Namnbyte, valet, TV program och Tour de France

Jag skrev om efternamn och svårigheterna att få rätt mot myndigheterna i Frankrike. Från den 1 juli 2022 har man infört nya regler som underlättar namnbyte. Det är många kvinnor i Frankrike som har problem med de franska myndigheterna när det gäller efternamnet. Processen att byta efternamn har varit komplicerad och man måste gå till domstol för att ändra namnet.

Nu kommer det att vara möjligt att byta efternamn genom att registrera namnändring hos kommunen. En vuxen person kan välja om han eller hon vill bära sin mors, sin fars eller bådas namn. Detta är möjligt en gång i livet. En förälder kommer också att kunna lägga till sitt eget namn till sitt barns namn genom att informera den andra föräldern om detta. Om barnet är över 13 år krävs hans eller hennes samtycke.

Från och med den 1 juli 2022 kommer alla vuxna att kunna ändra sitt efternamn genom att helt enkelt byta ut namnet på den förälder som inte gavs till honom eller henne vid födseln och genom att meddela sitt val på en blankett i stadshuset på den ort där han eller hon är bosatt. Förhoppningsvis kommer detta att fungera även när man har fått fel namn av myndigheterna i Frankrike. Värt att pröva helt enkelt.

Valet till Frankrikes riksdag

Det är fortsatt oklart hur Frankrike skall styras. Ingen vill samarbeta med Macron. Det är låsta positioner och diskussioner med partiledarna pågår. I nästa vecka skall premiärministern Borne genomföra en regeringsombildning. Om det blir några ministrar från andra partier i denna regering har man säkrat majoritet i riksdagen. Om det inte är några ministerposter till andra partier kommer regeringen att satsa på att finna majoritet genom att hoppa mellan de olika partierna. Det finns tydliga frågor som Macron driver och som ibland passar vänstern och ibland passar högern. Svaret kommer i mitten på nästa vecka.

Talmannen som nu är en kvinna, Yaël Braun-Pivet, valdes till president i Assemblée National. Första kvinnan i Frankrikes historia. I den andra valomgången valde Le Pens parti att lägga ned rösterna och banade väg för Macron att få sin representant som president. Det är den 3–4 viktigaste politiska posten i Frankrike. Vissa säger att Senaten är viktigare andra att riksdagen är viktigare efter presidenten och premiärministern.

En annan viktig post är ordförande i finansutskottet. Denna post skall normalt gå till största opinionsparti enligt praxis. Mélenchon´s samarbetspartners har inte accepterat att bilda en grupp och därmed är France Insoumise (FI) tredje största parti i riksdagen. Det borde innebära att Le Pens man borde ha blivit vald till denna viktiga post. Nu valde FI samarbetspartners att rösta på Mélenchon’s kandidat och efter tre omröstningar vann Eric Coquerel (FI). Det innebär att detta viktiga utskott leds av en från extremvänstern. Vi får se vilka utspel som det kan leda till. I utskottet förbereds lagar och uppföljning av budget etc. De har inte majoritet i utskottet men det är en viktig post. Bland annat kan presidenten få ut hemligstämplade dokument för sitt arbete. Att partiet som har majoritet ”Ensamble” valde att avstå från omröstning är praxis.

Un Président, l´Europe et la guerre

På torsdagen sändes ett mycket intressant program på France 2. Det är en dokumentär om Macron och hans hantering av krisen runt Ukraina. Det skildrar veckorna innan kriget blev ett faktum och fram till tågresan som Macron, Draghi och Schultz gjorde gemensamt till Kiev i mitten av juni. Man får följa diplomater, Macron och telefonsamtal med beslutsfattare i Europa. Flera sekvenser och samtal med Putin återges också. Ryssarna har protesterat dagen efter sändningen mot att man utelämnar material från intima diskussioner mellan två statsmän. Programmet är på franska och man måste registrera sig och få ett konto. Mycket enkelt och ange ett franskt postnr, tex 06800. Jag gjorde det och kom in utan problem. Mycket sevärt. För att ta del av programmet, klicka på denna länk:

https://www.france.tv/documentaires/politique/3558577-un-president-l-europe-et-la-guerre.html

Tour de France

På fredag startar Le Tour de France i Köpenhamn av alla ställen. Nu har man internationaliserat tävlingen och den passerar också Belgien och Schweiz i år. De cyklar i tre veckor över hela Frankrike. Kul att se då man också pratar en hel del om byar, städer och landskap man passerar igenom. Det är världens största cykeltävling.

5 reaktioner på ”Namnbyte, valet, TV program och Tour de France

 1. Anonym

  Hej

  Stort tack för ditt arbete Lars. FI är inte extremvänster. Extremvänster bestar 3 partier: LO (lute Ouvrière), NPA (Nouveau Parti anticipatiliste) och PT (Parti des travailleurs). Kan du snälla ända i kommande artickler

  Hälsningar Jerome

  Gilla

 2. Lisbeth Amandusson

  Hej och tack för alltid intressant material. Språkpolis som jag är en smula ser jag ett e förr mycket! Putin är nog mest irriterad över att material lämnas ut / utlämnas, inte utelämnas! Tänk vad en lite bokstav kan vara betydelsebärande!
  Lisbeth

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s