Storstrejk 5 december i Frankrike

Allt tyder på att det blir massiv uppslutning för att protestera mot pensionsreformen på torsdag. Enligt en undersökning stödjer 60 % av de tillfrågade denna protest. De tillfrågade tycker att man skall försvara uppnådda fördelar och det gör man genom att visa sitt missnöje med regeringens reformiver. Man protesterar även mot en reform som tar bort subventioner för de som har arbetsmaskiner, de skall betala samma dieselskatt som andra. De har nu blockerat 5 raffinaderier runt Bretagne och nu är det drivmedelsbrist i området. Detta kan sprida sig till andra delar av Frankrike, tanka bilen.

Strejken berör följande, elförsörjning (EDF), tåg (SNCF), tunnelbana och pendeltåg runt Paris (RATP), lärare, sjukvård, poliser, brandmän, flygledare, markpersonal på flygplatser, bussförare, taxi, Air France, posten, dagis och en del andra funktioner. Ibland läggs arbetet ned helt och i andra fall kommer de som är lediga att protestera på gatorna.

Hur enskilda flyg, bussar, tåg etc. kommer att drabbas är svårt att förutsäga. All trafik kommer inte att ställas, det kommer att gå tåg, bussar, flyg. Men att få veta det på förhand är nästan omöjligt.

Mitt råd, gör så lite som möjligt.

Facken på SNCF och RATP säger att man kommer att fortsätta att visa sitt missnöje även efter torsdagen, det kan bli problem hela december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s