Macron är han machiavellisk?

För att komma till makten måste man använda lite udda metoder. Macron har visat stor skicklighet i kunskapen om hur man kan använda andras splittring för egen vinning.

Under presidentvalskampanjen 2017 samlade Macron politiker från alla möjliga läger. Det var politiker från höger, center och vänster. Han lyckades få Lyons socialistiska borgmästare Gérard Collomb att ansluta sig till sin kampanj, det splittrade socialisterna. Collomb var mycket tongivande i Socialdemokraterna. Han blev sedermera inrikesminister i Macron’s regering. Macron var en nykomling i det politiska spelet men hade tydliga idéer vad han ville åstadkomma och lockade folk från alla partier med sina idéer. Han blev vald till president 2017. Nu är det presidentval igen 2022.

Macron’s parti En Marche är mycket svaga ute i landet. När det är kommunalval så röstar man mer på personen än ett parti. Borgmästarna är synliga och de som gör ett bra arbete i kommunen får ofta förnyat förtroende. I vår kommun (Cagnes sur Mer) har Louis Nègre varit borgmästare i 25 år. Han är en högerpolitiker men han är framförallt borgmästare.

Macron’s parti En Marche fick inte några större framgångar vid det senaste borgmästarvalet 2020.

Nya val

Inför valen måste kandidaten skapa listor med de som stödjer honom/henne. Man presenterar varje person som stödjer kandidaten och om denne vinner så intar dessa personer förtroendeposter i administrationen.

Valen sker i två omgångar och den som får >50% av rösterna i första valomgången blir direkt vald.

Om man får <50% går man vidare till en andra valomgång och de två-tre bäst placerade går till en andra valomgång en vecka efter första valomgången. Den som får mer än 50% blir vald. Det sker en hel del inför den andra valomgången, man lierar sig och skapar nya listor och uppgörelser sker för att försäkra sig om makten.

Regionval och departementsval äger rum den 20 juni 2021 och det är en förövning för nästa års presidentval. Det intressanta i detta val är att Macron och hans parti En Marche verkar ha lyckats splittra högerpartiet Les Rèpublicains. De faller sönder bokstavligt talet.

 Varför händer detta?

I södra delarna av Frankrike är det högerextremistiska partiet RN (Rassemblement National)  och dess ledare Marine Le Pen stora och många tror att de kommer att vinna i många valkretsar. De är ett rejält hot mot de som innehar befattningarna idag.

Presidenten i regionen PACA (Provence Alpes Côte d’Azur) gjorde därför en taktisk bedömning och diskuterade en gemensam lista med Macron´s parti En Marche tillsammans med sitt Les Rèpublicains. Det tog hus i h ….. Regionpresidenten Renaud Muselier blev kallad till Les Rèpublicains högkvarter i Paris och fick göra avbön offentligt.

Detta ledde i sin tur att Nice borgmästare Estrosi lämnade partiet. Det gjorde också Toulons borgmästare Falco. Innan des hade Bertrand lämnat och även Pécresse gjorde samma sak. Dessa är tunga personer i partiet Les Rèpublicains. Bertrand har valt att gå direkt mot presidentvalet med en egen lista och gör bra ifrån sig i opinionsmätningarna.

Sönderfallet inom republikanerna inleddes redan 2017 då några tunga poster intogs av personer från Les Rèpublicains i Macron’s regering. Till premiärministern utsågs Philippe, Darmanin utsågs till budgetminister.  Partiet beslöt att utesluta dessa två samt ytterligare 2–3 personer därför att de tagit steget in i regeringen under Macron´s ledning. Partiet har tappat fotfästet och förlorar trogna medlemmar. 2014 hade man 215 000 i sin hårda kärna, nu är man nere i 65 000. Raset fortsätter.

Man skall se allt som en förberedelse till presidentvalet 2022. Detta är bara förspelet.

Presidentvalet 2022

Till hösten kommer kandidaterna att urskiljas och det blir tydligt vilka som kommer att vilja kandidera till presidentvalet. Det som är klart är att socialisterna är mycket svaga och saknar någon framträdande person. Republikanerna är svaga och har ingen tydlig kandidat. De gröna gjorde ett mycket bra kommunalval och har ett bra utgångsläge. De behöver dock samla vänsterkrafterna för att utgöra ett reellt hot mot huvudkandidaterna. Vänsterpolitikern Mélenchon har sagt att han inte ansluter sig till denna lista i regionalvalen, vi får se vad han säger inför presidentvalet.

Huvudkandidaterna verkar ännu en gång bli Marine Le Pen och Macron i andra valomgången. Om nu Macron väljer att fortsätta. Min gissning är att han fortsätter. Han har en önskan om att förändra Frankrike och göra landet mer modernt. Under denna presidentperiod har det varit svårt att arbeta med reformer. Arbetet har störts av strejker, Gula Västarna och Covid-19. Det är många saker som han har fått hantera förutom att förändra Frankrike.

De första opinionsundersökningarna säger att Le Pen kommer att vinna i första valomgången och att Macron hamnar på andra plats. Det innebär att dessa två går till den andra valomgången. Med detta valsystem röstar många inte för en kandidat, man röstar mot någon. Man kan tänka sig att många på högerkanten och även på vänstersidan röstar på Macron för att undvika att få Le Pen som president. Det är så det brukar gå till.

Macron har dragit politiken mot höger den senaste tiden och det är ett medvetet försök att hämta röster från denna falang. Men han är också beroende av en person som heter Bayrou och som politiskt tillhör centerfalangen. Han behöver dennes stöd för att ro hem presidentvalet.

Söndra och härska har blivit Macron’s sätt att tillförskansa sig makten, vi får se om han lyckas även om ett år.

För er som undrar vem Machiavelli var. Han föddes 3 maj 1469 i FlorensItalien, död 21 juni 1527 i Florens, var en florentinsk författarefilosofhistoriker och politiker. Han är framför allt känd för den politiska skriften Fursten som gavs ut fem år efter hans död. https://sv.wikipedia.org/wiki/Niccol%C3%B2_Machiavelli

2 reaktioner på ”Macron är han machiavellisk?

  1. Sten Malmström

    Visst är Macron machiavellisk, men den verklige efterföljaren till Machiavelli var Mitterrand. Han kallades så länge han levde av både vänner och ovänner Le Florentin.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s