Frankrike är i krig – mot ett virus!

President Macron höll tal igår kväll till franska folket. Uppmaningen var tydlig, vi är i krig, han upprepade detta 5-6 gånger under talet. Vad sade han?

Folk skall vara hemma. Bara nödvändiga förflyttningarna får äga rum; apoteket, livsmedelsaffären, läkare, barnpassning eller att besöka behövande personer. De som inte kan distansarbeta äger rätt att förflytta sig. Det finns ett dokument som arbetsgivare kan fylla i för att motivera anställdas förflyttning. Kontroller kommer att upprättas av polisen och man riskerar böter på mellan 38 – 135 euro om man inte följer dessa regler. 100 000 poliser kommer att vara ute på gatorna för kontroller. Detta gäller från tisdag 17 mars kl. 12:00. Gäller i 14 dagar, till att börja med.

 • När man åker och handlar på apoteket, eller i något annat ärende skall man ha ett dokument med sig för att beskriva vad man skall göra. Hittade det på nätet men servern var nere pga. överbelastning. Ni kan klicka på denna länk; https://www.service-public.fr/simulateur/calcul/AttestationHonneur.
 • Den andra valomgången i kommunalvalet skjuts upp till ett datum som ej är bestämt
 • Man skjuter upp alla reformer tills vidare. De som redan är beslutade kommer inte att införas.
 • Ingen kan veta hur länge epidemin kommer att pågå. Dessa beslut är exceptionella i fredstid, men nu är vi i krig mot viruset och måste begränsa dess spridning. Viruset sprids inte i luften, det är människor som sprider viruset genom att vara i kontakt med andra människor.
 • Det är inte längre möjligt att träffa släkt, vänner eller vara i en park för att umgås. Det är förbjudet.
 • Sjukvårdspersonal kan ta in på hotell eller använda taxi för transporter och staten betalar både övernattningen och transporter.
 • Presidenten uppmanade alla att läsa, studera och att ägna sig åt fysisk aktivitet, men inte i grupp, bara individuellt.
 • Gränserna stängs för medborgare utanför EU och Schengen, detta i samråd med EU. Detta under 30 dagar.
 • Militären kallas in för att transportera allvarligt sjuka från krisområden till andra sjukhus för vidare vård. Sjukhusen runt Mulhouse är ytterst utsatta och har ej möjlighet att ta emot fler sjuka: Därför flyttas patienterna till andra områden i Frankrike som har kapacitet.
 • Militären sätter upp mobila sjukhus i områden som inte längre har kapacitet att hantera de sjuka som kommer.
 • Frankrike frigör 300 miljarder euro i stöd till företag.

Presidenten använde aldrig karantän i sitt tal, men man skall nog tolka hans uttalande som att det är detta som avses. Regeringens ministrar talar om karantän nu på morgonen

Varför skruvar regeringen åt åtgärderna så drastiskt? Macron höll ett tal i torsdags och premiärministern gick ut på lördag och stängde barer, restauranger, caféer natten till söndagen. På söndag var allt som vanligt. Promenaden i Nice var full av folk som promenerade i vårsolen, Längs Seines stränder vandrade tusentals och i Paris parker var det folk överallt på gräsmattorna. Folk har tydligen inte fattat signalerna att det är allvar. Nu blir det allvar på riktigt.

Att han talar om krig så explicit beror sannolikt att han därmed kan fatta en del beslut som bara en president i krigssituation kan göra. Enligt tidigare kommentarer kan man inte flytta andra valomgången utan att ställa in hela valet, d.v.s. annullera första valomgången också, detta enligt den franska konstitutionen. Nu är det krig och då har presidenten fler möjligheter att fatta besvärliga beslut. Tror jag.

Tyvärr ser vi samma beteende som i Italien. De som bor i norra Frankrike skyndar sig att åka hem till södra delarna av landet, till sina familjer. Det betyder att smittan kommer att spridas mycket fortare till andra delar av landet. Paris, norra Frankrike och östra delarna mot Tyskland är de mest drabbade områden, nu sprids smittan ändå snabbare till hela Frankrike.

Fortsatt ökar antalet konstaterade smittade med rekordhastighet. I lördags sade man att det var 4 500, idag är det 6 600. Frankrike har fattat beslut att man inte testar alla med symptom. Bara de med lungproblem, hög feber och hosta testas. Därmed är de smittade personerna mycket högre då de flesta inte testas längre.

Företagen i Frankrike har redan fattat beslut om nedstängning. Däcktillverkaren Michelin stänger sina fabriker i Frankrike, Italien och Spanien. Biltillverkaren Peugeot stänger fabriker i Frankrike. Peugeot har även problem i leveranskedjan, de får inte delar för att bygga bilarna. Renault stänger fyra fabriker i Spanien och samtliga fabriker i Frankrike.

Ministermöte äger rum både idag och imorgon för att detaljera och förtydliga alla beslut som behöver fattas. Normalt träffas de en gång per vecka.

Vad håller öppet?

Genom dekret är följande affärer och institutioner öppna:

 • Bilverkstäder och reservdelsaffärer
 • Motorcykelverkstäder och verkstäder för cyklar.
 • De som säljer utrustning för jordbruk
 • Alla typer av livsmedelsaffärer.
 • Frukt och grönsakshandlare
 • Slaktare
 • Bagerier
 • Bensinstationer
 • Dator- och telefonbutiker och reparationsverkstäder.
 • Byggvaruhus
 • Tidningsbutiker
 • Apotek
 • Affärer för hundar som säljer hundfoder
 • Hotell och camping
 • Begravningsbyråer
 • Tvättinrättningar
 • Institutioner med finansiell verksamhet och försäkring.

Veterinärer och tandläkare håller öppet för akut vård.

För er som önskar läsa mer om situationen har regeringen en sida som uppdateras regelbundet; https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Det är intressant hur olika tolkningar Sverige/ Storbritannien gör i förhållande till övriga Europa. I Frankrike avråder epidemiologer starkt från den tolkning som SE/UK gör, man menar att det kommer att bli mycket allvarligt med deras tolkning av situationen. Att hoppas på att man når en kritisk massa så att de flesta är immuna innebär en mycket stor risk för befolkningen. Många fler kommer att dö med detta förhållningssätt. Vi får se vem som har rätt.

9 reaktioner på ”Frankrike är i krig – mot ett virus!

 1. Alexandra

  Mycket bra sammanställning! Jag tycker att du borde publicera den på Facebook gruppen Svenskar i Paris / Frankrike (om inte det är gjort redan). Många har svårt att hänga med och förstår inte allt och behöver information på svenska!
  Tack för dina inlägg, mycket intressant att läsa!

  Gilla

   1. Alexandra

    Hej Lars,
    Det verkar fungera nu, jag ser ditt inlägg i gruppen! Jag tror att det kan hjälpa andra att förstå vad som gäller!

    Gilla

 2. stensdotters

  Det är vanvett vad våra svenska myndigheter håller på med 🥺…och som sagts tidigare och många gånger; vi får se vilka som hade rätt.
  Macron och hans team, är föredömliga.Makalöst proffsiga i sin rapportering och retorik.Även ”elegans”, mitt i misären 😉
  Sveriges motsvarighet möter omvärlden med ovårdat yttre, skrynkliga kläder och dammiga skodon.Om de finge, skulle de gärna stå i strumplästen under presskonferenserna …..🙄

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s