Carlos Ghosn – Hjälte eller förbrytare?

En fransk företagsledare Carlos Ghosn (uttals Goone) sitter häktad i Japan anklagad för en mängd av brott. Hans tillvaro har snabbt förändrats. Från att ha haft lägenheter/hus i Rio di Janeiro, Paris, Tokyo, Amsterdam och Libanon sitter han sedan i november inlåst i ett rum på 7 kvm, totalt isolerad, utan uppvärmning, ljuset på dygnet runt och med två skålar ris per dag. Upp som en sol ned som en pannkaka, kan man väl säga.

Han är inte fälld för något men utredning pågår. Det som framkommit är läckor från utredningen och tidningsartiklar. Han själv anser att han är utsatt för en komplott från Japanerna.

Han är en mycket omtalad företagsledare som har blivit hjälte i Libanon, numera ett frimärke i landet. Hans metoder studeras på många universitet och man har utgivit ”Manga” böcker om honom i Japan. Han är en av de stora företagsledarna i världen.

Vem är denna Carlos Ghosn? Född i Brasilien, uppvuxen i Libanon och studerat i Paris på två fina skolor, L’École polytechnique och École des Mines. Gjorde karriär på däckföretaget Michelin men lockades över till Renault av VD:n Louis Schweitzer för att försöka rädda Nissan.

I början av 2000-talet var Nissan på randen till konkurs. Renault var intresserad av att komma över företaget och gjorde en kapitalinjektion på 5 miljarder euro för 36,4 % av aktierna. Ghosn var mycket radikal, sade upp 21 000 personer, stängde 5 fabriker och gick enormt hårt fram i ett land där man inte gör på detta sätt. Eftermälet är att ingen japan hade kunnat genomföra detta.

Två år efter hans tillträde vände Nissan och uppvisade en vinst på mer än 2 miljarder euro. Ghosn blev efter detta hjälte i Japan. Han utvecklade sedan alliansen och gick vidare med att Nissan köpte in sig i Mitsubishi. På detta sätt minskade man utvecklingskostnaderna och rationaliserade hårt inom bolagen. Från att ha varit fjärde största biltillverkare är man idag världsledare.

Han blev sedermera VD för Renault, ordförande i Nissan och ordförande i Mitsubishi. Han styrde och ställde i bolagen och tillbringade alltmer tid i sin privatjet, ca 100 nätter om året flögs han runt i världen.

Sedermera blev det ett korsägande mellan bolagen. Renault har idag 43,4 % av Nissan, Nissan har 15 % av Renault men ingen rösträtt och Nissan äger 34 % av Mitsubishi. Idag är Nissan den starka partner i konstellationen, tillverkar fler bilar, har högre vinster men har inte så mycket att säga till om i koncernen. Nissan tillverkar ca 5,8 miljoner bilar och Renault 3,8 miljoner. Nissan har dubbelt så stor vinst som Renault.

Franska staten äger 15 % av Renault och har 22 % av rösterna i bolaget. Enligt uppgift fick Ghosn i uppdrag av ägarna i Renault att försöka finna en lösning för en fusion av bolagen hösten 2018. Japanerna försökte tidigare att förhandla med fransmännen om sina villkor och det slutade med att fransmännen lovade att när Ghosn slutade skulle man kunna förhandla på nytt. Detta enligt tidningen le Figaro. Detta ligger förmodligen bakom försöken att misskreditera Ghosn så att han inte lägre kan genomföra en sådan plan. Japanerna är mycket missnöjda med hela situationen. Vinster och teknisk utveckling försvinner till Frankrike och Renaults aktieägare blir rika. Japanerna upplever att de inte har makt över sitt bolag, de har blivit en mjölkko för franska aktieägare, att de inte har rösträtt i Renault.

Hur hamnade Ghosn där han är idag? Han är en person som är skicklig men också mycket fäst vid pengar och status. Han har en lön på ca 13-16 miljoner euro årligen från Renault. Bolagsstämman röstade nej till hans ersättning för något år sedan, men styrelsen beslöt ändå att ge honom hans ersättning. Man har försökt att få fram vilka ersättningar han uppbär från Nissan och Mitsubishi utan framgång, man svarar inte på frågan.

Han är anklagad för förskingring, trolöshet mot huvudman och att gynna närstående. Han har nu suttit häktad i ca tre månader och det kan dröja innan han kommer ut. Vad har sipprat ut i media?

Det finns ett bolag registrerat i Holland, Amsterdam som heter ZI-A Kapital som har tillgångar på 72 miljoner euro. Av en händelse äger bolaget bostaden i Beirut som Ghosn bebor. Fastigheten köptes för knappt 9 miljoner US$ och renoverades för en nätt summa av 6 miljoner US$. Vidare äger bolaget en vingård i Libanon. Bolaget har lägenhet i Rio och en lägenhet i Paris centrum, på 489 kvm. Alla fastigheter disponeras av Ghosn. Han sägs även ha tagit ut 8 miljoner euro i ersättning från ett Nissan-Mitsubishi bolag i Holland under 18 månader. Ghosn är ej skattskriven i Frankrike, han bor i Amsterdam, Holland. Franska staten skall nu införa att som VD för stora franska bolag skall man vara skattskriven i Frankrike.

Han hade sin bröllopsfest på Versailles som han betalade, däremot ”gav” slottet hyran i gåva till honom. Renault är en av de största bidragsgivarna till slottet. Lokalen beställdes av Renault. Hyran uppgick till 50 000 euro.

Han bjöd 200 personer på fest i Versailles när alliansen firade 25 års jubileum, av en händelse fyllde han 60 år samma dag.

Han har anställt lillasystern som bor i Brasilien som rådgivare inom välgörenhetsfrågor. Hon har mottagit 1,5 – 1,7 miljoner US dollar i ersättning för arbetet.

En mellanhand i Saudi Mr Al-Juffali skall ha mottagit 15 miljoner US$ i samma veva som Ghosn gjorde en del finansiella transaktioner och Al-Juffali var garant för Ghosn. Ghosn beskylls för att Nissan har betalat för hans misslyckade affärstransaktioner.

Vad händer nu? Han kommer nog att sitta i häktet till i slutet av mars månad. I Japan försöker man att bryta ned den misstänkte genom att ha långa förhör dagligen, lite mat, ingen värme och ljuset på dygnet runt för att tvinga fram ett erkännande, vilket man lyckas med i de flesta fallen. Ghosn vägrar att erkänna något. Ghosn framträdde i en domstol i januari där han höll ett försvarstal, avmagrad och rätt så sliten. Ghosn medger ingenting utan säger att det är en komplott för att få bort honom. Han riskerar 15 år fängelse och sannolikheten för en fällande dom anses mycket hög. När man tar en anklagad till domstol i Japan fälls 95 % i domstolen.

Dagarna efter gripandet avsattes han från sin post i Nissan, några dagar senare skickade man ut honom från Mitsubishi. Det dröjde ända till i början av februari innan han avsattes från sin post i Renault. Idag sitter han i en cell på 7 kvm.

Man räknar med att hans fall kommer upp i domstol sent i höst. Blir han fälld? Mycket talar för det. Ghosn tappade markkontakten och alltför stor makt koncentrerades till honom och hans två medhjälpare. Hans medhjälpare Kelly har också suttit häktad men släpptes efter någon månad. Åklagaren har fått god hjälp av 2:e mannen inom Nissan Hiroto Saikawa som tydligen har haft ett antal personer som har letat i böckerna efter misstänkta transaktioner. Nissan har skapat ett mycket besvärligt dokument för Ghosn om 400 sidor som åklagaren har tillgång till.

Det kommer att dröja innan vi vet sanningen om detta. Det är i högsta grad också ett maktspel och industriellt spel som pågår.

Fortsättning följer.

2 reaktioner på ”Carlos Ghosn – Hjälte eller förbrytare?

 1. Fredrik Engström

  Jag tycker artikeln är sned. Inte ett ord om den ruttna Japanska rättsstaten. Oberoende av om Ghosn är skyldig är behandlingen av honom otillständig.
  Ett rätts system som slänger folk i fängelse på obestämd tid utan rättegång och torterar dem i fängelset kan inte accepteras om man vill betrakta sig som en del av västvärlden och säger sig dela våra värderingar. Att detta är en komplott där japanska staten samverkar med industrin för att bli av med utlänningarna verkar klart. Tycker artikeln är alltför underdånig och okritisk mot både staten och industrin.

  Gilla

  1. Jag skriver att det normala är att behandla människor på ett sätt så att de erkänner. Det är inte enligt vårt rättssystem. Dock uppfattar jag inte att man särbehandlar utlänningar mot hur japaner behandlas i samma situation. När man intar en VD position i Japan och inte följer det regelverk som finns så riskerar man att bli illa behandlad under utredningen. Håller med om att det är ett underligt system. Det verkar som att alla behandlas lika, sedan kan man tycka att systemet är felaktigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s