Mesta Machiavelliska presidenten

Det var en vän som kommenterade mitt senaste inslag med följande, ”Visst är Macron machiavellisk, men den verklige efterföljaren till Machiavelli var Mitterrand”. Han kallades så länge han levde av både vänner och ovänner för ”Le Florentin”. Le Florentin syftade på Machiavellis arbetsplats i Florens för familjen Medici.

Mitterand blev president den 10 maj för 40 år sedan. Detta uppmärksammades stort i Frankrike. Oväntat slog han ut Giscard d’Estaing och tog makten. Jag bodde i Nice och minns hur bilarna tutade i hela Nice och lyckan var fullständig för att socialisterna hade nått makten.

Mitterrands politiska liv

Han deltog i 2.a världskriget och skadades i strid. Han satt i tyskt läger 1941 som han lyckades fly ifrån.

Han arbetade för Pétain och Vichy regeringen 1942 men det mesta tyder på att han även hjälpte motståndsrörelsen.

Han träffade De Gaulle och deltog i uppbyggnaden av den provisoriska regeringen för Frankrike som De Gaulle utropat. Mitterand utsågs till minister redan 1947, en av de yngsta någonsin, bara 31 år gammal. Han utsågs till inrikesminister 1954 och var positiv till att Tunisien och Marocko skulle få självständighet. Han var däremot emot att Algeriet skulle få sin självständighet, det var då ett departement i Frankrike. Jag minns att Jean-Marie Le Pen fick kritik för att ha deltagit i operationer och tortyr i Algeriet i TV. Han svarade att han hade följt order från den dåvarande inrikesministern, Mitterand, och därmed var den diskussionen borta från media. Mitterand var en skicklig politiker som visste hur han skulle positionera sig i alla möjliga situationer. Han kontrollerade media och kunde styra vad som skrevs och sades.

En skandal som gick hela vägen tillbaka till Mitterand var bomben på båten Rainbow Warrior som tillhörde Green Peace i Nya Zealand. En person omkom. Det ansågs att ordern hade kommit från franska säkerhetstjänsten och att Mitterand hade varit medveten om detta. Syftet med bomben var att förhindra Green Peace att protestera mot Frankrikes kärnvapenprover i Stilla Havet.

Mitterand skapade en avdelning för inre säkerhetstjänst som rapporterade direkt presidenten och därigenom fick han bättre kontroll på informationen.

Han var en stor EU vän och samarbetade i många år med tyska förbundskanslern Kohl. Frankrike och Tyskland kom väldigt nära.

Familjen

Mitterand gifte sig med Danielle och fick tre söner. Första sonen dog bara några månader gammal. Han hade dessutom flera älskarinnor och barn utom äktenskapet. Detta framkom tydligt när han begravdes 1996, efter kistan gick tre familjer. Först gick hans frun Danielle med söner. Sedan kom hans älskarinna som heter Anne Pingeot och som var dotter till hans vän. Han var 48 år och hon var 21 år. De var ett par i hela hans liv och fick dottern, Mazarine. Det var en passionerad affär och Mitterand skrev nästan 500 brev under de första 6–7 åren. När han kandiderade till presidentvalet för första gången 1965 kunde en president inte vara skild i Frankrike, det var den bedömningen han gjorde. Därför var han kvar i äktenskapet med Danielle. Även en svensk journalist hade en historia med Mitterand och i denna relation föddes en son. Hon gick även i begravningståget. Mitterand accepterade faderskapet till dessa barn. I och för sig är det inte helt ovanligt i Frankrike att man har utomäktenskapliga förbindelser, så på detta sätt var han en god representant för sitt land.

Sjukdom

Han fick prostatacancer under de sista åren som president och detta tystades ned för att han inte skulle framstå som en försvagad president i media.

Resumé

Man kan nog ge min vän rätt när han kommenterade och sade att Mitterand var den verkliga Machiavelli i modern tid. Han vände kappan efter vinden och han kontrollerade vad som skrevs och kunde styra informationen i media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s