Garantipension upphör för utlandssvenskar.

Den 22 juni fattade Sveriges riksdag ett beslut som leder till att pensionärer som är bosatta utomlands ej kommer att få fortsatt garantipension.

Inkomstpensionen påverkas inte av beslutet.

Förslaget kommer att slå hårt mot de kvinnor och män som varit medföljde och som inte har varit yrkesarbetande under åren utomlands. En del har kanske haft få yrkesverksamma år i Sverige och de kommer nu att stå utan garantipension från nästa år.

Mer information kommer att läggas upp på Pensionsmyndighetens hemsida och brev kommer att skickas ut till de som uppbär garantipension. Beslut i varje enskilt fall kommer att skickas till berörda i december månad.

Ändringen uppstår pga. en dom i EU-domstolen fallet Zaniewicz-Dybeck mot pensionsmyndigheten. Domen slog fast att garantipension ansågs utgöra en miniförmån. Regeringen passade då på att göra en tolkning som gjorde att man nu kan ta bort garantipension för pensionärer boende utomlands.

Bakgrund till EU-domen

EU-domstolen har i en dom från den 7 december 2017 klargjort att garantipensionen för födda 1938 eller senare och garantipension till omställningspension ska kategoriseras som en minimiförmån enligt EU-bestämmelserna. En miniförmån betalas endast ut till de som är bosatta inom det land som beviljar förmånen.

Den som har varit bosatt utanför Sverige efter domen har fått garantipension utbetald enligt en tillfällig nationell lag. Denna tillfälliga lag upphör nu från och med oktober 2022. Det innebär att inga garantipensioner kommer att beviljas efter oktober samt att utbetalningar avseende garantipension upphör från 1/1 2023. 

Vad är garantipension? Så har står det på pensionsmyndighetens hemsida:

” Om du inte haft någon arbetsinkomst i Sverige kommer din allmänna pension bestå av garantipension. Om du har haft en låg arbetsinkomst i Sverige eller jobbat ett mindre antal år kommer du att få låg inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.”

Vilka har rätt till garantipension.

”Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år fram till och med året innan det år då du har rätt till garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar.”

Vilka pengar talar vi om?

Garantipension är för de som ej har tillräcklig inkomstgrundande pension och utgör ett stöd så att man kommer upp till en mininivå i sin pension.  

Man kan som gift få maximalt 8 855 kr per månad i garantipension, beloppet från augusti 2022.

Om man som gift har mer än 13 477 kr i inkomstgrundande pension per månad har man ej rätt till garantipension.

Är man bosatt i Sverige sker inga förändringar, det är bara utlandssvenskar som drabbas.

Många kommer att drabbas av denna förändring och tyvärr verkar alla instanser som försökt att påverka frågan ha blivit överkörda.

5 reaktioner på ”Garantipension upphör för utlandssvenskar.

 1. Gunilla Ljungdahl

  Garantipensionen beskattas! Blir nästan ingenting kvar. Har man varit/är gift med en svensk diplomat och ”tjänstgjort” som aktiv diplomatfru i alla år är det inte rätt att få en så dålig pension – i modern tid!
  Bor i Sverige, alltid skattat i Sverige, även under utlandstjänstgöringen. Visst har livet ofta varit bra. Men för de som tyvärr skilt sig måste det vara svårt för den som ”bara varit medföljande”.

  Gilla

   1. Per Oscar Gustav Dahlberg

    Kan vi inte se till att denna tillfälliga lag (2o17-2o22) som beviljar oss att få GARANTI-pension förlängs ytterligare…
    Beslutet att nu avsluta Garantipensionen är fullständigt katastrofalt för många av oss !!
    Skamligt snålt och Hemskt ORÄTTVIST !! MvH

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s