Skattefrihet i Frankrike för 2018, kan det vara sant?

Ja, det är sant för privatpersoner. Ingen inkomstskatt skall betalas för 2018, det blir ett skattefritt år! Informationskampanj pågår i media om reformen. Men blir det av! Presidenten sade i veckan och att han ville försäkra sig att det går att genomföra utan att fransmännen drabbas av administrativa problem. Nu spekuleras det att reformen skjuts upp.

Från första januari 2019 skall man införa att skatt dras vid källan, som i de flesta länder. Idag betalar man skatt i Frankrike året efter. Man deklarerar i maj året efter inkomståret och därefter betalar man in skatt på det man har tjänat. Staten får vänta på inkomsten ganska länge.

Konsekvensen av reformen är att man inte behöver betala skatt för 2018, men man börjar betala skatt i januari 2019 på lönen som utbetalas. Om man hade betalat även för 2018 skulle det ha blivit dubbel beskattning.

I Frankrike sambeskattas man och den gemensamma inkomsten ligger till grund för den skatt som man skall betala. I huvudsak kommer den skatt som dras 2019 baseras på vad man betalat i skatt för året 2017.

Nästa år skall arbetsgivare dra skatt vid källan, d.v.s. innan lönen betalas ut till löntagaren. Arbetsgivarna protestera och tycker att det kommer att kosta stora pengar för företagen att administrera. Löntagarna är oroliga för att exponera sin ekonomiska situation till arbetsgivaren.   Fransmännen är inte så pigga på att visa sina tillgångar och hur mycket skatt man skall betala till staten. Man kommer för nära den personliga integriteten. Taxeringskalendern finns inte på kartan i Frankrike.

En orsak till att det dröjt så länge innan denna skattereform; det franska skattesystemet är mycket komplicerat, super komplicerat. För att räkna ut sin skatt finns det en mängd olika parametrar som man skall ta hänsyn till. Jag har aldrig lyckats räkna ut vad man skall betala. Jag har deklarerat och fått veta vad som skall betalas in.

Presidentens oro är att det kommer att uppstå en mängd av buggar i informationssystemet. Man spekulerar också att det kan få negativa konsekvenser för konsumtionen. Från januari kommer skatten att dras på lönebeskedet direkt och därmed får man mindre pengar utbetalt, psykologiskt kan löntagarna känna sig ”fattigare”. Låter konstigt men diskussionen går het. En annan orsak kan också vara att det kommer många stora reformer under hösten, bl.a. pensionssystemet. Makron kanske vill undvika att få en debatt om hur dåligt datasystemen fungerar när man är uppe i mycket viktigare reformer. Man gjorde om systemet för registrering av bilar i vintras och det blev en katastrof. Systemet fungerar inte tillfredsställande och man har en back-log på ca 100-150 000 oregistrerade bilar.

Jag har i dag fått information vad man kommer att dra i skatt i januari 2019, vilket beräknas på mina inkomster 2017. Som pensionär från Sverige är skattetrycket behagligt, t.o.m. fördelaktigt ur svensk skattesynpunkt. Införs inte skattereformen i januari är det troligt att det genomförs nästa år.

En reaktion på ”Skattefrihet i Frankrike för 2018, kan det vara sant?

  1. Christina H

    Stort Tack för att du förklarar vad-det-än-är så otroligt skickligt! Det betyder mycket för mej och underlättar tillvaron.
    Mycket upp’skattat’! 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s