Skillnad mellan La Mutuelle och privatförsäkring i Sverige

Jag glömde beskriva skillnaden mellan en svensk privatförsäkring och La Mutuelle. Här kommer en kommentar från Jan Granath.

Bra beskrivning av fransk sjukvård som är fantastiskt bra. Man kanske skall tillägga att privat sjukförsäkring – mutuelle – skiljer sig från den svenska modellen, som i grunden är hämtad från USA. De svenska försäkringarna ger förtur till vård, vilket de franska inte gör. I Frankrike får alla samma vård lika snabbt oavsett försäkring – skillnaden är egenkostnad.

En annan skillnad mellan den svenska och franska är att i Sverige kan försäkring nekas till en person med hälsorisker. Detta är enligt lag förbjudet i Frankrike. Likaså är det inte tillåtet att kräva hälsodeklaration vid teckning och försäkringsbolag får ej kräva insyn i patientjournaler.

Rent kvalitetsmässigt och tekniskt är svensk och fransk vård båda i världsklass. Problemet i Sverige är organisation och ledning av vården och framför allt tillgänglighet och kommunikation. Sverige har fler läkare per capita än Frankrike, men avsevärt kortare patienttid. Samtidigt som alltmer administration läggs på vårdande personal i Sverige ökar antalet administratörer – en obegriplig paradox.

3 reaktioner på ”Skillnad mellan La Mutuelle och privatförsäkring i Sverige

 1. livijnpeter@gmail.com

  Lasse,

  Stort tack för bra och intressant redogörelse😊

  Med vänlig hälsning/Best regards/Bien cordialement,

  Peter Livijn

  Mobil Sverige: +46 (0) 70 734 02 66

  Portable France: +33 (0) 7 87 38 42 39

  This email with attachments may be confidential and private. It is intended solely for the use of the individual to whom it is addressed. The email may contain legally protected information. If you have received this communication in error, be aware that making use of the information, forwarding it, copying it, or disclosing its content to other persons, is strictly prohibited and may be punishable by law. Please inform the sender about the error in transmission immediately. All rights reserved to Peter Livijn.

  Gilla

 2. Göran Fredriksson

  Bra artikel igen! En liten kommentar till avsnittet om privata sjukvårdsförsäkringar i Sverige. Den ger egentligen inte förtur till vård utan är ett helt separat system där den privata sjukvårdsförsäkringen betalar alla kostnader från noll. Åtminstone 5% av svenskarna beräknas ha en privat sjukvårdsförsäkring antingen som en individuell med hälsoprövning eller en gruppförsäkring utan hälsoprövning. En gruppförsäkrad kan dock råka ut för att hens hälsotillstånd kan kopplas till medfödd eller kronisk sjukdom och då gäller normalt inte försäkringen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s