150 år sedan tredje republiken utropades.

President Macron höll ett uppmärksammat tal till nationen från Panthéon i Paris på fredagen. Platsen är symbolisk för Frankrike och är begravningsplats för flera framträdande fransmän. Det är begravningsplats för Voltaire, Emile Zola, Alexandre Dumas, Pierre och Marie Curie och på senare år har även Simone Veil blivit flyttad till denna byggnad. Fler än 70 personer är begravda här.

Frankrike har sin 5:e republik och varje gång man gör om grundlagen utropas en ny republik. Senaste ändringen genomfördes av De Gaulle 1958. Det finns krafter som också vill förändra nuvarande grundlag och modernisera den och därmed skulle man få sin 6:e republik.

Det är 150 år sedan den tredje republiken utropades och den utformades m.a.o. 1870. De tidigare republikerna utformades med revolutionära metoder, den 3:e republiken var inte våldsam och genomfördes utan strider. Den genomfördes efter kriget mot Tyskland och nedmonteringen av det andra kejsardömet, Napoleon lll avgång. Det var Léon Gambetta som framlade författningen och det var efter denna som man fick en regering och konstitution som skapade stabilitet i landet och det blev en sann demokratisk ordning. Det är därför som alla städer i Frankrike har en gata som heter Gambetta.  

Som vanligt när Macron håller tal går det mesta förbi vanligt folk. Han talar till folket på ett filosofiskt sätt och hänvisar till filosofer, författare och framstående fransmän på en franska som för många kan vara svår att förstå. Det var någon som sade att han skulle ha fått 18 av 20 poäng om det hade varit en filosofiuppsats!

Han diskuterade under 20 minuter Frankrikes val att vara ett konfessionslöst samhälle. På talarstolen fanns i stora bokstäver Liberté, Ègalité och i lite mindre Fraternité. Grunden för hela franska samhället. Han tryckte i sitt tal på att om man väljer att leva i Frankrike måste man ge sitt fulla stöd till de franska värderingarna. Republiken och dess grundvärden måste alltid försvaras, det är ingen självklarhet att våra värderingar överlever utmaningarna i samhället.

Liberté, alla måste hela tiden försvara rätten att tänka, kritisera, skriva, raljera, karikatyrisera och försvara de demokratiska rättigheterna.

Egalité rätten till lika behandling gäller alla som bor i Frankrike. Presidenten medgav att det finns många orättvisor i landet som behöver regleras.

Presidenten var tydlig i att organisationer och föreningar inte får skapa ett separat samhälle med egna regler som inte främjar de grundvärderingar som staten Frankrike vilar sin existens på.

Det innebär att det franska samhället fördömer all separatism och föreningar som mottar pengar från utländska organisationer och som inte stödjer franska grundvärden. I framtiden måste de skriva under ett dokument med den värdegrund som gäller i Frankrike. Man kommer inte acceptera avvikelse från den franska värdegrunden.

Ingen grupp skall kunna införa regler som står i kontrast mot de värderingar som Frankrike bär på. Han sade i sitt tal att ” Det kommer aldrig finnas en plats i Frankrike för personer, i guds namn, ibland med hjälp av utländska makter, försöker att införa lagar i grupper som inte är i linje med den franska grundlagen”.

Man kommer med lagförslag under hösten, b.la mot föreningar som bär på separatistiska budskap.

Macron har tidigare sagt att man skall följa upp utländska imamers förehavanden och hur moskéer är finansierade.

Under slutet var det en fin ceremoni där 5 personer mottog franskt medborgarskap.

Frankrike har genomlevt flera större attentat. I dagarna påbörjas rättegången mot de som stod bakom attacken på tidningen Charlie Hebdo där 12 dödas och 11 skadades. Sedan följde flera attacker i Frankrike, Nice, Bataclan och på Paris restauranger och kaféer, med flera. Gemensamt för alla dessa var att det var Islamistiska terrorister som stod bakom dåden.

Jag tolkar det som att Frankrike kommer att bli tuffare mot de krafter som försöker att islamisera landet och skapa separata samhällen i vissa stadsdelar. Jag uppfattar att man kommer att satsa betydande belopp och resurser för att försöka motverka dessa krafter i samhället. Frankrike mobiliserar.

3 reaktioner på ”150 år sedan tredje republiken utropades.

  1. mona

    Hoppas att han hittar en mer folklig väg för att fâ islamisterna att ta reson. Araberna i mataffärerna är sâ snälla och hjälpsamma människor. De vinnlägger sig om att skapa goda relationer med andra, vare sig de är kunder eller icke.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s