Macron förklarar och redogör för sina reformer.

I den första TV sända intervjun med President Macron står han upp för sina värderingar och förklarar och försvarar sitt agerande.

Först måste sägas att journalisterna var mycket dåliga i inledningen, vilket skapade en riktig irriterad Macron. Nästan 20 % av den sändningstid man hade till förfogade ägnade journalisterna åt att kritisera och undersöka om han ångrar sitt ordval, hans arrogans, hans stil som President. Macron svarade i stort sett, nej det gör jag inte.

Han var tydlig; jag genomför det som det franska folket har röstat på. De förändringar som jag var tydlig med under presidentvalskampanjen och sedan till parlamentsvalet och som jag vann valet på, genomförs och implementeras. Jag kommer att vara rak och ärlig och inte välja mina ord när jag tycker att något är fel. Jag avser att transformera det franska samhället.

Han stod på sig och vek inte ner sig såsom politiker brukar göra och be om ursäkt och glida för att tillfredsställa alla. Han är rakryggad, engagerad och beslutsam och står för de val han har gjort.

Nästa steg i förändringen är utbildningsinsatser för de som har fel kompetens, eller ingen kompetens alls. Regeringen kommer att tillföra 15 miljarder Euro under hans presidentperiod till insatser föra att utbilda människor. Han beskriver ett samhälle som förändras i snabb takt, digitaliseringen går mycket snabbt, kompetensen kommer att behöva förändras, vi kommer att behöva byta jobb flera gånger i våra liv, utbildning kommer att behövas genom hela livet. Han kopplar detta till en förändring av arbetslöshetsförsäkringen som behöver justeras för att möta denna nya föränderliga värld.

Hans strategi är mycket tydlig och skapar en enorm frustration hos journalister och media. Istället för att först tala om vad som skall förändras, och hur, inbjuder han arbetsmarknadens parter till diskussioner och möten för att förankra och diskutera de ändringar som presidenten/regeringen önskar åstadkomma. Detta innebär att målen är tydliga men inte vägen fram till målet. Han är ganska otydlig i framtida förändringsarbete då han håller på och förankra och diskutera vägen till målet. Journalister vill redan nu ha svar på vad det betyder i ekonomiska termer och vilka förändringar som kommer att ske för de som arbetar. Macron undviker denna diskussion och journalisterna famlar i mörker.

Denna strategi var mycket lyckosam i den första stora reformen, arbetslagstiftningen som håller på att genomföras.

Han har också en tydlig strategi att vilja få med sig ett av de stora fackförbunden CFDT i förändringsarbetet, dessa är störst idag bland de privatanställda. Han önskar splittra facken och skapa en situation där de inte agerar gemensamt, hitintills har han lyckats i denna föresats.

Han är en visionär, vi får se om fransmännen är lika visionära. Det de gillar är att Frankrike börjar spela en roll i världen och att man agerar som en viktig spelare i den internationella politiken, där slår han an en sträng som ljuder bra för de flesta Fransmännen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s