President Macron spelar högt.

EU valet och beslutat att utlysa nyval i Frankrike skakar om de politiska kretsarna i landet men även i Europa. I Europa reses frågor om Frankrikes ställning inom unionen och de finansiella marknaderna oroas av beslutet.

Bakgrund

Macron’s parti Renaissance led ett stort nederlag i helgens EU-val. Partiet fick 14,6 % (22%) av rösterna. Rassemblement National med Bardella fick 31,4 % (23%) av rösterna. Han är Marine Le Pens kronprins. Inför valdagen trodde Macron att opinionsinstituten överskattade RN´s siffror och hans egna siffror var underskattade. Det blev precis som opinionsundersökningarna visade inför valet. Ett katastrofval för Macron. Bardella utmanande presidenten på valkvällen och uppmanande honom att avgå samt upplösa parlamentet.

Bardella blev lika förvånade som alla andra politiker och kommentatorer när Macron i ett TV tal till nationen kl. 21:00 på valkvällen påkallade nyval. I talet upplöste han parlamentet och sade att valet genomförs den 30/6 som första valomgång och den andra valomgången är den 7/7.

Ofta är EU valet ett sätt att visa missnöje med nuvarande politik. Det är en missnöjesyttring.

Macron’s ställningstagande

Enligt kommentarer hade han kunnat acceptera en differens på 5–9 procentenheter mellan partierna. Nu blev det 17 procentenheters skillnad. En avgrund.

Under valdagen uppstod diskussion bland Macron’s rådgivare hur man skulle bemöta situationen. Regeringsombildning, folkomröstning, avsätta premiärministern, skapa en koalition med republikaner och socialister, valen var många.

Man konstaterade att misstroendet mot Macron är för stort och den rätta vägen är att tillfråga fransmännen vad de önskar som politik i Frankrike. Man kan inte bortse från utfallet i EU valet och fortsätta som om inget hade hänt. Tärningen är kastad.

Macron har sin personlighet emot sig. Man kanske tycker att politiken är okej men man kan inte rösta på Macron pga hans framtoning.

Historik

Under många år hade man 7-årig mandatperiod för presidenten och för parlamentet var det en 5-årig period. Det gjorde att presidenten kunde tappa majoritet vid ordinarie val. Sedan 1958 har det varit 5 nyval till parlamentet som presidenten beslutat. De Gaulle gjorde det 1962 och 1968, Mitterand 1981 och 1988 och Chirac 1997. Sedan 2000 har både parlamentet och presidenten 5 år som mandattid. Macron har nu påkallat nyval för sjätte gången.

Vad händer nu?

Fram till söndag 16/6 kl. 18:00 kan man sätta samman listor med sina kandidater som ställer upp i valet till parlamentet. Nu börjar de stora förhandlingarna.

När man skapar gemensamma listor över partigränserna tar man den kandidat som har störst möjlighet att vinna i valkretsen. Partierna avstår från att skapa egna listor och medlemmarna uppmanas att rösta på utsedd kandidat även om denne är från ett annat parti.

Enligt medierna har NUPES fått liv igen och det heter numera Front Populaire. Det är hela vänstern som går samman och skapar gemensamma listor i de olika valkretsarna. Partierna är socialister, gröna, kommunister och LFI. De har överenskommit att man skall arbeta tillsammans för att bemöta Le Pen och extremhögern. Det tidigare samarbetet var besvärligt och i många frågor är man inte överens. Hoten kanske kan ena vänstern.

Le Pen söker samarbete med andra partier på högerkanten. Hennes släkting Marion Marechal och partiet Reconquéte har haft samtal för att se om man kan enas om en lista.

Enligt media har republikanerna med partiledaren Ciotti slutet ett avtal med Le Pen. Övriga medlemmar i ledningen är rasande. Partiet riskerar att rasa samman totalt. Ciotti har åsikter som ligger nära Le Pen. Grundaren av partiet De Gaulle skulle vända sig i sin grav.

Le Pen bytte namn på partiet för några år sedan, De hette tidigare Front National och heter numera Rassemblement National. Det betyder att samla. Namnbytet kommer väl till pass.

Macron skulle hålla en presskonferens på tisdagen men den sköts upp till onsdagen em.

Valet i Europa

Det är tydligt att de gröna och centern går tillbaka kraftigt i många delar av Europa. Macron åkte på ett massivt bakslag men det gjorde också tysken Olaf Scholz som fick 14 % av rösterna. Extremhögern i Tyskland gick massivt framåt. De två länderna som utgör motorn i EU hackar betänkligt och skapar ett svagare Europa. Meloni i Italien gör också ett starkt val. Extremhögern har svårt att samarbeta och det kanske blir tre grupper i stället för de två som tidigare existerat i EU parlamentet. Det gör att extremhögern inte får så stor påverkan på EU parlamentet som först befarades.

Konsekvenser av nyvalet.

Samtliga projekt som diskuterades i det franska parlamentet kommer inte att behandlas. Parlamentet har upplösts. Några av projekten är dödshjälp, reformera de statliga medierna i en ny organisationsform, jordbruksinriktning, en lag om bostäder, ny konstitution för Nya Kaledonien och slutligen en text om Korsikas självständighet. Det är upp till det nyvalda parlamentet att eventuellt ta upp dessa frågor.

Vad vill Le Pen?

Hon vill återupprätta Frankrikes ställning, skydda franska intressen, stoppa massinvandringen, prioritera fransmännens köpkraft och påskynda industrialiseringen. Hon är också tydlig med att man måste återskapa landets suveränitet, skydda franska intressen och att avskaffa den internationella handeln som skadar folket. Hur detta skall göras får väl kommande kampanj visa. Strategin är att Bardella skall bli premiärminister och Le Pen president.

 Macron’s chansning

Det är tydligt att presidenten inte är nöjd hur arbetet i parlamentet förflyter. Det är oordning och protester samt man skriker och gapar hela tiden. Man får söka majoritet i de olika frågorna. Han hoppas att han i andra valomgången skall få de röster som behövs för att återta makten. Det är mycket att hoppas på. RN och Le Pen har blivit rumsrena och den tidigare retoriken håller inte längre. Hoten och diskussionen om deras bakgrund biter inte. Landskapet har förändrats.

Den andra strategin kan vara att släppa fram RN och Bardella som premiärminister och låta Le Pen styra landet några år. Som regeringsparti är sannolikheten stor att de tappar i popularitet. Det är en sak att kritisera i opinion och en helt annan att ta fram alla lösningar och genomföra dessa i ett ekonomiskt svårt läge. Man förbereder valet 2027. Det är mycket osäkert om RN kan skapa en majoritet i parlamentet.  

Internationellt skapar Frankrikes situation stor oro.

5 reaktioner på ”President Macron spelar högt.

  1. Peter Livijn

    Hej Lasse. Tycker inte att Macron behövde utlysa nyval. Räcker med att han sagt att han folkets åsikter till sig och kommer agera därefter. Han tar en (för) stor risk när han nu kastar tärningen. Men nu får man hoppas att han vinner och att inte Le Pen gör det, vilket inte skulle vara bra för EU, Frankrike, Ukraina, mm.

    Ha dé, Peter

    Gilla

    1. Talmannen i parlamentet kritiserar presidenten för att inte ha skapat en bredare koalition med högern och socialisterna. Hon är med Resonance. Ciotti som är ledare för Republikanerna tycker inte om Macron. Ciotti gjorde upp med Le Pen och blir troligen sparkad i em. Han informerade inte partiledningen om sitt beslut. Hela havet stormar.

      Gilla

  2. lars@landeen.se

    Hej Lars!

    Följer dina mail med stort intresse, det här sköter du bra!

    Vi har ett hus i Frankrike och försöker vara där vår lediga tid. Min fundering är huruvida vi, icke fransoser, skall förhålla oss till Le Pen. Bortse från de politiska värderingarna ty de är personliga utan enbart från intresseperspektiv från vår möjlighet att tillbringa tid i Frankrike. Hur man än vänder och vrider är vi invandrare eller åtminstone en udda fågel i familjen Frankrike.

    Lars Åke Landén

    0046705663041

    Gilla

Lämna en kommentar