Varifrån kom Macron?????

Macron är den yngsta presidenten i historien, bara 39 år. Frankrike har haft en historia att välja Presidenter med lång erfarenhet och ganska hög ålder. Man ansåg i början av Macron’s kampanj att han aldrig skulle nå posten pga. hans ungdom. Man såg det som lite träning inför ett försök om 10-15 år.

Han har gått den vanliga vägen för de som siktar högt, utbildad vid Sciences PO (Politiques), sedan till L’Ecole Normale D’Administration (L’ENA) som är vägen för en högre post i samhället. General De Gaulle ansåg att man kunde komma från alla samhällsklasser och bakgrund till en hög post i samhället, bara man hade läshuvud. Han valde ett system där man blir uttagen till att läsa på L’ENA men därifrån öppnades vägen till högre poster i framförallt det administrativa Frankrike.

Han har också läst filosofie. Han arbetade för Banque Rothschild i 4 år, sedan kom han in till de högre administrativa sfärerna via en kommission och blev sedermera rådgivare till President Hollande. När Montebourg lämnade regeringen, utsåg Presidenten, Macron till Minister de L’Economi som han innehade i två år. Macron var en av Hollande’s favoriter, han hade ett speciellt band till honom.

Han startade sin rörelse ”En Marche” under tiden han var minister, han ansåg att man inte skulle vara så låst i de partipolitiska principerna, han önskade liberalisera Frankrike snabbt, men fick inte igenom sina förslag. Han införde en lag som tillät bussar att konkurrera med SNCF (tåg) i Frankrike, vilket blev en stor succé. Han avgick efter två år.

Hösten 2016 startade han sitt parti ”En Marche” och blev sedermera kandidat till Presidentvalet, en av 11 kandidater.

Under hösten 2016 gjordes ett stort arbete för att skapa ett team som skulle hjälpa honom till seger. Man gjorde b.la. en gallup undersökning med 21 000 svaranden som sedan låg till grund för vilka frågor som skulle drivas och vilken strategi man skulle välja. Detta var en av de nycklar som gjorde att han kunde komma från ingenstans och på bara 8 månader komma åt presidentposten.

Han bildade även en allians med MoDem och dess president Bayrou. Politiskt ligger de i mitten av den politiska skalan.

Hur kunde han nå Presidentposten?

1, bra förberedelser, 2, strategiska val, 3, händelser i politiken, 4, fransmännen var trötta på de vanliga politikerna.

  1. Unga människor som kom utifrån, utan politisk bakgrund men med stor erfarenhet av att arbeta med sociala media. Dessutom hade man en databas där man kunde hämta information och skapa en bra strategi.

 

  1. Allians med MoDem som gjorde ett mycket bra val och kom in i Parlamentet, ledaren fick också en plats i Regeringen som han var tvungen att lämna bara efter några veckor.

Han skrev en bok med alla sin tankar och vad han skulle genomföra.

 

  1. President Hollande valde att inte ställa upp för ytterligare en period i ämbetet. Han hade mycket dåliga opinionssiffror och var mycket impopulär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s