var att man misstänkte att han under tiden 1987-1995 missbrukade offentliga medel. Han använde 2,13 miljoner euro för representation, d.v.s. 700 euro per dag till representation. Misstanken var att han höll middagar för privat bruk.

Man kan säga att han upprätthöll en gammal tradition i fransk politik att man sammanblandar personliga fördelar med offentliga uppdrag och skapar diverse olika fonder för både partiet och personligt bruk. Han blev fälld en gång men det var många andra som blev fällda också för att skydda presidenten.

Hans popularitet är enorm. Fransmännen tycks anse att det som hänt tidigare är inte så mycket att bråka om. Jag kommer osökt in på Mona Sahlin och när hon köpte en Toblerone med sitt tjänstekreditkort och det blev stor skandal. Det finns vissa skillnader i vårt kynne!

Han är känd för att vara en ”bon vivant” och åt och drack så fort han var ute och reste i landet. Han var böndernas man och älskade att vara på jordbruksmässan i Paris där han gärna gick runt och pratade med bönder. På mässan tillbringade han gärna en hel dag och åt/drack allt han bjöds på och diskuterade med alla. Han försvarade de franska bönderna i alla diskussioner med EU och såg till att de blev rejält skyddade.

President Chirac var också en stor charmör. Hans fru Bernadette sade i någon intervju att Jaques inte bara springer efter kvinnor, han galopperar efter kvinnor.

En stor personlighet har hur som helst gått ur tiden.

2 reaktioner på ”Chirac har gått ur tiden, 86 år gammal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s