Ny hastighetsbegränsning i Frankrike

Frankrike har dubbelt så många döda i trafiken i jämförelse med Sverige. Sverige har halverat antal döda i trafiken på 15 år, nu skall Frankrike försöka få ned antalet dödsolyckor och personskador.

Från den 1 juli införs hastighetsbegränsning på 80 km/h på alla D och N vägar i Frankrike, det är ca 40 % av vägarna i Frankrike. D står för Routes Départementales och N står för Routes Nationale. Enda undantagen är om det finns mitträcken, eller stålvajer som skiljer vägbanorna, där införs ej hastighetsbegränsningen.

Varje år dör det ca 3 700 personer i trafiken, i ca 28 % av dödsolyckorna finns alkohol med i bilden, 26 % beror på hastighetsöverträdelse.

När man själv kör i trafiken slås man av motorcyklisternas körsätt. De kör livsfarligt på alla sätt och vis. Speciellt på Rivieran, knappt 20 % av alla döda utgörs av denna grupp i trafiken, 670 personer varje år.

Kostnaderna för individen, samhället och familjerna är enorma, 30 000 personer blir allvarligt skadade, 48 000 har lättare skador, totalt nästan 78 000 personer drabbas årligen.

I mitten på 70-talet var det ca 18 000 döda i trafiken, så nog har det gått framåt. Jag minns själv i slutet av 80 talet då man körde på Promenade des Anglais i Nice runt 100-110 km/h och följde trafikrytmen. Idag är det 50 och alla följer detta, i stort sett.

I radio och TV protesteras det vilt för denna hastighetsinskränkning, många är upprörda. Som en som sade, ”nu kan jag inte köra om långtradarna och lastbilarna”, just det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s