Det stora rånet

Rubriken var på framsidan på veckomagasinet Le Point. Rubriken syftar på hur fackföreningarna har lyckats ta OS som gisslan och förbättrat sina medlemmars villkor. Detta för att inte Frankrike skall få strejker under kommande OS i Paris. Franska staten lägger sig platt och kostnaderna blir enorma. Facken är oantastliga. Facken har hittat hönan med guldäggen.

Frankrike satsar stort inför OS. Man skall ta emot 100 000-tals turister, TV-sändingar över hela världen, idrotter i historiska byggnader eller på fantastiska platser. Några idrotter skall hålla till framför Eiffeltornet, hästar runt slottet Versailles och surfing på Tahiti. Frankrike vill förmedla sin kultur, sina fantastiska byggnader, sitt sätt att leva. Det skall bli en hejdundrande fest.

Men det kan också bli så att man vandrar i sopor, flygen kan inte landa, man kommer inte in i landet då tullen strejkar, tågen går inte, polisen finns inte på plats, de strejkar. Hoten är många. Regeringen vill inte ha ett land som är i uppror under OS.

Det är flera fackföreningar som har påkallat strejk. Det gäller tågpersonal på SNCF, personal som kör tågen i Paris (RER), flygledare, sopåkare, tullen, polisen, sjukhus personal, apotek och det kommer fler på listan.

Fransmännen är alltid ”en colère” (vrede, ilska). Förhandlingar har pågått en längre tid. Ju närmare man kommer OS tillkommer fler krav. Man vill förbättra sina villkor.

SNCF består av 145 000 anställda och de skrev på ett avtal med staten den 22 april. Frankrike ändrade på pensionsåldern till 64 år för inte så länge sedan. Nu har man fått lättnader inom SNCF. Personalen kan fortfarande gå i pension vid 52,5 års ålder för de som arbetar på tågen, för administrativ personal gäller 58 år. Villkoret är att man skall ha arbetat en viss tid samt att man varit anställd innan 2020. I slutet av sin karriär som lokförare och tågklarerare kan de vara hemma med 75 % av lönen under 15–18 månader.  För att kompensera för den senarelagda pensionen fick man 4 % i löneökning. Ledningen inom SNCF förstår inte omgivningens ilska över uppgörelsen. Regeringen säger att man inte var informerad.  Allt för att få tågen att rulla under OS. Kostnad för uppgörelsen beräknas till 35 miljoner euro. Facken kräver också en bonus på ytterligare 1 000 euro. Man önskar också en löneökning på 400 euro per månad. Man har utlyst en strejk 21/5 på Paristågen för att få igenom sina krav. Man menar allvar med sina hot.

Under OS får man inom SNCF en bonus på 50 euro per dag och 300–500 euro om man inte tar ut semester. Om alla anställda skulle utnyttja alla de nya förmånerna kan kostnaden bli 300 miljoner euro årligen. Redan idag subventionerar staten ca 3 miljarder euro till SNCF pensionskassa.

Vid varje större lov eller högtid har man strejkat och satt 100 000 tusentals resenärer på pottan. Tågen är inställda eller försenade. Högtiderna är förstörda eller semestern inställd för resenärerna.

Strejker är inget ovanligt i Frankrike. Inom privata näringslivet strejkade man 99 dagar per 1 000 anställda. Samma siffra var 940 dagar för SNCF och för RATP var det 2 340 dagar. RATP kör lokala tåg runt Paris.

I Sverige arbetar vi normalt ca 1 750 timmar per år. Då har jag dragit från semesterdagar och röda dagar samt halvdagar. Den lagstadgade arbetstiden i Frankrike är 1 607 timmar per år. Tågpersonalen arbetar ca 1 570 timmar. De som riktigt utmärker sig är flygledarna som i genomsnitt arbetar 1 420 timmar. Det är 279 färre timmar än privatanställda i Frankrike.

När det kommer till flygledare så är de bäst i Europa på att strejka. Under 10-års tid strejkade man 249 dagar i Frankrike, motsvarande siffra var i Grekland 44 dagar och Italien 34 dagar. De engelska flygbolagen är vansinniga på Frankrike då de inte kan flyga över landet vid strejker.

Flygledarna tjänar netto ca 5 000 – 6 000 euro i månaden. De arbetar 32 timmar per vecka och går i full pension vid 59 års ålder. I slutet av sin karriär kan de komma upp i 9 000 euro netto. De strejkade så sent som i april med stora störningar i flygtrafiken. Man har redan fått kraftiga löneökningar, 1 000 euro, och ytterligare 18 dagar semester i förhandlingar. Staten har accepterat ökade kostnader runt 50 miljoner euro för att få lugn och ro under sommaren. Det höjs röster att för att skapa en militär flygledning eller att privatisera den. Man försökte göra detta 1973 och det slutade i förskräckelse. Militären tog över och en flygkrasch inträffade över Nantes. 69 döda och frågan har sedan dess varit begravd.

När det kommer till kommunikationer i Paris under OS har RER och RATP fått en extra bonus. Om man inte är borta mer än fem dagar under perioden får man 1 600 euro och beroende på antalet dagar som man är närvarande kan ytterligare 740–1 014 euros utbetalas. De som arbetar på stationerna får upp till 1 770 euro och lokförarna på métro får 1 600 – 2 500 euro. För andra funktionärer uppgår OS bonusen till 500 – 1 500 euro för de som arbetar i direkt anknytning till OS.

Poliser kan få upp till 1 900 euro i bonus under OS.

Sopåkarna kan få mellan 600 – 1 900 euro i bonus. Nu vill man ha en löneökning på 400 euro i månaden. När den olympiska elden anlände till Marseille hade en strejk skapat ett sopberg i staden. Detta plockades bort där festligheterna skulle hållas. 

I Frankrike finns något som heter ”pénibilité au travail”. Det är arbete som är extra krävande eller utsatt för hälsorisker och som sliter på kroppen. Inom SNCF är det 81 olika yrkesgrupper som har denna status. Man pratar mycket om denna status i Frankrike. Ibland undrar man om alla yrken är ”pénibles”.

Regeringen och Macron har öppnat plånboken och det liknar situationen under Covid, det får kosta vad det kostar vill. Pengarna rullar och statskassan får låna lite mer.

Troligtvis kommer allt att fungera utmärkt under OS men till vilken kostnad?

Jag ser fram mot ett fantastiskt OS i Paris. Det har alla förutsättningar att bli en fantastisk uppvisning.

4 reaktioner på ”Det stora rånet

Lämna en kommentar