Europa håller andan.

Det franska presidentvalet kan påverka Europa påtagligt om Le Pen vinner. Intresset för de franska valet är mycket stort i övriga europeiska länder. De enda som tycker att det vore positivt med Le Pen vid makten är Orbán i Ungern, Putin i Ryssland och Xi Jinping i Kina. Det skulle gynna deras sak att Frankrike lämnar mycket av det gemensamma Europa.

Marine Le pen har framstått som en normalpolitiker fram till den första valomgången förra helgen. Zemmour har på ett tydligt sätt tagit hand om alla frågor som extremhögern står för. Le Pen har kunnat koncentrera sig på en enda fråga. Befolkningens köpkraft. Hon har varit mycket framgångsrik i sin strategi.

Inför den andra valomgången börjar hon förtydliga sina ställningstaganden, bl.a. fransk utrikespolitik.

Frexit

Le Pen har tidigare förordat att Frankrike skall lämna EU. Detta har hon nu omformulerat. Frankrike skall kvarstå i EU och hon skall förändra EU inifrån. I samma mening säger hon att Storbritannien har återvunnit sin frihet och kan fatta egna beslut utan inbladning från EU!

Hon tycker att de franska lagarna skall stå över EU-lagar. Det vill säga att Frankrike skall ha rätt att fatta sina egna beslut, Frankrikes lag skall stå över EU-författningen.

Hon vill inte betala så mycket till EU som Frankrike gör idag. Hon räknar med att kunna spara stora summor som skall gå till ökad köpkraft.

Nato

Hon vill lämna Natos militärkommando för att kunna agera mer fritt och inte vara bunden av USA och de andra Natoländernas beslut. Det gjorde De Gaulle under perioden 1966 till 1995.

Hon tänker stoppa allt militärt samarbete med Tyskland. 

Så fort fred har uppnåtts i kriget mellan Ryssland och Ukraina skall man återupprätta förbindelserna med Ryssland. Le Pen motsätter sig att skicka vapen till Ukraina. Hon har sagt att hon stödjer Rysslands annekteringen av Krim

Media

Hon intar samma position som många andra envåldshärskare, hon vill styra media. På en presskonferens valde hon att inte svara på frågor från en journalist från programmet Quotidien. Hon anser att de inte är seriösa och att det inte bedriver vederhäftig journalistik. Känns beteendet igen? Hon har litet stöd bland journalister och de angriper henne hårt.

Det finns en kanal som heter CNews som kontrolleras av Vincent Bollorè. En industrialist som har stor makt inom media. Han har lyft fram extrem högerkandidaterna Le Pen och Zemmour till framgångarna. 75 % av Zemmour’s väljare kommer att rösta på Le Pen. Hans kanal kan jämföras med Fox News i USA.

Man får inte glömma att Le Pen finansierades av en rysk bank med kontor i Tjeckien 2017. I år har hon fått ett lån från en ungersk bank. Hon står både Orbán och Putin nära.

Övrigt

Le Pen skall ge alla under 30 år skattefrihet. Detta oavsett inkomst.

Hon skall nedmontera samtliga vindkraftverk i landet.

Det finns ett utbrett missnöje med Macron. Hon spelar på detta missnöje. Många tycker att vi har prövat Macron och det har inte fungerat, låt oss pröva Le Pen. Bäva månde Europa. Politiken i Frankrike har haft ledande höger – vänsterpartier i ledande ställning.  Valrörelsen 2022 handlar om fattig – rik, det är det politiska innehållet. Le Pen lovar allt åt folket.

Det kommer att bli många som röstar blankt eller helt avstår att rösta. Ingen av de kandidater som är i slutomgången uppfyller kraven på en bra kandidat för de som skall rösta. Därför avstår de från att rösta på någon. Allt fler pratar om att införa en del proportionalitet i det franska valet. Vi får se om det blir verklighet. Man diskuterade detta 2017 också.

Presidentdebatten 20 april kl. 21 kommer att bli avgörande och hon kommer att få många besvärliga frågor att besvara. Det lutar mot att Macron vinner valet men som den frånträdande presidenten säger är inget vunnet. Man måste gå till valurnorna den 24 april och rösta mot extremhögern.

I några tidningar spekuleras det att Christine Lagarde, Europeiska centralbankens president, kommer att utses till premiärminister i Frankrike. Ett rykte, men det passar in att utse en kvinnlig premiärminister i Macron’s värld.

Europa håller tummarna att det blir som opinionsmätningarna säger, Macron vinner nästa söndag.

4 reaktioner på ”Europa håller andan.

  1. Sten Malmström

    Problemet med Le Pens EU politik är det inte är genomförbar .Om franska lagar ska stå över EU lagar måste Frankrike lämna EU. Om Frankrike vill betala mindre måste andra länder betala mer. Om hon vill förändra EU måste alla länder instämma eller för vissa frågor en majoritet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s