När olyckan är framme

Min hustru bröt vristen för tre veckor sedan. Lite regn i trappan till huset, ballerinaskor och olyckan är framme. Nu har vi haft kontakt med fransk sjukvård. Akutsjukvård är troligen ganska jämförbar mellan Sverige och Frankrike. Däremot är köerna till att få adekvat sjukvård mycket besvärligare i Sverige jämfört med Frankrike. Här får man de flesta hälsoproblem behandlade inom ett par veckor. I Sverige pratar vi om flertalet månader ibland upp mot år, köerna är långa.

Akutvård.

Klockan 20:30 en fredag kväll skedde olyckan. I Frankrike finns som inom övriga Europa 112 som alarmnummer. Det använder sig igen av, man ringer 15. Det går till SAMU (Le service d’aide médicale urgente). Efter 10 minuter kommer Sapeur-pompier och tog hand om Eva, det var tre personer i ambulansen. När de kommer skall de köra patienten till närmast statliga sjukhus. Vi begärda att de skulle ta Eva till ett privat sjukhus som ligger i Cagnes sur Mer. Vi bor också där. Efter några samtal gick det utmärkt. Efter röntgen, diskussion med läkare, gipsning hämtade jag min fru och vi låg till sängs kl. 01:00. Allvarligt akutfall hanterat på 4,5 timme en fredag kväll är mycket bra.

Fyra dagar senare var det dags för operation. Vristen var bruten på båda sidor. Mycket skruvar och stödplattor skulle sättas in. Skrevs in vid 13:00, operation vid 17 och utskrivning dagen efter vid lunch. Eftersom vi har en bra la mutuelle (privatförsäkring) har vi rätt till enkelrum som kostar 90 euro. La Mutuelle tar 70 euro och vi betalar 20 euro. Jag som har arbetat i hotellbranschen blev imponerad av hur de beräknar vistelsen. Eftersom vi kom vid lunch och åkte vid lunch dagen efter hade vi använt rummet i två dagar! Skulle tro att de når en beläggning på 150 % med detta beräkningssätt. Misstänker att de hanterar begränsningar i ersättning från staten på ett uppfinningsrikt sätt. I stället för att ta 180 euro för rummet för en natt som ett vanligt hotell hade gjort får man ned priset på detta sätt och alla är nöjda och glada. Typiskt franskt sätt att lösa ett problem.

Eftervård

När Eva kom hem dyker det upp en sjuksköterska var tredje dag för att lägga om operationssåret. Eva skall även ta blodprov en dag i veckan och då kommer en annan sjuksköterska och tar detta. Sjuksköterskan tar även bort stygnen efter tre veckor. Man ringer bara och bokar in sjuksköterskor och visar upp sitt carte vitale och mutuellen så försvinner kostnaden. Eftervården är suverän. Sedan blir det rehabiliteringvård och träning i hemmet. Det finns en uppsjö av privata ambulanser som kör folk till uppföljande läkarbesök och eftervård. Det är bara att ringa efter transport.

Fransk sjukvård

Husläkarna är privatläkare. En stor andel av sjukvården är också privat. Vi har två sjukhus intill oss, Polyclinique Saint Jean som är ett AB och Institut Tzanck i Saint Laurent du Var. Det senare sjukhuset är en association och drivs utan vinstintresse. Till detta kommer de statliga sjukhusen. Rivieran har god tillgång på läkare, det är populärt att bo här. Det finns andra delar av Frankrike som har problem att locka husläkare. Man bygger ut tillgången av läkare med stationer med videokonferens på landsbygden vilket gör att man får tillgång till husläkare. Det finns en sjuksköterska på plats.

Kostnader för sjukvård.

Det franska systemet innehåller mycket privat etablering. Apoteken är privata och tjänar ganska bra på sin verksamhet. I grunden står staten för ca 70 % av kostnaden och patienten betalar resterande. Därför finns systemet med privat sjukförsäkring, s.k. la mutuelle. De flesta fransmännen har detta via sina arbeten, det är en förmån som flertalet åtnjuter. Vi som flyttat hit vid pensionering och har Carte Vital har inte sådan försäkring. Vi får teckna en privat sjukförsäkring. Rivieraklubben tillhandahåller en sådan försäkring och den kostar 62–124 euro per månad, beroende på ålder och vilket skydd som önskas. När du blir äldre ökar kostnaden och som mest kostar det 97–214 euro om du är äldre än 80 år. Då har man ett utmärkt skydd. Vi återfår nästan 100 % på alla kostnader. Vi får bidrag till glasögon vartannat år, la mutuelle täcker 300 euro. Vi får tandvård som inte kostar så mycket. Vi får gratis medicin, vi får hörselapparater etc. etc. Vi har den bästa försäkringen.

Enligt den senaste OECD rapporten som jämför kostnader för sjukvården är siffrorna ganska likartade mellan länderna. Jämförelsen baseras på %-andel av BNP.

Land20192020
Sverige10,8 %    11,5 % *
Frankrike11,1 %12,2 %
Tyskland11,7 %12,8 %
Italien 9,6 %
Spanien9,1 %10,7 %
USA 18,8 %
Jämförelse sjukvårdskostnader OECD

*Provisorisk siffra

Jämförelsen baseras på följande kostnader enligt OECD. Hospitals, Providers of long-term care facilities, Providers of ambulatory health care, Providers of ancillary services, Retailers and other providers of medical goods, Providers of preventive care, Providers of health care system administration and financing, Rest of the economy, Rest of the world, Providers unknown.

För att ta del av all information hänvisas till https://stats.oecd.org/. Jag utgår från att man jämfört äpplen och äpplen. De privata sjukförsäkringarna är sannolikt med under providers of health care system administration and financing.

Nackdelar med franskt system

För patienten finns det inte några speciella nackdelar. Dock kan man som skattebetalare ha synpunkter på hur det fungerar. Jag har märkt att det uppstår en del återbesök som kanske inte riktigt är motiverade hos husläkaren. När jag gör den årliga hälsoundersökningen märker jag att man gärna undersöker något värde en extra gång och det genererar ett besök till hos husläkaren. När man skall hämta ut recept som ordinerats av läkare är det ofta ganska mycket, för mycket enligt min mening. Det finns en uppfattning att om man inte får medicin hos läkaren måste denne vara en dålig läkare. Därför är tilldelningen av medicin mycket omfattande. Måste kosta stora pengar.

En annan egenhet är att du själv får ringa och boka röntgentid, sjuksköterska, rehabilitering eller annan vård. Mycket av sjukvården är privat och därför ger staten inte några direktiv. Du får själv välja vem som skall leverera tjänsten. Läkare och tandläkare har fri etableringsrätt i Frankrike. Men de får inte göra reklam för sin verksamhet. De får ha en skylt på fasaden men även den är reglerad, både storlek och innehåll. Frankrike har regler för det mesta.

Jämförelse

Det är alltid svårt att jämföra olika system. Frankrike måste ha ett av de bästa sjukvårdssystemen. Man har sin egen husläkare. De kostar 25 euro per besök. De konstaterar vad ditt problem är och skickar sedan vidare till specialister som hanterar och åtgärdar ditt problem. Husläkarna har 4 patienter i timmen. Husläkaren skickar dig vidare och gör uppföljning av dina problem. De är sammanhållande när det gäller din medicinska status. Du har en samtalspart. När man röntgar får man alltid plåtarna med sig, du ansvara själv för förvaringen. Sedan en tid har man ett centralt system där alla undersökningsrapporter, röntgenplåtar och laboratorieundersökningar läggs upp och husläkaren har tillgång till dessa på nätet. Det heter ”mon espace santé”. Har man ett problem så är det åtgärdat inom några veckor, tillgången är mycket god på sjukvård.

Jag hör berättelser från Sverige som innebär att man inte blir behandlad, även vid allvarlig sjukdom, pga. långa köer. Ett exempel är en bekants fru som led av vatten i hjärnan. Detta innebar en mängd följdproblem. Frun hade stora problem att klara sig i vardagen. De har bostad på Rivieran och har också bostad i Stockholm. De är skrivna i Sverige. De ringer för att få hjälp till Karolinska i Solna och sjukhuset säger att de inte kan lova något bestämt. Processen i Sverige skulle ta ca 8–10 månader innan adekvat vård skulle kunna ske. Man hänvisade till Covid situationen. Mannen ringer till ett sjukhus i Nice och efter en timme ringer sjukhuset tillbaka och har bokat in dom hos en professor veckan därpå. Läkaren som gör undersökningen konstaterar att det är en mycket allvarlig situation och hon behöver opereras. 30 dagar senare har flera operationer genomförts och livet har blivit betydligt bättre för båda två. Frankrike hade också Covid.

Vad är bäst?

Vi som bor i Frankrike diskuterar ofta hur bra sjukvården fungerar i Frankrike och hur det är i Sverige med väntetider och otillräcklig tillgång till sjukvård. Vi har utgått från att sjukvården måste ha varit betydligt dyrare i Frankrike men så verkar det inte vara enligt denna OECD rapport.

Det finns ingen diskussion i Frankrike om privat / offentlig sjukvård. Patienten väljer utförare. Sjukvården är kunddriven. Staten står för 70 % kostnadstäckning för sjukvård och patienten väljer vårdnadsinrättning. Ingen har synpunkter på om det är privat eller offentlig sjukvård. Vi har bytt husläkare två gånger därför vi inte var nöjda med läkaren. Nu har vi hittat rätt läkare.

Privat sjukvård är effektiv. Vi hade återbesök efter operationen. Läkaren har bokat in två patienter varje kvart. Han har två besöksrum. Sköterskan tillser att patienten är klar när läkaren kommer in. Han tittar på röntgenplåtar som vi har med oss, tittar på såret och konstaterar att det ser bra ut. 5–7 minuters diskussion och frågor och sedan är det klart. Han behandlar på detta sätt 8 patienter i timmen. Han debiterar 60 euro som specialist per patient. Han håller tidsschemat. Jag antar läkaren har besökstid på fm och operation under resten av dagen.

Skall man bli sjuk skall man bli det i Frankrike.

18 reaktioner på ”När olyckan är framme

  1. mona k gyllenhammar

    Bra artikkel. Stemmer med våre erfaringer også. I Norge skal det bli mindre privat og mer offentlig hjelp å få ved sykdom. Politikerne ønsker ikke at de som kan betale skal kunne kjøpe seg bedre hjelp . Så nå skal alle få det dårligere og enda lengre køer. I Frankrike fungerte det veldig bra da min mann ble syk og trengte antibiotika sprøyter morgen og kveld . Det kom en sykepleier hjem til oss til avtalte klokkeslett . Fantastisk service som aldri hadde skjedd i Norge. Kostet ca 8 euro litt mer på søndager. Det var der verdt .

    Gilla

  2. Leif Birgersson

    Mycket bra artikel Lasse, den beskriver ett verkligt fall vilket blir mer jordnära än att prata i allmänna ordalag. Jag tycker du kan lägga in den i Rivieranytt.

    Gilla

      1. Birgitta Falk

        Tack för välskriven rapport. Hoppas Eva är på tillfrisknande med foten. Bra att upplysa om hur vården kan/ska fungera!!
        Kära hälsningar
        Birgitta Falk

        Gilla

  3. Gunilla Appelgren

    Hej, stort tack för all fantastisk information i detta fönster. Det här om sjukvården har jag också hört via bekanta, men de är skrivna i Frankrike. Det låter för bra för att vara sant, men sant är det ju. Sant är tyvärr även hur dåligt det fungerar i Sverige. Det jag försöker ta reda på är hur man gör som skriven i Sverige om sjukdom eller olycka inträffar. Om man har tillgång till allt men får betala mer och att försäkringskassan tar kostnaden. Hoppas ok att ställa frågor här. Hälsningar Gunilla

    Gilla

    1. Helena Lind

      Hej! Min mor, som är skriven i Sverige, blev allvarligt sjuk i Frankrike för några år sedan. Det förde med sig väldigt mycket krångel med finansieringen. Ambulanspersonalen sa åt henne att inte ta med pass och EU-kort ”för det försvinner bara på sjukhuset” – det var ju en mycket märklig uppmaning. Först vårdades hos en natt på det lokala sjukhuset, sedan överfördes hos till Nice. Där upptäckte hon att hon i alla fall hade fått med sig EU-kortet och det var ju tur, däremot inget leg, men det frågade ingen efter!
      Efter att hon skrivits ut, det blev 12 vårddygn, kom det en mängd räkningar. Det var räkningar för 3 ambulanstransporter, provtagning, vård på första sjukhuset, vård på andra sjukhuset (över 3000 Euro vilket förstås inte är mycket för så lång vårdtid, men kan vara mycket för en privatperson att punga ut med direkt) och något mer som jag har glömt. Det var inte heller så enkelt att betala dem, för fransmän tror att man betalar allt med check och det var ett väldigt krångel att få tag på IBAN-nummer så man kunde betala med banköverföring.
      När detta var löst blev nästa steg att kontakta försäkringskassan i Sverige för att få tillbaka pengar. Då fick hon gå dit med alla räkningar och kopior på bankutdrag etc och tjänstemannen där hade ganska svårt att förstå det hela. Sedan tog handläggningen över ett halvår för det skulle granskas om den vård hon hade fått där var rimlig och motsvarade den hon skulle ha fått i Sverige.
      Till slut – efter något år – hade hon genom försäkringskassan och sin egen reseförsäkring fått ut i stort sett hela beloppet men under den tiden låg hon ute med över 35 000 kronor.
      Så om man inte är skriven i Frankrike får man räkna med en del ekonomiskt krångel om man behöver utnyttja vården. Vi var inte medvetna om detta, vi levde i tron att EU-kortet fixade hela den ekonomiska biten.

      Gilla

      1. Helena Lind

        Vi har inte den erfarenheten att försäkringsbolaget skötte några som helst kontakter med någon. Det var ändå en utökad reseförsäkring, inte bara den basala som ingår i hemförsäkringen. När det var klart med försäkringskassan så betalade de ut sin ersättning.

        Gilla

  4. Tack för ännu en insiktsfull artikel. Kul att du har hotellbakgrund det visste jag ej (själv 40 år i branschen RESO, Scandic och Hilton).
    Jag hör dock till dem som alltid ger högsta betyg till svensk sjukvård, har alltid fått perfekt service. Har inte behövt använda den franska ännu men hört mycket gott om den.
    Tack för bra blogg.
    JP

    Gilla

  5. livijnpeter@gmail.com

    Hej Lasse,

    Mycket bra informativ redogörelse!!

    Var hos en Rhumatologue häromdagen och där betalade jag €60 för axeln. Han fick mitt Carte Vitale och jag sa att jag har en mutuel samt frågade om jag får tillbaka pengarna därigenom. Han sa att han inte behövde min mutuel, då den är sammankopplad med Carte Vitale. Stämmer det?

    Med vänlig hälsning/Best regards/Bien cordialement,

    Peter Livijn

    Mobil Sverige: +46 (0) 70 734 02 66

    Portable France: +33 (0) 7 87 38 42 39

    This email with attachments may be confidential and private. It is intended solely for the use of the individual to whom it is addressed. The email may contain legally protected information. If you have received this communication in error, be aware that making use of the information, forwarding it, copying it, or disclosing its content to other persons, is strictly prohibited and may be punishable by law. Please inform the sender about the error in transmission immediately. All rights reserved to Peter Livijn.

    Gilla

  6. Monica

    Jag har en annan uppfattning kring att fransk lag förbjuder försäkringsbolagen att kräva läkarintyg eller egna hälsodeklarationer inför tecknandet av mutueller. Eller hänvisa till ålder. Det finns inga sådana regler och förfarandet varierar mellan bolagen – en del begär det och andra inte. Det generella rådet är att alltid kontrollera sina egna behov via olika sorters ”comparateurs” för att hitta rätt i den veritabla djungel som de franska sjukvårdstilläggsförsäkringarna innebär. Det blir också fel att karaktärisera dem som privata sjukförsäkringar – de är tilläggsförsäkringar som 99 procent av fransmännen betalar, antingen via sina arbetsgivare eller, visserligen privat, för att fullt ut ingå i ett sjukvårdssystem som varit uppbyggt på det här sättet sedan Code Napoléon instiftades.

    Staten betalar som sagt 70 procent, individen resterande 30. Men många undantag finns, inte minst när det gäller de sk Maladies Longues Durées, dvs kroniska sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, astma etc. De ersätts fullt ut, utan mutuelle både när det gäller vård och medicinering av staten.
    För ”invandrade” svenskar, permanentbosatta i Frankrike, oftast runt eller över pensionsåldern bör man i första hand se över att den mutuelle man tecknar täcker sjukhus- och operationskostnader som annars kan bli mycket höga. Och även om enkelrum på sjukhus ingår i mutuellen är man helt utlämnad till sjukhusets beläggningsgrad – finns det enkelrum prioriteras man dit, är det fullt får man finna sig i att dela rum med andra! Det är heller inte så att ambulanspersonal ska frakta en till närmaste statliga sjukhus utan till det sjukhus som har bäst kapacitet att ta hand om det akuta tillståndet. Det kan lika gärna vara privat som statligt – de sista är ofta de största och mest avancerade för att ta hand om t ex livshotande tillstånd som stroke och hjärtinfarkt.

    Efter elva permanentbosättningsår i Provence med, tyvärr ett stort antal franska sjukvårdsupplevelser av olika slag under de sista åren är vi nu sedan tre år tillbaka i Sverige. (Jag har skrivit om våra upplevelser i egen blogg under många år – ”Livet i en sydfransk by”) för den som vill fördjupa sig i detaljer kring våra sjukvårdshistorier bland annat.

    Det mesta går nu bra när det gäller återanpassningen. Det gäller dock tyvärr inte den svenska sjukvården som är under all kritik – skillnaderna är inte ens jämförbara, inte på några plan, OECD-rapporter till trots. Vi har trots allt här ändå en avancerad sjukvårdsnivå – problemet är att den inte är tillgänglig! Men det är en annan historia.

    Gillad av 1 person

  7. Ajantha Ljungqvist

    Intressant att läsa. Jag är lärare och har både nytta och nöje av dina inlägg. Jag lär mig mycket som jag även kan förmedla till mina elever.

    Gilla

Lämna en kommentar