Är skolan gratis i Frankrike?

I veckan började 12 miljoner barn skolan i Frankrike. Skolan är ganska annorlunda i förhållande till Sverige. Som på så många andra områden är skolan centralstyrd i Frankrike.  Läroplaner, tillsättande av lärare, var du skall gå i skolan, detaljplanering av lektioner bestäms av Skolmyndigheten. Barnen lär sig samma saker under samma vecka i Frankrike. Detta underlättar naturligtvis när man behöver flytta i landet. Barnen kan fortsätta studierna utan att missa någonting i utbildningen. I Sverige är läroplanerna centralstyrda men det är den enskilda skolan som ansvarar för detaljplaneringen av hur/när kunskaperna skall inhämtas under läsåret. Målet i Sverige är att alla skall ha inhämtat samma kunskaper när läsåret är slut.

I Sverige konkurrerar skolorna om lärarna och det innebär att lönerna kan varierar beroende på i vilken stad du arbetar och på vilken skola. En släkting som utbildat sig till förskollärare fick bud från 22 000 kr per månad till 30 000 kr per månad för samma arbete eftersom skolan sätter lönen.

Staten i Frankrike ansvarar för tillsättning av lärare och vikarier, lönesättning samt instruktioner vad som skall läras ut och när. Man har få böcker, det mesta är stenciler och på svarta tavlan. I Sverige förbereder lärarna läsåret i ca 2 veckor, i Frankrike kommer lärarna dagen innan.

Skolan är gratis i Frankrike. Däremot betalar familjerna för mat, skrivmaterial och läroböcker om de slarvas bort. Familjerna har långa listor på vad som skall inhandlas. Kostnaden beräknas till ca 300-400 Euro per läsår per barn för skolmaterialet. För de med låga inkomster får man bidrag med ca 370 Euro per barn. För att komma i åtnjutande av denna förmån får man inte ha en årsinkomst högre än 24 500 Euro per familj för ett barn. Gränsen för två barn går vid 30 000 Euro och för tre barn är det 36 000 Euro.

I matbespisningen får man förrätt, varmrätt och även en dessert eller ost. I Frankrike är maten viktig även i skolan. För detta betalar familjerna från 0,13 Euro till 7 Euro per måltid beroende på familjens inkomst. Det innebär att familjerna betalar ca från 21 Euro till 1 100 Euro per barn och läsår.

Eleverna har långa lov, de är alla på två veckor i stort sett, höstlov, jullov, sportlov, påsklov. Sommarlovet är ungefär lika långt som i Sverige. I Frankrike har onsdagen alltid varit en ledig dag för barnen, detta har förändrats under senare år. Numera kan kommunerna bestämma om onsdagen skall vara ledig eller skolpliktig. Om onsdagen är ledig går barnen i skolan på lördag förmiddag.

Macron har infört att antalet elever i lågstadiet (6-8 år)skall halveras per klass, maximalt 12 stycken. Detta genomförs i speciellt utsatta områden för att öka kunskapsnivån. Detta innebär att 12 000 lärare måste anställas. Man behöver också dubbelt så många klassrum.

En annan reform som träder i kraft 2019 är att skolan blir obligatorisk från 3 års ålder, idag är den från 6 års ålder.

 

3 reaktioner på ”Är skolan gratis i Frankrike?

 1. Katarina

  Tack fr bra inlagg. Men maste bara inflika att inte alla som ar lediga pa onsdagar gar i skola pa lordagar. I Nice ar onsdagar skolfri dag, men resterande 4 dagar ar langre istallet (skolan slutar kl 16.30 istallet for 15.45) 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Åsa Gisel

   Bonjour Lars! Roligt att läsa din blogg när jag själv sitter i Antony hos lillebror Jan. Han jobbar för BAE systems här i Frankrike. Visst var det andra tider när vi själva började första klass i Ö-vik. Skola på lördagar men då var det Roliga timmen. Matbespisningen var lite av en fasa… mjölk i plåtmuggar…… Minns dig som en fantastisk skolkamrat!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s