Bidrag för ombyggnationer i Frankrike

Regeringen presenterade i förra veckan sin plan för att få fart på landet. I planen finns en stor påse pengar för att förbättra miljöarbetet i landet och minska energiförbrukningen. Ett av de prioriterade områdena är att minska energiåtgången i bostäderna.  Det börjar nu ta en tydligare form och det finns en kalkylsnurra för att få information hur mycket bidrag man kan få för sin renovering.

Från den 1/10 2020 då den lanserats och till idag har 100 000 hushåll ansökt om olika bidrag, aktiviteten heter MaPrimeRénov´. Till idag har 75 000 ansökningar redan godkänts. Ansökan görs på nätet och den är pedagogiskt upplagd i olika steg.

Tidigare var det de med låga inkomster som kunde ansöka om bidrag, nu kan alla ansöka oavsett inkomst.  Man skall vara bosatt i Frankrike och betala skatt i Frankrike för att omfattas av detta regelverk. För oss som har hus och lägenheter är det intressant att ta del av bidragen om man planerar förbättringar.

Bidragen avser följande områden: Isolering, uppvärmning och ventilation.

Isolering kan vara att isolera tak, väggar, golv eller att byta fönster.

Uppvärmning kan vara luftvärmepumpar, jordvärme byte av värmepannor etc.

När man väljer leverantör är det viktigt att anlita en som är certifierad enligt RGE standard. (Reconnues garantes pour l´environnement) De flesta som sysslar med dessa arbeten är certifierade.

Bidragen baseras på konstruktionsår, yta, priset på arbetet/material samt hushållets inkomst och hur stor miljöpåverkan arbetet beräknas ha. De har även sänkt momsen på dessa arbeten till 5,5 %.

Jag går själv och funderar på att installera luftvärmepump på övervåningen i mitt hus och jag får 500 euro i bidrag, d.v.s. ca 15 % av kostnaden.

Här kan ni göra simuleringar på det ni går och funderar på: https://www.faire.gouv.fr/aides-de-financement/simulaides

Man kan även kombinera olika insatser och få bidrag för helheten. Regeringens ambition är att flytta hus/lägenheter upp till nivån A/B i energiförbrukning. När man köper hus/lägenhet i Frankrike medföljer alltid en energideklaration på objektet och där ser man objektets status.

5 reaktioner på ”Bidrag för ombyggnationer i Frankrike

 1. Håkan Söderbäck

  Tack Lars, funkar det även för oss som inte är skrivna och skattar i Frankrike?

  Hälsningar

  Håkan ————————— Håkan Söderbäck Västmannagatan 31 113 25 Stockholm

  29, Chemin du Vinaigrier Parc Blanche de Castille 06300 nice

  +46 70 515 03 34

  Gilla

 2. croccofant

  Ibland kan det dock blir lite knasigt. Vi bytte fönster för ett år sedan och när vi skulle välja installatör så visade det sig att en godkänd installatör skulle bli flera tusen euro dyrare än den installatören vi fick rekommenderat av fönsterförsäljaren så med bidraget skulle det ändå bli dyrare att anlita en annan installatör. Helt förkastligt. Vad gäller värmepump eller andra renoveringar så skulle jag absolut välja en certifierad installatör.

  Gilla

 3. Gunn Fors

  Tack Lars! Vad tror Du om möjligheterna att få bidrag till att isolera tak i vårt copropriété med tre lägenheter? En lägenhet bebos av en fransk dam som har lägenheten som sitt primärboende. En lägenhet bebos av ett franskt par som har sin lägenhet som sekundärboende. Vi har vår lägenhet som sekundärboende och är skrivna i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s