Vem kan man lita på?

En mycket populär låt som Hoola Bandoola Band spelade i början på 70-talet och frågan gäller fortfarande. Vem kan man lita på? I början av epidemin var det ingen nytta med att bära mask, nu är det tvång i publika transporter. Många borgmästare arbetar på att införa masktvång så fort man är utanför hemmet. I början av epidemin var det ingen idé att testa sig, det var tom förkastligt. Nu skall 700 000 testas i veckan. Ja vem kan man lita på? Kanske Tegnell som fortsatt säger att det är ingen idé att bära mask? Experterna är oeniga och många olika åsikter sprids i media. Den enkla sanningen är väl att man inte hade masker och tester så att man kunde möta efterfrågan. Därför dessa dimridåer. Det är helt OK, man hade inte kunnat göra på något annat sätt. Hade man sagt att man skulle bära mask och testa sig och låta folk upptäcka att inget av detta gick att få tag på hade Frankrike varit i uppror. 

Denna vecka har tidningen Le Monde skrivit artiklar om att regeringen låtit bränna 600 miljoner masker pga. att de var för gamla. Det är otydligt hur gamla de var och om alla 600 miljoner var obrukbara. I maj 2017 fanns det 717 miljoner masker i förråden och i mars 2020 var det bara 117 miljoner masker kvar. Denna historia lär få mer uppmärksamhet längre fram. Det kan vara ett misstag eller så ansåg någon att de var för gamla.

2010 köpte dåvarande hälsominister Bachelot in 2 miljarder ansiktsmasker. Det var svininfluensan som utlöste inköpet. Även en mängd av vacciner och mediciner inköptes vid samma tillfälle. Något år senare blev hon mycket kritiserad för inköpet och man ansåg att det var slöseri med skattepengar. Några år senare avvecklades nästan hela förrådet.

Fransmännen har mycket litet förtroende för regeringen och presidenten. I en ny EU undersökning har Frankrike det sämsta resultatet, bara 32 % tror på de styrande. Finland toppar med nästan 60 % och övriga EU noterar runt 50 %. Fransmännen är alltid skeptiska och många tror att regeringen döljer något för folket. Regeringen å sin sida har hela tiden sagt att man agerar transparant och ansvarfullt. Det är kanske just det som skapar misstroende hos fransmännen. När någon säger att man är transparant, är det troligen för att dölja något! Ni förstår logiken.

Fackföreningarna i Frankrike gör det inte lätt för regering och företag.

Fackföreningsledaren Berger och arbetsmarknadsminister Pénicaud

Fackföreningen CGT utmärker sig ofta och häromdagen satte jag kaffet i strupen när jag såg denna annons. De två personerna på bilden är Laurent Berger som är ansvarig för fackföreningen CFDT. Bakom honom står arbetsmarknadsministern Pénicaud. CGT anser att CFDT och Berger går i regeringens ledband, antar jag. Naturligtvis blev det en massa bråk och utfall från samtliga inblandade. Den avdelning inom CGT som hade producerat annonsen bad sedermera om ursäkt. Ursäkten var minst sagt underlig. ”En del av våra anhängare har känt sig sårade av denna affisch. Vi är ledsna för det. Vi avsåg aldrig att angripa de homosexuella”.

Ja vad skall man säga, minst sagt underligt. Det skapar diskussion som fransmännen älskar och ibland tar man ut svängarna ordentligt.

Renault började förbereda för ett öppnande av fabrik i Frankrike. 1 000 anställda förberedde för att fabriken skulle starta igen den 11 maj. CGT gick till domstol för att de inte hade fått information på ett korrekt sätt inför öppnandet av fabriken. Domstolen slog fast i förra veckan att ledningen inte hade skött informationen till CGT på ett korrekt sätt. Det innebar att CGT vann och fabriken fick stänga. Nu står 4 000 anställda utan jobb. När ledningen har informerat på ett korrekt sätt så kan fabriken öppna igen och det blir om ca två veckor.  CGT hade inga synpunkter på hur hälsoriskerna hanterades på fabriken, detta handlade om information som uteblivit.

Kan man lita på professorerna? En professor Raoult i Marseille anses vara en av de främsta i världen inom mikrobiologi och skapar mycket debatt. Han har varit på TV och sagt att Chloroquine stoppar viruset och att det borde bli en del av behandlingsmetoderna. Detta läkemedel används vid malaria och han har tydligen bearbetat detta läkemedel och säger att det är en mirakelkur. Borgmästaren i Nice, Estrosi, fick viruset och blev behandlad med detta läkemedel och tillfrisknade. Han blev så såld på medicineringen att han engagerade sig för att alla skulle få detta läkemedel. Sanningen är att 95 % -98 % av alla som insjuknar blir friska. Övriga experter menar att man inte kan släppa ut ett läkemedel utan att testa det enligt beprövade metoder. Det kom en rapport i förra veckan från USA som konstaterade att Chloroquine inte kunde uppvisa någon positiv påverkan i tester.

Sjukhusen noterade att rökare klarade sig bättre när de var inlagda på vårdavdelningarna och det började spekuleras att det var nikotinet som gjorde att dessa patienter klarade av viruset. Naturligtvis var det en hel del som började fråga om man skulle börja röka för att minska risken vid smitta. Idag går det tydligen inte att få tag i nikotinplåster på apoteken, de är slutsålda. Folk verkar tro på dessa historier. En effekt av nedstängningen i Frankrike är att cigarettförsäljningen har gått upp 30 %, men inte av den ovan angivna anledningen. Regeringen har beskattat cigaretter hårt i Frankrike vilket gör att man åker över till grannländerna som säljer cigaretter betydligt billigare. Nu är gränserna stängda och man måste köpa allt hos tobakshandlarna. En annan effekt är att smugglingen av cigaretter har upphört pga. stängda gränser. Hela denna business har i princip upphört.

Ja, vem kan man lita på? Visst är det så att vi måste låta myndigheterna genomföra samma process som vanligt när mediciner skall tas i bruk. Det innebär att det tar tid för att säkerställa att det inte får sidoeffekter och att det är verkningsfullt. Folk vill ha snabba lösningar och det fungerar inte alltid.

I veckan är det första gången på åtta veckor som vi kan röra oss fritt i samhället igen, nästan.  Åker vi bortom 100 km gräns från bostaden behöver vi ordna lite papper. Det är helt OK.

Sakta, sakta öppnas landet upp. Till helgen skall vi få promenera på vissa stränder utefter Rivieran och bada i havet. Solbada på stränderna får vi vänta med. Golfbanorna har öppnat upp och de är i ett fantastiskt skick.

6 reaktioner på ”Vem kan man lita på?

 1. Hansby Maria

  Hälsovårdsministern förklarade detta med obrukbara och farliga masker förra veckan. Mycket rimlig och klok förklaring. Att få ut masker på marknaden som visar sig inte klara testerna är farligare än att vara utan

  Gilla

 2. goranboman

  Tack för intressant information, vem man kunde lita på vet vi kanske om 1- 2 år när vi förhoppningsvis vet mer om detta virus. Man brukar ju tala om franskt rörmokeri, kanske dags att införa ”fransk logik” med det omvända tankesättet som du beskriver?

  Gilla

 3. Mona

  Jag hittade en mask hängande pâ en kvist och tog med den hem för att tvättas. Jag har fâtt en massa maskar i ett brev men behöver dem inte dâ jag har min lilla mask hängandes i garderoben. Varför sânt maskhysterie ! Masken skall ju skydda dig frân att spotta pâ dina medmänniskor när du pratar med dem eller tvältom, men sâ nära förhâller jag mig inte till nâgon.
  Samhällsklimatet är det gamla vanliga bland alla misstänksamma miljoner individer . Man kan lätt utses till spion om man har en mystisk svensk accent Man kan inte heller lita pâ nâgon och absolut inte sina goda vänner, fast det säger man ju inte. Ganska jobbigt att leva ensam i Frankrike just nu bland alla förbaskade hermeliner !

  Gilla

 4. Beatrice Rembry

  Jag uppskattar verkligen att läsa dina rapporter, jag är fransk/svensk medborgarinna och sitter fast i Göteborg. skulle ha åkt ner den 15mars till Paris men det kom Corona i vägen.
  Vi skulle säkert alla ha varit Tegnells lydiga barn om inte ca 120.000 nya invånare kommit hit. De lyder inte ; det har blivit i viss mån bråk i klassen . Detta sagt från Göteborgs utsikten. Det är nästan normalt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s