Pénibilité

Det är ett ord som ofta dyker upp i nyhetsförmedlingen när man diskuterar pensionsreformen och ordet står för hur besvärliga/ansträngande arbetet är. Det är en mycket viktig punkt i de förhandlingar som pågår mellan fackförbunden och regering.

”kommer det att bokföras på mitt konto för besvärliga arbetsuppgifter”

 I Sverige avser vi ofta fysiskt-psykisk arbetsmiljö som kan vara stress, hot & våld, mobbning eller brister i den fysiska arbetsmiljön. Det i sin tur kan vara skiftarbete, enformiga arbetsuppgifter eller ensamarbete. Det mesta finns beskrivet i olika lagar som företag och anställda skall förhålla sig till. De är ofta utformade på ett övergripande sätt och decentraliserade ut till parterna för att diskutera uppkomna problem och lösa dessa på respektive företag i samförstånd.  Det mesta av arbetet sköts ute på arbetsplatserna av arbetsmarknadernas parter. Det är upp till parterna att undersöka arbetsmiljön, bedöma riskerna, åtgärda riskerna och skriva en handlingsplan och sedan följa upp och kontrollera att åtgärderna har fungerat. I Sverige har arbetsgivaren skyldighet att försöka hitta andra arbetsuppgifter vid förslitningsskador, om det finns. Vi pratar också om vidareutbildning och att kunna gå till ett annat arbete som inte har dessa risker.

Någon kanske tror att mycket i Frankrike går ”lite på en höft”. Tvärtom, Frankrike är mycket detaljstyrt och det finns lagar för allt, även ned på detaljnivå. Det är en djungel av lagar och regler och som finns när någon får problem.

Man har identifierat 10 områden som innebär att man är utsatt för risker i sitt arbete, s.k. arbete med pénibilité. Dessa regler infördes 2015 för 4 av nedanstående områden och 6 nya områden tillkom 2016.

OmrådeMätmetodUppstår när
Nattarbete>120 nätter/år1 timme mellan kl. 24-05
Skiftarbete>50 nätter per år 
Löpande band900 Tim/årCykler om 30 s med 15 rörelser/utföranden eller 30 rörelser/utföranden varje minut
Dykare60 utryckningar/år1200 hektopascal
Kroppsarbete/lyft600 Tim/årLyfta 10 kg ovanför axlarna, bära 15 kg, förflytta 250 kg eller 7,5 ton per dag.
Obekväm arbetsställning900 Tim/årHänderna ovanför axlarna, böjd överkropp 30 alt 45 grader, knästående, knäböjd
Vibrationer450 tim/år2,5m/s2 under 8 tim eller 0,5/s2 i hela kroppen
Utsatt för kemiska preparat Beroende på exponering för olika preparat­
Utsatt för extrema temperaturer<5°C – >30°C900 tim/år
OljudUtsatt för > 81 dB under 8 tim. Utsatt för ljudtoppar på 135 dB600 tim/år   120 gånger/år.

Företaget är informationsskyldig vid anställning. Och som ni ser är det mycket detaljerat och kampen från fackförbunden är att många fler yrken bör inkluderas i referensen som ett yrke med pénibilité. Man pekar på yrken som sophämtare, sotare, takarbete, skogshuggare, ja nästan alla möjliga yrken som är lite besvärliga. Man slås av att det inte finns någon diskussion om att man kan behöva byta yrke under sin yrkeskarriär.

Vad händer när man arbetar inom dessa yrken? Man samlar poäng och kan använda dessa till lite olika aktiviteter. Varje kvartal man arbetar i ett yrke som anses vara ansträngande enligt ovan får man 1 poäng. Man kan samla max 100 poäng. Det innebär att efter 25 år har man samlat maximalt antal poäng. Med poängen kan man sedan göra följande:

 • För 1 poäng kan man vidareutbilda sig under 25 timmar.
 • För 10 poäng kan man gå ned till halvtid under 1 kvartal utan att inkomsten påverkas. Kan göras under maximalt 2 år.
 • För 10 poäng kan man gå tidigare i pension. Man får 1 kvartal för 10 poäng och man kan samla ihop två års tidigare pensionering.

Frankrike är styrt av mycket detaljerade lagar och ganska komplicerade beräkningar och ibland är det svårt att kunna förstå hur det fungerar.

I Sverige uppmanar man de som arbetar i utsatta yrken att söka sig till nya yrken. I Frankrike anser man att det är en rättighet att kunna arbeta i sitt yrke ända till pensioneringen oavsett hur ansträngande yrket är. Regeringen driver en linje att man skall byta yrken flera gånger under sin yrkeskarriär och man diskuterar nu ganska stora pengar för att stimulera vidareutbildning när man arbetar i utsatta yrken.

Parterna förhandlar nu om att införa ett stöd för de som behöver vidareutbilda sig till ett nytt yrke. Man skall kunna studera under 6 månader med bibehållen lön samt får ett utbildningsbidrag för att bekosta skola/utbildning på 12 500 euro.

Att arbeta är kanske bara det ansträngande och ibland får man uppfattning att de flesta tycker att det är en pénibilité.

2 reaktioner på ”Pénibilité

 1. Gunnel Nordström-Løvlie

  Är det den franska eller svenska regeringen som vill införa omskolningsmöjligheter?
  Du skriver att man i Frankrike har rätt att stå i sitt yrke oavsett, så vem syftar studietillrättaläggningen till? Jag utgår från att det är i Frankrike, men det blev lite otydligt.
  Bra blogg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s