Hur många svenskar har Hederslegionen?

Hederslegionen (franska: Ordre national de la Légion d’honneur) är en fransk orden instiftad 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Under revolutionen togs alla ordnar bort och när Napoleon kom till makten önskade han införa en orden för att hedra militärer för deras insatser. Den första orden utdelades 1804. Naturligtvis utsågs då Napoleon till den finaste titeln. Han skrev ned statuterna för orden.

Den utdelas av Frankrikes president som är ordens stormästare (Le Grand Maître) , genom dekret och på förslag från regeringen och ordens Grand Chancelier (storkansler). Frankrikes president får denna orden direkt efter att han blivit utnämnd till president, idag innehar Macron denna titel.

Franska medborgare, både kvinnor och män, kan tas upp som medlemmar i orden efter framstående meriter (mérites éminents) i militär eller civil verksamhet.

Det finns fyra ordensnivåer. Den lägsta är Chevalier sedan Officier och slutligen Kommendör som finns i två versioner, Grand Officier och Grand Croix.

Hederslegionen

Ungefär hälften av mottagarna är militärer. I modern tid är andra stora grupper av mottagare poliser, brandmän, företagare, högre statstjänstemän och domare samt särskilt framstående idrottsstjärnor. Även före detta ministrar, senatorer och parlamentsledamöter utses, men först sedan de lämnat sina politiska uppdrag.

Med undantag för de mottagare som utses bland försvarsmaktens anställda och krigsveteraner, där könsfördelningen är särskilt ojämn, skall orden fördelas jämnt mellan könen. För att öka spridningen bland mottagarna har dåvarande president Nicolas Sarkozy också beslutat om stärkta möjligheter för medborgarinitiativ och uppmanat regeringen att föreslå representanter för föreningslivet och ideellt engagerade.

Orden har idag 93 000 medlemmar. Det finns ett museum i centrala Paris intill Musée d`Orsay och ett palats för medlemmar som heter L`Hotel de Salm. Organisationen driver också en skola för flickor med tillhörande internat, ca 900 elever går i denna skola. Napoleon hade som idé att även kvinnor skulle utbildas och därmed startades en flickskola. Idag har organisationen en budget på ca 24 miljoner euro.

Utländska medborgare som tjänat Frankrike kan tilldelas ordensinsignier, men kan enligt lag aldrig tas upp som ordensmedlemmar. Man skall ha fört fram eller gynnat fransk kultur, ekonomi eller gjort något utomordentligt för Frankrike för att bli förslagen till denna orden. I Sverige är 90 personer idag medlemmar i organisationen. Den förnämsta utmärkelsen har Kung Carl XVI Gustaf fått. Andra som mottagit orden är b.la Pehr Gyllenhammar, Carl Bildt, Max Von Sydow, Rikard Wolf och Eva Näslund.

Min hustru mottog orden 2013 på Franska Ambassaden i Stockholm från Ambassadör Jean-Pierre Lacroix. Hon fick den för sitt arbete att förmedla det franska språket och fransk kultur genom sitt arbete som rektor för Franska Skolan.

Några har även blivit av med sin orden såsom Harvey Weinstein och Lance Armstrong då de svikit ordens innebörd.

När ni tittar på fransk TV kan ni ibland se inbjudna gäster ha ett litet rött streck på vänster sida på kavajslaget eller blusen, då vet man att de har fått denna utmärkelse. Har man fått en högre orden kan man se en liten rosett. Håll utkik efter detta lilla röda band.

Information hämtad från Wikipedia och hemsidor för Hederslegionen.

5 reaktioner på ”Hur många svenskar har Hederslegionen?

 1. Christian Irhammar

  Sten Broman hade en ”rosett” på kavajuppslaget som man alltid hört skulle vara hederslegionen, men stämmer detta? Jag har letat och säkt men inte fått någon riktig indikation på att hade rätt att bär den. Vad är korrekt?

  Gilla

  1. Jag titta på Youtube på en dokumentär om Broman. Jag ser att han har en rosett på vänster kavaj och den verkar för stor. Beroende på vilken orden är det en litet rött streck eller en röd rosett som inte är speciellt stor som man fäster på vänster kavajslag.

   Gilla

 2. Ola Tedin

  Vet du om kompositören, TVpersonligheten o resencenten Sten Broman hade utmärkelsen?
  Jag undrar eftersom han ibland hade släpspännet till kommendörstecknet på kavajslaget och jag har inte lyckats hitta hans namn på förteckningar över svenskar med Ld’H

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s